🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изпълняваме комплексни проекти и сме предпочитан доставчик на процесно оборудване

Янко Зайков - управител на "Проксес Инженеринг"

Янко Зайков - управител на "Проксес Инженеринг"
Янко Зайков - управител на "Проксес Инженеринг"
Янко Зайков - управител на "Проксес Инженеринг"
Янко Зайков - управител на "Проксес Инженеринг"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Инж. Янко Зайков (https://bg.linkedin.com/in/yanko-zaykov-9592493b) е собственик и управляващ съдружник на "Проксес Инженеринг" ООД (https://bg.linkedin.com/company/proxessengineering?trk=public_profile_topcard-current-company). Компанията е основана през 2018 година. Завършил е Университета по хранително-вкусови технологии в Пловдив със специалност "Машини и апарати за хранително-вкусовата индустрия".

Големи икономически сектори като хранително-вкусовата, химическата, фармацевтичната индустрия ползват процесно оборудване на "Проксес Инженеринг". Кои са силните страни на компанията, какви са предимствата ви в конкуренцията на пазара?

- Още със самото създаване на компанията ние имахме ясна представа кои са нашите клиенти и колко високи са изискванията за качество в тези сектори. Точно тук е закодирано и нашето ключово предимство - чрез детайлното познаване на тези индустрии и стандартите в тях, както и чрез отличната подготовка на инженерните и производствените екипи ние сме в състояние да изпълним комплексни проекти и да сме предпочитан доставчик на топлообменници, съдове под налягане от неръждаема стомана и процесно оборудване, отговарящи на тези стандарти.

С какви услуги се ангажира вашият екип, за да е в помощ на партньорите ви?

- При работата с клиенти като GEA и Ziemann-Holvrieka всеки човек в екипа ни е ангажиран и посветен на това да изпълним като доставчик клиентските изисквания и изискванията на стандарта. Услугите ни включват 2D и 3D дизайн, персонализирани инженерни проекти, project management, инсталиране, сглобяване, монтаж, инспектиране, логистика и въвеждане в експлоатация на съдове и съоръжения. Конструктивният отдел на Proxess Engineering непрекъснато разширява своя екип, за да предложи оптимални технически решения на клиентите си. Нашите експерти в областта на дизайна и конструирането използват най-новите софтуерни продукти и непрекъснато надграждат уменията и експертизата си.

Отчитате над 700 реализирани проекта за доставка на топлообменници, неръждаеми съдове и процесно оборудване - какво се крие зад този брой?

- Това се дължи на огромното търсене през последните години в сектора производство на храни и напитки. Голяма част от нашите изделия намират приложение в най-големите заводи на бира, плодови сокове, млечни и инстантни напитки в Северна Америка, Азия и Африка. Производителите постоянно диверсифицират и разширяват продуктовите си линии. А ние сме в състояние да отговорим на технологичните изисквания и качеството при производството на различни процесни съдове като ферментатори или пък на изпарителна и сушилна техника. И въпреки че сме нова компания, която съществува само от 4 години, ние успяхме много бързо да се утвърдим като доставчик в този сегмент.

Как се постига и задържа успех като вашия - 99% от продукцията ви се изнася към водещи компании в света в почти 90 държави?

- Хранително-вкусовата и фармацевтичната индустрия са в постоянен растеж и нашият успех се дължи именно в познаването на тези тенденции и добрите контакти с клиентите от тези сектори. Също така за нашия успех допринесе и фактът, че направихме тази инвестиция в Пловдив. Тук имаме отличен достъп до подготвени кадри, както и логистично сме позиционирани в близост до главните експортни коридори.

С какви бъдещи инвестиционни проекти смятате да развивате бизнеса си? Какво място заемат в тях иновациите, разширяването на технологичните възможности, модернизацията, новите технологии за екологично и енергоспестяващо производство?

- Преди броени месеци се нанесохме в нашата нова производствено-административна сграда в Индустриален парк "Марково", но вече планираме разширение на фабриката чрез закупуване на още площи и строителство на допълнителни халета. Цялата сграда се захранва в момента чрез соларна енергия, която в пиковите часове на консумация покрива 99.9% от нуждите на производството.

Във фокуса на нашите инвестиции през идната 2023 година ще бъде автоматизацията на редица заваръчни процеси, както и закупуване на още няколко ключови съоръжения за обогатяване на машинния парк и повишаване на капацитета. Горди сме с факта, че сме напълно дигитализирани и от първия ден на съществуването на компанията ние обработваме и натрупваме данни, което в момента позволява проследяване и планиране на всеки един процес с няколко клика.