🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за храни и напитки: Високи обороти, но скромни печалби

Седем фирми в класацията отчитат трицифрен ръст на приходите през 2021 г.

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Седем компании в секторния топ 20 отчитат трицифрен ръст на продажбите през 2021.
  • Три дружества са работили на загуба.
  • Като цяло фирмите за храни и напитки изпитват притеснения заради скока на суровините и енергоносителите.

Пандемията от коронавирус, инфлацията, войната в Украйна, нарушените вериги на доставки са фактори, които неминуемо оказват влияние върху всяка индустрия. Производството на храни и напитки обаче е сравнително устойчиво на сътресения. Данните в топ 20 на секторната класация "Гепард", която подрежда дружествата по скок на продажбите за съответната година спрямо предходната, показват, че седем фирми отчитат трицифрен ръст на приходите през 2021 г., а при останалите той е между 54% и 96%. Но три от компаниите в таблицата са работили на загуба през миналата година, а печалбите като цяло са сравнително скромни на фона на отчетените приходи.

Топ три с пловдивска доминация

Лидер в класацията с близо 407% ръст на оборота е пловдивската "Скегуей корпорейшън", която се занимава с производство на захарни изделия с марките на завод "Кристал", както и на сушени плодове с бранда "Куийнс Даймънд". Компанията отчита близо 19.9 млн. лв. приходи и 6.8 млн. лв. печалба (най-високата в топ 20), а заетите скачат от 16 през 2020 на 150 през 2021. През юни т.г. беше официално съобщено, че варненската компания ЗИВ е придобила търговските марки и машините на Захарния комбинат "Кристал" в Пловдив. Продавач е фирмата "Скегуей корпорейшън", която официално е еднолична собственост на Ралица Красимирова Тошкова - партньор в живота и майка на децата на сина на Ветко Арабаджиев - Владимир Арабаджиев. Захарният комбинат "Кристал" беше приватизиран и дълги години се контролираше от Ветко Арабаджиев, който през 2018 г. беше арестуван заедно със съпругата си и се сдоби с обвинения по време на масирана акция, обхванала и други знакови индустриалци на прехода като Миню Стайков и Николай и Евгения Баневи.

Продажбата на марките на "Кристал" е резултат от инвестиционното намерение на терена на пловдивската фабрика да започне голям строителен проект на ПИМК. Стана ясно, че варненското дружество не купува "Скегуей корпорейшън", а основни производствени активи. В това число влизат всички търговски марки и промишлени дизайни на захарни и шоколадови изделия: "Кристал", "Кристал Захарен комбинат Пловдив", "Амфора", "Сюрприз", "Чаени", "Обикновени бисквити Захарен комбинат", "Тримонциум", "Цветен локум Кристал", "Марица", "БонБон", "Топката Кристал", "Крайморие", "Гергана" и др. Предмет на сделката са също машини и съоръжения за производство на захарни и шоколадови изделия, технологична документация, ноу-хау и комуникации, свързани с тези продукти.

Втора в класацията е фабриката за сурови блокчета от плодове и ядки "Агарикус БГ" - с. Гурмазово, общ. Божурище. Съдружници в компанията, която е на пазара от 2016 г., са Радка Петрова Пейчева и Ивайло Сергеев Георгиев. Цехът за производство, както и фотоволтаичната електроцентрала са построени с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони. Проектът е на стойност 5.633 млн. лева, от които 2.811 млн. лева са субсидия. "Работим основно за private labels на задгранични клиенти. Над 95% от продукцията е за износ, продаваме и онлайн. Основните ни клиенти са в Германия. Планираме да предложим продукти и на българския пазар. Инвестираме непрекъснато в нови машини, в автоматизация на производството. Ръстът в приходите през 2021 е резултат от нарасналия брой на клиентите и поръчките", коментираха от компанията за "Капитал".

Топ три завършва с пловдивската фирма "Фин фууд", която стои зад веригата пекарни Fiore Food. Компанията, чийто собственик е Филип Сашков Красимиров, отчита над 155% ръст на приходите през 2021. Fiore Food започва с едно малко заведение през 2016 г., а днес разполага с 51 обекта в Пловдив и областта, като 10 от тях са на франчайз. Компанията предлага закуски, погачи, козунаци, баници, а също и готови храни.

"Разполагаме със собствена производствена база. Новият ни модерен завод е автоматизиран, инвестицията в него е 12 млн. лв., а новите работни места са 40. Винаги съм се поставял на мястото на клиента и търся най-доброто за него. Ръстът в приходите е резултат от увеличеното търсене, както и от откриването на нови обекти", коментира за Капитал" Филип Красимиров.

Месо и месни продукти

Ръст на продажбите с над 146% поставя миналогодишния лидер в класацията - фирма "Ависпал - БГ", с. Чубра, на 4-то място в топ 20. Компанията произвежда патешко месо и патешки дроб и отчита над 14.7 млн. лв. оборот и 2.114 млн. лв. печалба за 2021. Дружеството е създадено в началото на 90-те, в годините сменя собствениците си, а от средата на 2019 е част от великотърновската група за колбаси и месни деликатеси "Елит мес".

