🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейският стандарт за качество в логистиката EPAL се прилага и в България

Национален комитет EPAL България, Гърция, Румъния работи за развитието на "зелена" и "кръгова" икономика

Кирил Василев - президент на EPAL България, Гърция, Румъния
Кирил Василев - президент на EPAL България, Гърция, Румъния
Кирил Василев - президент на EPAL България, Гърция, Румъния
Кирил Василев - президент на EPAL България, Гърция, Румъния
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Български европалети могат да пътуват свободно по пазарите в цял свят с европейския сертификат EPAL. За това допринася EPAL България, Гърция, Румъния, която обединява 29 техни производители от България, Гърция и Румъния. Регионалната организация на трите държави е част от европейската мрежа EPAL, която от основаването й през 1991 г. досега се превърна в международен еталон за качество, безопасност и устойчивост в логистиката.

Знакът EPAL, който е регистриран като търговска марка,

дава гаранция за модерно решение за промишлените и търговските вериги за доставки в Европа, подчертават от EPAL България, Гърция, Румъния. Марката EPAL означава качество, безопасност и устойчивост в логистиката.

Разработването и защитата на най-успешната отворена система за обединяване на товароносачи в световен мащаб е фокусът в над 30-годишната дейност на европейската палетна асоциация EPAL.

Създаденият и утвърден от нея технически регламент е единен и най-висок стандарт за качество в производството и ремонта на EPAL палети по света.

Повече от 1500 лицензополучатели на EPAL произвеждат, ремонтират и използват европалети при транспортни операции в световен мащаб.

Всички палети, отговарящи на изискванията на EPAL, гарантират по-сигурно транспортиране, стабилно съхранение на товарите, оптимална оперативна сигурност и дългосрочното им използване в резултат на доброто им качество, изброяват най-важните ползи от EPAL България, Гърция, Румъния.

За да могат да се включат в това европейско семейство, фабриките за производство и ремонт на палети трябва да получат специален лиценз от EPAL, който се дава след много внимателна проверка. Непрекъснат и независим контрол от външни компании за осигуряване на качеството (Bureau Veritas & Inspection Group CCIC) не позволяват и най-малко отклонение от приетия стандарт. Извършваните около 21 000 проверки за качество годишно гарантират безпроблемната работа на международния сектор за складова и транспортна логистика.

Затова и основна мисия на EPAL България, Гърция, Румъния е да

подпомага и стимулира лицензираните фабрики

за палети, както и да защитава техните браншови интереси. В момента около 625 млн. европалета и близо 20 млн. EPAL Box палета са в обращение, по данни на асоциацията. Само през миналата година са произведени над 100 млн. изделия, което регистрира рекорден годишен ръст от 5.5%. Значително увеличение от 7.6% отбелязва и ремонтът на палети.

Увеличението в производството на европалети EPAL продължи през първото тримесечие на 2022 г. и по този начин е гарантирано сигурното снабдяване с тях въпреки възникналите по-късно икономически и финансови проблеми от въздействието на войната в Украйна, уверява своите клиенти и партньори EPAL България, Гърция, Румъния.

Високото доверие на клиентите към европалетите получава нови измерения. Освен че гарантират ефективността и безопасността на процесите в международния логистичен сектор, използването им помага на потребителите да постигат целите си за устойчивост, подчертават от регионалното дружество.

Пулът на EPAL е

пример за устойчива кръгова икономика,

за отговорен подход към опазването на околната среда и използването на природните ресурси, изтъкват експертите.

Повторната употреба, обмен, ремонт и рециклиране на европалети EPAL защитава дървесните ресурси, предотвратява натрупването на отпадъци (zero waste) и намалява емисиите на CO2 при производството и транспортирането. При лицензирания европалет може да се постигне дълъг живот - средно около осем цикъла на товарене, транспортиране и разтоварване.

Така производителите на европалети и в България се включват активно в реализацията на европейската "зелена сделка" и борбата с климатичните промени.

Участието в EPAL гарантира огромен пазар за производителите на палети

Кирил Василев - президент на EPAL България, Гърция, Румъния

Г-н Василев, какво печелят българските производители на палети от участието в европейската мрежа EPAL?

