🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бустерна доза финанси за малкия бизнес

Нова безплатна дигитална платформа, създадена от Българската банка за развитие, предоставя ключови ресурси и услуги в помощ на предприемачите

Бустерна доза финанси за малкия бизнес
Бустерна доза финанси за малкия бизнес
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Онлайн финансиране до 50 000 лв., личен финансов консултант, свободен достъп до бизнес академия и безплатно откриване на електронен магазин. Всичко това предприемачите, стартиращи своя компания или стремящи се към разширяване на пазарното си присъствие, могат да получат бързо и лесно чрез Business Booster - "бустерната доза" за успешен бизнес, разработена от Българската банка за развитие (ББР).

Новата дигитална платформа, която действа от септември, е част от усилията на финансовата институция да информира по-добре малките и средните предприятия, да им осигури повече възможности за финансиране и да ги подкрепя в бизнес начинанията им.

Чрез новия цифров бизнес портал банката, която не разполага с клонова мрежа, вече достига до всички малки компании във всяка точка в страната, за да бъде техен доверен партньор.

Дигиталната платформа Business Booster е първият по рода си в страната

всестранен пътеводител за компаниите

В нея на едно място са събрани ключови ресурси и услуги за целия бизнес процес - от идеята и подготовката на бизнес плана, през учредяването и регистрирането на новата фирма, финансирането на дейността й, навлизането на пазара до нейния успех.

Едно от най-големите предимства, които ББР предоставя на бизнесмените, е възможността да кандидатстват онлайн за кредит. Необходимата им услуга започна с програмата "Микростарт", която предлага заем до 50 000 лв. За него не се изисква обезпечение и до края на годината не се плаща такса за разглеждането на заявката.

Платформата осигурява изцяло

онлайн управление на процеса на кандидатстване

и не изисква физическо присъствие в офис. Всички документи се подписват онлайн, а създаването на фирмен профил става с въвеждане на ЕИК, след което данните се зареждат автоматично чрез интеграция с Търговския регистър.

За първи път накуп се предлага и най-точната, полезна и практическа информация за бизнеса, като се спестява време за търсенето й в различни институции. Безплатната "Бизнес академия" в Business Booster е своеобразна дигитална библиотека с наръчници, видеоуроци и

всички необходими за бизнесадокументи

В нея предприемачите ще намерят бланките за регистрация на ново дружество, за кандидатстване за кредит, за използване на банкови услуги, различни декларации, протоколи и договори. В помощ ще им е и информацията за защитата на търговската марка и интелектуалната собственост, за социално-правните аспекти на наемането на служители, подготовката и търсенето на финансиране.

Специално внимание е отделено на подготовката на бизнес плана, като на разположение на компаниите е Business Plan Generator, който също е безплатен и свободно достъпен на новата платформа. Той превежда предприемачите през целия процес на подготовка на този важен документ.

Business Booster помага на малките и средните предприятия да се възползват по-пълноценно и от възможностите, предлагани от

цифровите технологии

и да достигнат до повече клиенти онлайн. Платформата им предоставя лесен инструмент, чрез който да създадат безплатно свой Е-маркет, без да е необходимо да имат технически познания за това, както и вграден модул за онлайн разплащане и издаване на фактури.

Българската банка за развитие вече дава заявка в следващите месеци да разшири допълнително функционалностите и услугите на Business Booster, така че да ускори темповете на развитие и да повиши конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия.

Всяка година - по близо 41 000 нови микро-, малки и средни предприятия

Малките и средните предприятия съставляват над 90% от българската икономика и в тях работят близо 75% от заетите в страната, показват статистическите данни. Годишно се откриват около 41 000 нови микро-, малки и средни предприятия, а около 38 000 прекратяват дейността си.

Най-честите причини за неуспеха на тези предприемачи е липсата или лошо подготвен бизнес план, недостатъчното финансиране, недостатъчните маркетингови усилия и онлайн присъствие, посочват експертите.

Цифровизацията и иновациите са области, в които показателите на бизнеса в България са много под средните за ЕС. По данни от 2020 г. едва 8% от малките и средните предприятия в страната продават онлайн при средно за страните от ЕС 17.5%.