🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за облекло и текстил: На приливи и отливи, но с печалба

Секторът се отърсва от негативите на корона кризата, но се сблъска с нови проблеми - скъпи суровини и енергия

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • 2021 е година на приливи и отливи за производителите на облекло и текстил.
  • Три компании в топ 20 отчитат трицифрен скок на продажбите през 2021.
  • Само едно дружество в секторната класация е работило на загуба.

Голяма част от фирмите за облекло и текстил определят 2021 като трудна година, на приливи и отливи. Поради цикличността на бизнеса много компании в бранша отчетоха намаление на продажбите. На сектора беше нужно време, за да загърби последиците от ковид пандемията, свързани с непродадени дрехи, препълнени складове и слабо потребителско търсене. Драстичното увеличение на цените на електроенергията, а също на памука и вълната на международните пазари обаче добави допълнителни предизвикателства пред производителите.

Секторната класация за текстил, облекла и обувки на "Гепард", която класира фирмите по ръста на приходите за 2021 спрямо предходната година, все пак показва, че за дружествата в топ 20 миналата година е била успешна. Три от компаниите отчитат трицифрен скок на продажбите, останалите - двуцифрен. Само едно предприятие в таблицата е работило на загуба през 2021.

Лидерите

Лидер в класацията е "Тексервиз" - Пловдив, която отчита над 198% ръст на продажбите, надхвърлящи 30.2 млн. лв. през миналата година. Компанията е сравнително нова - учредена е през 2019 г. с едноличен собственик Жанета Цветкова Банкова, но е с управител италиански гражданин - Рафаеле Лабариле. "Тексервиз" произвежда мъжки, дамски и детски облека, които изнася за Италия.

"Ръстът на приходите е резултат от изпълнението на поръчки, прехвърлени от друга пловдивска компания с италианско присъствие - "Булгарконф", към "Тексервиз", обясни за "Капитал" Рафаеле Лабариле. Увеличеният обем от дейности води и до увеличение на заетите от 49 през 2020 до 115 през 2021 г. Дружеството отчита над 2 млн. лева печалба за миналата година.

Втора в топ 20 със 157.8% скок на продажбите през 2021 е фирма "Артан производство" - Лом, в която съдружници са Камелия Сашкова Илчева и Грета Николова Замфирова. Компанията произвежда шапки и други аксесоари от плат по поръчка на клиенти. Учредена е през 2018 г., а приходите й през 2021 надхвърлят 6 млн. лева.

"През миналата година предложихме цялостен завършен готов продукт - от дизайна до изпълнението на изделията. Продаваме под марки на възложителите, работим основно за износ в ЕС, но и извън ЕС. Инвестираме в разширяване на производствената база", коментира за "Капитал" Грета Замфирова. Заетите в "Артан производство" са 85.

Ръст на оборота със 110.6% подрежда русенската шивашка фирма "Миланов-Г" на трето място в класацията. Компанията, която е собственост на Зарко Георгиев Миланов, е регистрирана през април 2010 г. и произвежда дамски облекла на ишлеме. Заетите през миналата година са 63, продажбите надхвърлят 6 млн. лева, а печалбата е 779 хил. лева.

"Ръстът на приходите през 2021 спрямо 2020 г. се дължи на професионализъм и гъвкавост в бързо изменящата се бизнес среда. Работим основно с клиенти от Франция", уточни за "Капитал" Зарко Миланов.

Ръст от 40% до 98%

С 97.3% скок на продажбите през миналата година шивашката фирма "Азартрейд-ЛТД" заема 4-то място в класацията. Тя е основана през 2018 г. и е собственост на Петър Лазаров Тошков. Производствената й база е в с. Черноочене, обл. Кърджали. Приходите й за миналата година надхвърлят 2.5 млн. лв., а компанията е сред големите работодатели в топ 20 - заетите са 131. От публични регистри става ясно, че дружеството е получило подкрепа по европейски програми, за да въведе съвременни технологии за производство на сака и панталони, както и на мерки за енергийна ефективност.

Основаната през 2005 г. "Карлово текстайл манифактуринг" заема 6-а позиция в класацията с близо 90% ръст на приходите, които надхвърлят 6 млн. лева. Дружеството произвежда специализирано облекло за Европа и Америка, работи и с подизпълнители. Печалбата за 2021 г. е над 1.3 млн. лева. Съдружници са Даниел Уилям Стоунс и Стивън Стоун, Великобритания.

Производството на луксозни хавлиени изделия - кърпи, халати и други, е основна дейност на "Шамбала текстил" - Казанлък (6-о място). Процесът на производство е затворен - от тъкането на преждата, през багрене до оформяне на дизайна, разкрояване и шиене. Продукцията е от 100% памук и има сертификат за качество OEKO-TEX 100. Над 80% от произведеното е за износ в Италия, Франция, Сърбия, Гърция, Македония и др. Компанията шие за Roberto Cavalli, Gabel, Emanuel Ungaro, Pretti, Walt Disney, Zara, DMC, Missoni и др. За 2021 отчита над 7.1 млн. лв. приходи и над 74% ръст. Едноличен собственик на капитала е Джуни Калоянова Камбурова.

Създадената през 1999 г. фирма "Николов и синове" - Първомай (7), произвежда различни видове еластични нишки, както и текстурирани коприни за трикотажната промишленост. Тя е изключителен представител за България на тайландската H.V.Fila Co. Ltd., която е сред водещите световни производители на каучукови нишки. Собственост е на Николай Желязков Николов и започва работа с една машина в помещение под наем. От 2007 г. е в своя фабрика и на свой терен. Приходите й за 2021 надхвърлят 4.6 млн. лв. (53.2% ръст).

С ръст на продажбите 49.5% "МГ шус" - Кюстендил, заема осмо място в класацията. Едноличен собственик на компанията е Маргарита Веселинова Симеонова.

Приходите на "Континентал къмпани" (9) за 2021 са над 38.4 млн. лв. (48.6% скок). Фирмата е със седалище в Петрич, но производствената й дейност е в Кърджали. Произвежда по поръчка на възложители спортни панталони и горно облекло и работи с подизпълнители от България, Албания, Македония и Гърция. Основните й пазари са ЕС и САЩ. Едноличен собственик на капитала е Ди Джи Пи ЕООД на Димитриос Георгиос Авгеринакис. Дружеството е сертифицирано по международния стандарт ISO 8000 за система за управление на социалната отговорност и постоянно подлежи на одити за условията на труд и заплащане. Компанията отчита най-висока печалба в топ 20 - 6.610 млн. лв. за 2021 г.

На десето място в класацията е производителят на обувки на ишлеме "Саймон - 2016" - Дупница. Фирмата отбелязва 46.5% ръст на продажбите през миналата година. Съдружници в нея са Георги Иванов Григоров и Лучио ди Карлантонио. В доклада за дейността собствениците определят състоянието на компанията като "стабилно, без съществени рискове на бизнес средата или на вътрешното състояние на дружеството, които да застрашават финансовата му независимост".

"Елена фешън Русе" - собственост на Радка Иванова Янкова, е на 11-а позиция с 44.5% ръст на оборота за миналата година. Компанията изработва дамски облекла за водещи европейски марки, производството се извършва на 3000 кв.м площ. През 2020 фирмата отчете изпълнение на проект за въвеждане на нови технологични решения, ресурсна ефективност, намаляване на количеството емисии и отпадъците от опаковки. Стойността му е 1.549 млн. лв., от които 931 400 са безвъзмездни. Един от резултатите от изпълнението му е разширяване на капацитета за дамски рокли чрез въвеждане на линия от автомати за производство със софтуерно управление.

На 12-о място е "Йобекс България" - Ловеч. Това е италианска инвестиция, в която съдружници са "Ню Еуропрофил", "Лоло Дуе". Компанията произвежда тапицерия за градинска мебел - възглавници и облегалки, комплекти и дюшечета за градински люлки, градински чадъри, тенти и други мебелни и текстилни продукти. Основните клиенти са от Италия, Испания, Нидерландия. В доклада за дейността за 2021 ръководството посочва, че "не е идентифицирало осезаеми ефекти или рискове за дейността на дружество в резултат на пандемията или войната в Украйна".

С ръст от 20% до 40%

Производителят на различни видове вата "ДКТЕКС" - с. Шипково, Троян, е на 13-о място с 39.2% скок на продажбите. През миналата година компанията на Кольо Дочев Ковачев и Борис Дочев Ковачев започна строителство на нова сграда за нетъкан текстил и на складове.

Ръст 35% осигурява на "България-текс" - Казанлък, над 27.7 млн. лв. приходи и 14-о място в класацията. Това е фирмата в топ 20, която е с най-голям брой заети - 242. Предприятието произвежда широка гама от конци и прежди за ръчно плетиво, както и хавлиени изделия. Над 90% от продукцията е за износ - за Германия, Англия, Италия, Холандия, Норвегия, Южна Африка, Балканския регион, Израел, Мексико. Компанията работи за световни марки прежди, освен това налага на международните пазари собствен бранд - Performance. Действителни собственици са Георги Христов Георгиев и Борис Ангелов Димитров чрез фирма "България К".

"ВИП - 37" - Ардино (15), отчита 31.6% ръст на продажбите, които надхвърлят 3.9 млн. лв. Фирмата е единствената в топ 20, която отчита загуба през 2021 - 51 хил. лева. Компанията е основана през 2010 г. и произвежда трикотажни изделия, бельо. Едноличен собственик на капитала е Аднан Джемилов Юсеинов. Дружеството е получило финансиране по проекти от програмите "Развитие на човешките ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност".

Основаната през 1996 г. "Дитекс-СМ" (16) има два производствени цеха - в София и във Враца. Дружеството - собственост на Димитър Любенов Иванов и Светломира Стефанова Иванова, произвежда спално бельо, олекотени завивки, покривала за легло, възглавници, кухненски текстил. Компанията отчита над 29% ръст на приходите през 2021, които надхвърлят 9.3 млн. лв., печалбата достига 1.3 млн. лв. Клиентите на "Дитекс-СМ" са големи търговски вериги, както и по-малки търговци в страната, дружеството има партньори и в Европа, Турция, Китай.

Съдружници в "Европа" - Хасково (17), са Алдин Арсениев Кременов и Невена Арсенова Вълкова. Фирмата произвежда спортно облекло и отчита 29.4% ръст на оборота. Приходите й за 2021 надхвърлят 6.4 млн. лв. В доклада за дейността е посочено, че през 2022 ръководството "има амбиции да постигне поне същите финансови резултати и по възможност да ги увеличи". А също и че "заради пандемията и война може да има забавяне на дейността, но няма индикации за значителното й намаляване, съкращаване или прекратяване".

В тази група влиза също производителят на чорапи и чорапогащи "Стара сокс" - София (18), собственост на Матео Фавагросса. Дружеството, в което заетите са 22, отчита над 22% ръст на продажбите, които надхвърлят 4.7 млн. лв.

На 19-о място е "Фелдхюс БГ" - Монтана, притежание на едноименния германски холдинг. Създадена е през 2003 г., започва работа с 40 работници и в цех под наем. Шие дамски блузи, ризи, елечета, поли, панталони, потници, сака, като възлага работа и на подизпълнители. Българската фирма отговаря за целия цикъл на производство - от покупката на материалите, дизайна, кройките и шиенето до складирането на готовата продукция, окачествяването и транспортирането й. В централата в Германия са само търговците. Холдингът притежава фирма и в Македония, която се ръководи от мениджмънта в България. За 2021 отчита на 15.5 млн. лв. приходи (22% скок) и 1.675 млн. лв. печалба.

Класацията завършва габровското акционерно дружество МАК с мажоритарен собственик Георги Димитров Бижев. Това е компанията в топ 20 с най-високи приходи като абсолютна стойност - 41.646 млн. лева. Фирмата притежава мощности за подготовка и обработка на всички видове текстилни тъкани. Освен това произвежда повече от 400 вида готови изделия по собствен дизайн и със собствени тъкани, които се продават зад граница - униформи за пожарникари, военни, полиция, охранители, медици, бронирани жилетки, раници, дъждобрани, спални чували, работно, защитно и ловно облекло и др. МАК е сред трите български компании, които по време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус започнаха производството на защитни медицински облекла за многократна употреба. По данни на дружеството 45% от общия обем продажби е за износ. В доклада за дейността за 2021 г. МАК отчита: "Осъществява стопанската си дейност, без да среща значими затруднения, и няма прекратени договори с ключови доставчици или клиенти." Освен това "ръководството не е освобождавало персонал и не се е възползвало от мярката 60:40".

Все още няма коментари
Нов коментар