- Печелят пазар, най-големият! "Голям търговец можеш да станеш в голяма държава, голям пазар." Буров го е казал. Производителите на палети, получили лиценз на EPAL, преминават през много строг контрол и трябва да отговарят на ред изисквания, с които да гарантират постоянно високо качество. С получаването на лиценз пред тях се отваря пазарът на цяла Европа, както и още други пазари като тези в Азия, Африка и Латинска Америка. Нашите производители вече все по-често продават палети EPAL като стока в Европа - Гърция, Италия, Хърватия, но и в Германия и Франция. Това обаче е около 10% само, другите 90% отиват отново там, но върху тях са качени стоките на нашите фирми производители и експортьори на много стоки и детайли от аутсорсинг компаниите в страните ни. Ние тук, на Балканите, като палетни производители не сме "експортно ориентирани" както Полша, Украйна и Балтика, а сме насочени предимно към нашите производители .

С какво вашата и европейската асоциация могат да съдействат за тяхното присъствие на международния пазар, за технологичното им обновление и качеството на продукцията?

- Без лиценз на EPAL палетопроизводителят няма как законно да продава палетите си за Европа и да поставя знака EPAL, защото е незаконно и може да бъде административно или съдебно преследван. Всички производители с лиценз на EPAL задължително имат висока техническа подготовка, имат автоматични линии или роботи за производство, контролът на продукцията се автоматизира и задължително имат модерни сушилни камери, контролиращи температурното третиране с цел унищожаване на всякакви паразити или инсекти вътре в дървото или по повърхността му.

Ние съдействаме за подготовката и получаването на лиценза EPAL. Провеждаме обучаване на персонал, на клиенти на служители за контрол - митничари, полицаи. Следим внимателно пазара за фалшификатори - и те съществуват, има ги - "тарикати" всякакви, но ги преследваме чрез адвокатските ни кантори, с които работим в България и Румъния.

Как се отразява на производството и транспорта на палети поредната кризисна за икономиката година - с инфлация и високи енергийни цени, възникнали заради въздействието на войната в Украйна?

- Голямото "разбъркване" в пазара започна още с ковид кризата 2020 г. Много фирми - производители и лицензианти в Европа, затвориха и спряха производство, прекъснаха се множество регулярни стокови потоци, настана логистично напрежение навсякъде. Цените започнаха да растат с 200-300% в сравнение с тези през 2019 г. Това беше заради дефицита, който се появи на пазара. Сега пазарът се поуспокои и цените леко се върнаха. Войната в Украйна и наложените заслужено санкции на Русия повлияха основно на горивата и цените на транспорта, който сега е двойно по-скъп.

"Зелената сделка" на ЕС и предвижданите с нея промени засягат сериозно и вашия бизнес. Имат ли готовност българските фирми да отговорят на новите изисквания за преход към "зелена икономика", защита на дървесните ресурси, екологично производство, използване на енергоспестяващи технологии?

- Ние не сме засегнати от "зелената сделка" на Европа. Ние сме част от "зелената Европа"! Главната "цел" на многократните палети, стандартизирани и унифицирани във всички страни, дават възможност за намаляването на използваната дървесина. Т.нар. еднократни скари подлежат на утилизиране след ползването им, а EPAL палетът има 10-15 пъти обращение, преди да се отремонтира лицензирано и отново да влезе в пула за обращение.

Високото качество и строгият контрол на независимите външни одитори правят палетите EPAL многократни и не оставят отпадък с невъзможност за рециклиране.

С какво секторът може да допринесе за утвърждаването на практика на устойчива кръгова икономика?

- Ще го повторя - всеки производител в Европа, Китай, Латинска Америка и тук на Балканите, който притежава лиценз на EPAL, произвежда абсолютно еднакви палети с еднакви размери и качество и тези палети са абсолютно взаимозаменяеми. Годишно в света се произвеждат над 100 милиона палета EPAL , а в отворения пул на EPAL в обращение са над 600 милиона единици.

Това е "кръвоносната система" на кръговата икономика и световната търговия. С много по-малко използван природен ресурс се постига ефект, носещ на клиентите ни възможността да придвижват стоки за милиарди. Това е системата EPAL!