Производственият цикъл в "Ависпал - БГ" е затворен - всички процеси от яйцето до крайния продукт се извършват в компанията. Фирмата има и собствена кланица и произвежда суров животински протеин. Едноличен собственик на "Ависпал-БГ" е Величко Славев Минев чрез фирма "Марчело", който притежава и "Елит мес". "Ависпал - БГ" е най-големият работодател в секторния топ 20 с 203 заети.

В класацията за 2021 влиза още една птицекланица - "Глома" - с. Братя Даскалови, Стара Загора. Едноличен собственик на капитала е Уили Р. ди Нееф, Белгия. Приходите на дружеството за 2021 надхвърлят 5.5 млн. лева (близо 75% скок), но отчетената печалба е най-ниската в топ 20 - 6 хил. лева.

Производството на месо и месни продукти е основен предмет на дейност и на фирма "Бомес" - Пловдив (15), с едноличен собственик Стоян Иванов Бозов. Дружеството отчита над 71% ръст на приходите, които надхвърлят 4.2 млн. лева.

Софийската компания "Крум Мушев" (19), също произвежда месо и месни продукти, които продава под едноименната търговска марка. Фирмата има собствен цех, използва традиционни технологии и рецепти, като съсобственикът Крум Мушев добавя и лични подобрения. През 2021 г. дружеството отчита над 56% ръст на продажбите, които надхвърлят 6.5 млн. лева.

Растителни масла

"Хелиос ойл" - Първомай, е пета в класацията - също с трицифрен ръст на приходите (над 144%), които надхвърлят 14.9 млн. лева. Компанията произвежда слънчогледово масло. Учредена е през 2003 г. и е собственост на Христо Георгиев Кръстев чрез "Хриси-99". В доклада за дейността ръководството на дружеството определя като проблемни ценовия риск, трудността при прогнозиране на пазарите, промените в търсенето и предлагането, ценовите равнища на суровината.

В топ 20 влиза още една фирма за производство на растителни масла - "Петтас България". Създадена е през 2001 г. със седалище в Ямбол и произвежда маргарин с марката FAMA. Компанията е собственост на Николаос Павлос Петтас, Гърция. В доклада за дейността за 2021 от дружеството посочват, че глобалната криза с ковид не е оказала влияние на оперативната дейност, и отчитат повишение на конкурентоспособността на фирмата както на вътрешния, така и на външните пазари. "Петтас България" е компанията в топ 20 с най-високи приходи през 2021 като абсолютна стойност - 24.066 млн. лв. (76% ръст).

Мляко и млечни продукти

Производителят на мляко и млечни продукти "Номан Алджунейди къмпани" (7-о място) има собствено предприятие и пречиствателна станция в село Желязно, община Марица. Инвестицията е с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони. Едноличен собственик е Нуман Алжнеди, Палестинска територия, окупирана. Това е едната от трите компании в топ 20, които са работили на загуба през миналата година.

Млечни продукти произвежда и фирма "Петя 2006" - Сливница. Едноличен собственик на капитала е Росен Спасов Стефанов. Дружеството отчита близо 90% ръст на приходите, които надхвърлят 5.1 млн. лева през 2021.

В топ 20 влиза още една млекопреработвателна фирма - "Сердика Добрич" (11) - притежател на марките за сирене и кашкавал "Сердика", "Роса", "Дъга". Предприятието е създадено през 1959 г., във времето претърпява различни метаморфози и сменя собствениците си. Днес е притежание на Станислава Колева Савова (95% от капитала) и София Енева Маринова (5%). Приходите за 2021 надхвърлят 7.2 млн. лв. (над 77% ръст). В доклада за дейността за 2021 ръководството на компанията посочва, че конкуренцията на пазара е изключително силна и че платежоспособността на хората е основен фактор, който задържа повишаването на цените на продуктите. Дружеството отчита загуба 993 хил. лева през 2021 и обяснява това с недостатъчните приходи, с високите постоянни разходи, свързани с драстично покачване на суровини, материали, ел. енергия и газ, както и с неизползването на пълния капацитет на завода.

Създаденото през 1994 г. млекопреработвателно предприятие "Йотови" - Сливен, е на 17-о място в класацията с над 67% ръст на продажбите, които достигат 11.036 млн. лева. Компанията е специализирана в производството на полутвърди сирена - главно кашкавал от краве и от овче мляко. В портфолиото влизат също масло и извара. По данни на фирмата продуктите се произвеждат от 100% сурово мляко, без добавка на растителни или каквито и да било други мазнини и адитиви. Част от произведеното се изнася за САЩ, Австралия, Канада, Ливан, както и в страни от ЕС - Гърция, Кипър, Германия, Дания, Румъния. Компанията притежава марките "Йотови", "Туида", "Млечен ден". Съдружници са Димитър Вангелов Христов, Коста Георгиев Христов и Димитър Георгиев Христов.

Замразени и сушени плодове и зеленчуци

Осмата фирма в класацията "Био органик България" - с. Иваняне, София, отчита над 96% ръст на приходите през миналата година. Компанията - собственост на Станислав Сашев Стоичков, се занимава със събиране, производство, преработка и продажба на билки, на замразени и сушени плодове, зеленчуци, гъби. Приходите й за 2021 г. надхвърлят 6.2 млн. лева.

Сушени плодове и зеленчуци преработва и пакетира и "Натура фит" - Старо Железаре, Хисаря (18). По данни на дружеството годишно то преработва над 7500 тона плодове и зеленчуци. Значителна част от суровината идва от собствени овощни градини и земеделски ниви, което позволява проследимост на готовия за консумация продукт. Освен това фирмата си сътрудничи с местни фермери, производители на плодове и зеленчуци. Над 80% от цялата продукция отиват за износ предимно в страните от ЕС. Компанията - собственост на Мария Данчева Кощилакова, има своята търговска марка "Кощилаков", под която предлага здравословни закуски. За 2021 фирмата отчита над 60% ръст на продажбите, които надхвърлят 5.4 млн. лева.

Пчелен мед, боя за яйца, сандвичи, брашно и вино

Трицифрен ръст на приходите - 125%, отрежда на "Роял-бийс"- Съединение, шесто място в топ 20. Компанията - собственост на Емиб Голамали Хосейни, е основана през 2011 година, но традициите на фамилия Хосейни в отглеждането на пчели са дългогодишни. Дружеството отглежда пчели, но изкупува мед и от други производители. Разполага с няколко модерни напълно автоматизирани поточни линии за стандартни и индивидуални опаковки по заявка на клиенти. Във фабриката се разфасоват също пчелно млечице, преработва се прополис на прах, прополисова тинктура, суши се и се пакетира пчелен прашец и пчелна перга. Фирмата има няколко сертифицирани склада за съхранение на пчелни продукти, както и собствена лаборатория за анализ на изкупения мед по различни показатели - за наличие на антибиотици, пестициди, ветеринарни лекарства, захари, имитиращи подсладители и всякакви фалшификации. За 2021 г. компанията отчита 13.476 млн. лв. продажби и 1.858 млн. лв. печалба.

Фирма "Метма" - с. Огняново, Пазарджик (10), е основана през 1992 г. и в началото се занимава с търговия на хранителни продукти. От 1995 г. започва да произвежда боя за яйца. По-голямата част от процесите във фабриката са автоматизирани. Дейността на компанията включва също производство на великденски украси, както и на строителен и мебелен обков. През 2021 отчита над 80% ръст на продажбите, които надхвърлят 6.2 млн. лева. Едноличен собственик на капитала е Любомир Методиев Илиев.

На 14-а позиция в топ 20 е "Ийт енд го България" - Пловдив, със 73% ръст на оборота. Фирмата притежава цех за студени клуб сандвичи, които могат да бъдат хапнати "на крак". По информация на дружеството в сандвичите и сладкишите Eat&Go не се влагат продукти с растителни мазнини или други "заместващи" суровини. Съдружници са Силвия Георгиева Иларионова и Васил Мариянов Иларионов. Компанията отчита над 5.3 млн. лв. приходи от продажби през 2021.

"Мелничен комплекс - Дупница" заема 16-о място в класацията с над 70% ръст на продажбите, които достигат 17.263 млн. лв. (трети като абсолютна стойност в топ 20). Мелницата, в която собственици са Красимира Димитрова Мирчева и Любомир Георгиев Мирчев, е изцяло реновирана през 2017 г. с модерно и високотехнологично оборудване. Компанията притежава собствена марка брашно - "Лимея".

Класацията завършва "Винпром - Свищов" с 54% скок на продажбите през 2021. Действителен собственик е Георги Василев, Швейцария. В доклада за дейността за 2021 от компанията посочват, че нейни конкуренти са всички винопроизводители в страната, които са над 300. Лозята, с които разполагат "Винпром - Свищов" и неговите дъщерни дружества "Совата 2004" и "Горчивка", надхвърлят 3800 дка. От 2020 г., след инвестиция в изграждането на нов дестилационен апарат, винпромът предлага и високоалкохолни напитки.

Мениджмънтът отчита увеличение с 65% на износа в стойност и с 37% на продажбите на вътрешния пазар през 2021. Увеличават се и литрите продадено вино - 1.456 млн. през 2021, което е ръст 31.29% и представлява 12-годишен връх в продадените обеми. Дружеството отчита загуба 668 хил. лева през 2021 и си поставя за цел да акцентира върху продажбите на вина от по-висок клас и съответно на по-висока цена и да се фокусира върху електронния си магазин.

Изминалата година не отразява високата инфлация, която се ускори силно през тази година и засегна редица хранителни продукти. Затова и следващата класация ще е силно показателна как компаниите от сектора са се справили с това силно предизвикателство - за сметка на печалбата или са го прехвърлили в по-високи цени за потребителите.

Все още няма коментари
Нов коментар