🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-бързорастящите строителни компании: имотно-енергиен бум

Най-динамичните и перспективни ниши са жилища, соларни централи, дълбоки изкопи, ВиК и енергийни ремонти

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • 3.4 пъти нарастват средно оборотите, 6.3 пъти - печалбите, на компаниите от топ 20 в сектора през 2021 г.
  • Най-големите в класацията са с приходи от 44 млн. лева и 66 млн. лева, най-малката - с 4 млн. лева.
  • Ръстовете са постигнати с едва 1.4 пъти увеличаване на служителите, които са средно по 45 на компания.

Бумът на жилищния пазар през последните години очаквано се прехвърля и в резултатите на компаниите от сектора. От секторния топ 20 проличава и още една тенденция - търсенето на енергийна ефективност, която дава и опора за растеж на компаниите, които изграждат ВЕИ централи. Забележимо по-малко са строителните компании, които разчитат на обществени поръчки. Което пък може да се обясни и с края на правителството "Борисов 3", след което имаше доста затягане в тази посока. Освен това повишението в цените на жилищата се прехвърля и в по-големи обороти, но и маржове на инвеститорите.

В топ 20 на най-бързорастящите компании в сектора на строителството през 2021 г. попадат предприемачи от жилищното и складовото строителство, пътни и ВиК строители по обществени поръчки, фирми, които изграждат соларни централи, правят ремонти в енергетиката, компании, специализирани в укрепването на дълбоки изкопи. Това се очертават перспективните ниши, които осигуряват 3.37 пъти среден ръст на оборотите за топ 20 през 2021 в сравнение с предишната година.

Най-големите компании в класацията са от жилищното строителство - с обороти 44 млн. лева и 66 млн. лева. Най-малката е с почти 4 млн. лева, които идват от сглобяване на контейнерни къщи.

Печалбите на компаниите от топ 20 средно нарастват двойно повече от приходите - 6.3 пъти. През 2020 г. само една от тях е била на лека загуба, но през 2021 всички те са на плюс. Положителният им финансов резултат е в диапазона от 193 хил. лева на дружество, което инсталира соларни панели, до 13.95 млн. на компания за жилищно строителство. При девет от компаниите печалбата е над 1 млн. лева, при три гравитира около 3 млн. лева.

Този растеж на приходите и печалбите в топ 20 е постигнат с едва 1.4 пъти увеличаване на екипите в сравнение с предишната година. На компания от класацията се падат средно по 45 служители през 2021 г. при 32 през 2020 г. Най-малкият екип е от 10 души, а най-големият - на дружество от сектора на пътните ремонти и строителство, е 223.

Седем от компаниите са базирани в София, три в Пловдив, по две във Варна, Бургас и Стара Загора. Има единични дружества от Търговище, Самоков, Горна Оряховица и Ловеч.

С ръст над средния

Четири са компаниите с ръст на оборотите над средния за класацията за 2021 г. Най-голям е той при "Рок 7" - 26 пъти и половина - това е и компанията, която е победител в цялата класация "Гепард". Става дума за новооткрит завод за производство на каменна вата в Търговище. Инвеститор в него е "Радита" - местно строително дружество, създадено още през 1990 г., което освен това има бизнес с търговия и поддръжка на автомобили. В условията на дефицит на каменна вата преди четири години компанията вижда сериозна ниша и започва да строи производствената мощност.

В последните дни на 2021 вече работещият завод е купен от "Фибран България", част от гръцката "Фибран груп" - холдинг с производство в седем европейски страни и търговски дейности в 63 (виж текста на стр. XXX). Новите собственици очакват и през 2022 г. голям ръст, а и по-съществени обеми. Засега се стремят да запълнят съществуващия капацитет от 10 хил.т, но подготвят и допълнителни инсталации с идеята да го разширят до 20 хил.т годишно, когато пазарът покаже ясна потребност за това.

Близо десетократният ръст в оборотите на "Тидекс" (2) идва изцяло от жилищно строителство. В номинално изражение той е близо 60 млн. лева - най-голямата стойност в класацията. През 2021 г. компанията е продала и приключила две жилищни сгради в пловдивския квартал "Прослав", сграда от две части в Студентски град в София и вилното селище "Ундо Каза" в Симеоново. "За единия от обектите в Пловдив бяхме само строител, а за другите - инвеститор и строител", обясни собственикът Иван Грозданов.

Компания е регистрирана още през 1994 г. и първоначално се занимава с дърводобив. И сега малка част от оборота й идва от продажба на дърва за огрев. Освен това има цех за преработка на дървесина - греди и дъски, предимно за нуждите на собствените й обекти. Преди около шест години "Тидекс" приключва с дърводобива и диверсифицира в строителството - жилищно и нежилищно, като от 2017 г. това е основната й дейност. Работи и по обществени поръчки, но според Грозданов делът на приходите от тях е по-малък. Разполагат с машина за спиралонавити тръби и по информация на собственика са работили по вентилационната система в хотел Hyatt в София.

"Ние сме си малка фирма. Няколко години нямаше никаква работа и така се случи, че сега ни възложиха колкото за две години", казва Красимир Милушев, собственик на "Красстрой" (3), Самоков. Ръстът й от 754% през 2021 се изразява в 14 млн. лева повече - четвъртият най-голям номинален ръст в класацията.

Фирмата е създадена през 1999 г., занимава се с жилищно строителство, а и има договори за строителни ремонти на училища и студентски общежития. Работи и по индивидуални проекти за еднофамилни и многофамилни жилищни сгради. Като референтни проекти на сайта й са посочени ремонтът и обновяването на народно читалище "Христо Ботев - 1884" в Мирково, на СО "Чайка", Пловдив, и довършителни работи по привеждане в съответствие с медицински стандарти на МБАЛ "Самоков".

Хванали сме вълната в изграждането на фотоволтаични централи, стимулирана и от високите цени на електроенергията, имаме добра организация и всяка година имаме по 10 пъти ръст спрямо предходната.

Димитър Петков

мениджър на „Соларен дом“

"Хванали сме вълната в изграждането на фотоволтаични централи, стимулирана и от високите цени на електроенергията, имаме добра организация и всяка година имаме по 10 пъти ръст спрямо предходната. За 2022 г. очакваме да достигнем над 30 млн. лева оборот", казва Димитър Петков, мениджър на "Соларен дом" (4), Горна Оряховица. Компанията изгражда соларни централи, като е специализирана в тези с мощност под 1 мегават.

"Толкова бърз ръст би довел до фалит една фирма, така че възникна идеята да намерим стабилен партньор, разпознаваем в сектора на енергетиката", обяснява Петков. Самият той купува дружеството през 2019 г. и после прехвърля половината от капитала на Евгени Славенин, собственик на най-големия производител в България на трансформатори "Леми Трафо". В началото на тази година двамата съдружници увеличават капитала на "Соларен дом" с 500 000 лева и той вече е 500 100 лева. Всеки от тях предоставя на дружеството заем 750 хил. лева.

Дружеството има офиси в София, Варна и Стара Загора, а централата им е в Горна Оряховица. "Ръстът ни идва основно от малките градове, където нещата се случват по-лесно и препоръките се предават от клиентите." Вече имаме монтирани над 500 инсталации, казва Петков. По информация от сайта на компанията за първата половина на тази година фирмата е осъществила 268 проекта, инсталирала е 18.6 MW мощност при 16.21% средна доходност и 4.1 години средна възвращаемост на инвестицията.

Два-три пъти ръст на приходите

"Основната ни дейност е в чужбина - работим по обществени поръчки в Германия като подизпълнител на немска фирма, която произвежда офисни и жилищни контейнери. Специализирани сме в монтажа - правим детски градини, училища, болници. През миналата и тази година имаше и много бежански лагери - два, три в Хамбург. Това е нишата, която сме си открили, и правим монтажа много бързо", казва Николета Димитрова от екипа на "Монтакс" (5) Варна.

"Монтакс" е основана през 2019 г. Собственикът Петър Иванов дълги години е работил за един от големите производители на контейнерни къщи в България, а после се отделя и създава самостоятелен бизнес. И в България компанията монтира офисни и жилищни контейнери на частни лица в цялата страна. Освен това сред българските й клиенти, обявени на сайта й, са "Булярд КИ", "БМФ Порт Бургас", SDI, "Топ хаус", "Агрополихим", "Девня цимент" наред с редица германски компании.

"Тракия-РМ" (6), Пловдив, е търговско дружество, регистрирано още през 1991 г. През фирма "Колло" негов едноличен собственик е Галина Пейчева-Митева. В публичното пространство тя е известна като дъщеря на Димитър Пейчев, зам.-министър на земеделието от времето на тройната коалиция.

Фирмата има широк спектър дейности. За изкопната и транспортната дейност нейни клиенти са молове, логистични складове, жилищни, промишлени и обществени сгради, а и "Международен панаир Пловдив". Правила е техническа и биорекултивация на 19 рудника и канализация на 17 селища. От компанията не уточниха от кой сегмент идва ръстът през 2021 г. на приходите, които са седми по размер в класацията. Освен това е сред трите компании, чиято печалба наближава 3 млн. лева.

Резултатът през 2021 г. е свързан най-вече с това, че сме нова компания и сега растем. И през тази година оборотите ни ще са по две.

Катя Попчева

мажоритарен собственик на "Техноинжект"

"Техноинжект" (7) e специализирана в гео- и хидротехническо строителство - укрепване на дълбоки изкопи. "Резултатът през 2021 г. е свързан най-вече с това, че сме нова компания и сега растем. И през тази година оборотите ни ще са по две", казва Катя Попчева. Тя е мажоритарен съдружник в дружеството, което е регистрирано през 2019 г. в София. "Като цяло ръстът е свързан със строителството в София, където поради липсата на място се строи главно с укрепване, а и всеки строеж минава през подземни пространства за гаражи, както изисква законодателството. Изпълнявали сме и проекти в Германия, но покрай ковид и затруднените пътувания това перо беше слабо", казва Попчева.

"Ръстът идва от фотоволтаични централи", каза Пламен Камбуров, управител на "Ер енд Джи проджектс", Варна (8). Мажоритарен собственик на дружеството е белгийското "Ен Брасълс" (през "Ен Ефектив енерджи"). Дялове имат също Камбуров и Роза Димитрова. Предишното име на дружеството е "Девел проджектс". Основният му предмет на дейност е строителство на преносни и разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи. През февруари тази година на сайта е обявено инвестиционно намерение за изграждане на директен разпределителен газопровод между газорегулиращата станция в Добрич и газова електроцентрала с мощност 20 MW в същия град. Освен това R&G Projects обучава техници и монтьори на енергийни съоръжения и инсталации.

При строителна компания "Естети" (9), Стара Загора, ръстът през 2021 г. се дължи предимно на жилищно строителство. Собственикът Евгени Лишев обясни, че компанията строи жилищните комплекси "Естети хоум" в Стара Загора и "Понтика резиденс" в Симеоново. Ръстът през годината отразява по-скоро активности от предишните две години, добави той. Компанията е създадена през 2017 г. Дейността й е съсредоточена предимно в Стара Загора, но работи по заявка на клиенти в цялата страна. Като референтни проекти на сайта й са посочени "офис сграда Siteground, вътрешният дизайн на заведението Il Mondo в София, на нощния клуб Noir, къщи в Старозагорски минерални бани, на Буджака, в Симеоново и пр.

"Занимаваме се със строителство предимно в обществения сектор. Изпълняваме различни видове обществени поръчки - на НОИ, на Столичната община, на община Стара Загора, Червен бряг. На някои сме подизпълнител, на други главен изпълнител", казва собственикът на "Д4 къмпани" (10) Добрин Ненчев.

Компанията е регистрирана през 2010 г., но той я придобива през 2015 г. По информация от сайта й "Д4 къмпани" има удостоверение за достъп на класифицирана информация до ниво "Секретно" и е включена в базата данни на кандидатите за участие в международни търгове на НАТО, поддържана от Министерството на икономиката. Сред референтните й проекти има ремонти за нуждите на администрацията на главния прокурор и Върховната касационна прокуратура, за Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура, както и детски площадки и училища.

С големи обороти

Сред десетте компании с по-умерен ръст - между 1.2 и 1.6 пъти, има няколко наистина големи. Ръстът от 164% на "Стройколукс" - Пловдив (11), например в парично изражение е 27.4 млн. лева. Това е и компанията с най-голяма печалба в класацията - 13.95 млн. лева. Дружеството е основано още през 2004 г., като през годините инвестира в разнообразни по рода и мащабите си проекти, като печели и приза "Инвеститор №1 в жилищното строителство за град Пловдив". Съдружници в компанията са Христо Томов и Атанас Кисьов, а сред по-знаковите проекти - комплексите "Томов плаза", Casa Mia, Trakia Plaza, Oasis del Mare в Лозенец и Arte Spa&Park Hotel във Велинград.

Подобен е случаят и с "Виастрой" - Ловеч (16), при която ръстът със 133% се измерва в 21.4 млн. лева повече от оборота предишната година. "Занимаваме се с пътно строителство. През 2021 г. обемите ни много нараснаха във връзка с петгодишните договори за текущ ремонт и поддръжка с Областно пътно управление - Ловеч, обясни управителят на фирмата Христо Христов. Според Търговския регистър контролът в компанията се упражнява от "Пътинженерингстрой - Т", което е собственик на "ИГ Холдинг" на Григор Иванов. "Виастрой" е компанията с най-многоброен персонал в топ 20 и една от трите с печалба над 3 млн. лева.

Дружеството "ДК Инфра" (20) изпълнява външни и вътрешни водопроводни инсталации, канализационни и ВиК съоръжения, строи сгради. Името му се среща при обществени поръчки. От 2020 г. компанията е еднолична собственост на Йордан Дамянов. А ръстът й със 121% през 2021 се измерва в увеличение на оборота с 10.5 млн. лева - петият най-голям номинално в класацията.

Останалите седем

Останалите компании в топ 20 са доста разнообразни. "Аркетипо България" (12) е регистрирана през 2009 г. като клон на едноименна гръцка фирма. През 2018 г. дяловете на четиримата тогавашни гръцки собственици са изкупени от Николай Георгиев. Основният предмет на дейност на дружеството е строителство на жилищни и нежилищни сгради, проектиране, изграждане, строителен мениджмънт на публични и частни проекти и пр. Ръстът през 2021 г. идва най-вече от тригодишен рамков договор с Пощенска банка за ремонт на офиси след обединението й с Пиреос банк, подписан през 2020 г., обясниха от офиса на компанията.

Ръстът в оборотите на "Строителна компания Арнаудов билд" (13) през 2021 г. се дължи основно на строителство на складови площи в "Тракия икономическа зона", съобщиха от пловдивската компания.

Акционерното дружество "Аква системс" - Бургас (15), е специализирано в гражданско, промишлено и инфраструктурно строителство, рекултивация, изграждане и поддръжка на депа за ТБО, ликвидация на екологични щети. По информация от сайта му то притежава най-голям брой хибридни багери Komatsu в Европа, разполага със собствена индустриална база, строителни машини и оборудване за изпълнение на водопроводи и канализационни мрежи, напоителни системи, диги, брегоукрепващи съоръжения, язовири, пречиствателни станции за отпадни и питейни води, екологични съоръжения и пр. От компанията не бяха открити за коментар от кой сегмент идва най-вече ръстът им през 2021 г. По печалба са сред трите с близо 3 млн. лева.

"Елис К" (16) е семейна компания, създадена през 1991 г. От сайта й става ясно, че в момента строи жилищни сгради основно в софийските квартали "Люлин", "Надежда", "Обеля", "Овча купел". През последните години оборотът й се движи около 3 млн. лева годишно, но през 2021 г. отскача до над 5 млн. лева. "Ръстът идва от жилищно строителство, като през миналата година имат една завършена сграда", казва съсобственикът Росен Иванов.

Софийската компания КМС (17) е специализирана в изграждане на електрически инсталации. