🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са компаниите с най-високи приходи, печалби и персонал в класацията "Гепард"

Най-големите 20 динамични компании по размер приходи имат общи постъпления 1.68 млрд. лв., а средният им растеж е 60%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В класацията традиционно влизат и дружества с приходи и печалби, които ги доближават до критерия за големи предприятия.
  • Най-големите работодатели са от сектора на информационните технологии и машиностроителните компании.
  • Най-печелившите гепарди правят печалба 265 хил. на зает при приход 812 хил. лв.

"Гепард" е класация за най-динамичните малки и средни компании. Историческият преглед показва, че лидерите в нея често са с годишни приходи под 10 млн. лв. Има обаче и изключения - в класацията традиционно влизат и дружества с приходи и печалби, които ги доближават до критерия за големи предприятия. Това си личи и от разбивките на тази база, както и при заетите. Това е така заради критериите, които използва класацията за МСП - по закон те са с минимални приходи 3.9 млн. лв., максимални 97.5 млн. и таван за заетите 250 души.

В тазгодишното издание на класацията най-големите 20 динамични компании по размер приходи имат общи постъпления 1.68 млрд. лв., а средният им растеж е 60%. В тази категория с най-голям дял са компаниите от сектор "Търговия", следван от "Козметика и фармация".

Лидерът по нивото на приходи е компанията за търговия на едро с медицинска техника и фармацевтични стоки "Акта фарма", която е еднолична собственост на Иван Цанков. Със своите приходи - над 90 млн. лв., тя е най-големият гепард, но на фона на своите конкуренти във фарма сектора е по-скоро малък играч. Лидерите там са с приходи за стотици милиони, а "Софарма трейдинг" например е с 1.346 млрд. лв., и по тази причина попадат в класацията К100 на най-големите български компании.

На второ място е търговецът на климатична и вентилационна техника "Кеърокс България", който е част от френската група France Air Group. Компанията попада и в топ 20 на компаниите с най-големи печалби с почти 10 млн. лв. нетен финансов резултат.

Третата компания в групата е "Ейч Ти Ти пуул", спомената вече не в един или два текста - компанията продава рекламата в България на технологични компании и социални мрежи като Facebook, Twitter и други.

Динамични печалби

На ниво печалба също има големи постижения, като лидерът е с близо 40 млн. лв. - строителната "Еис строителна компания". Този резултат я поставя и сред най-рентабилните фирми в класацията. Като цяло компаниите с най-големите печалби са растели и най-динамично - средният ръст на продажбите им е 84% до 1.034 млрд. лв. А общата им печалба е 337.6 млн. лв. На второ място сред печелившите е "Слънчев дар", която оглави и класацията за най-рентабилните гепарди тази година.

Секторно при най-големите печалби доминират компании от секторите "Строителство" и "Търговия", но има и представители на селското стопанство.

Технологични работодатели

Най-големите работодатели в "Гепард" са от сектора на информационните технологии и машиностроителните компании. Това не е изненада, тъй като през последните години те са едни от най-горещите сектори за разкриване на нови работни места.

Най-големите 20 работодателя обаче са реализирали едва 27 млн. лв. обща печалба, като един от тях е на загуба. Това може да говори за две неща - те са в дейности с по-ниска производителност и добавен стойност. Така средната печалба на един служител е 5500 лв., а приходът на един зает е 100 000 лв. За сравнение - най-печелившите гепарди правят печалба 265 хил. на зает при приход 812 хил. лв. Тук обаче трябва да направим уточнението, че при най-печелившите компании често има и еднократни ефекти в резултат на продажба на активи или някаква форма на преоценки.

Топ 20 работодателите в "Гепард" имат и доста по-нисък растеж от средния за цялата класация - 26.7% спрямо 46.2%. Традиционно секторите с подобни показатели са в шивашката промишленост и търговията, но в топ 20 има само по един и два техни представителя. Ниската печалба на един зает в IT компаниите може да се дължи на младостта им, която предполага по-високи разходи в началото за набиране на персонал. Лидерът "Тайд платформ Ел Ти Ди" - клон България, например създава дружеството си в страната в края на 2018 и 2019 г., като започва да наема персонал, който за 2021 г. нараства със 100 души.

Вторият по големина работодател е "Марчела трейдинг". Компанията стои зад търговската верига с марка My Market, която оперира над 30 магазина във Варна, Добрич и региона. Третата "Микрок" произвежда електрокомпоненти за автомобилната и битовата промишленост, базирана е в Ботевград и е еднолична собственост на турската "Аксан калъп санайи ве тиджарет".

Ако ръстът на най-големите компании по ниво на приходите продължи, догодина те е твърде вероятно да намерят място в другата класация на "Капитал" - К100.

Все още няма коментари
Нов коментар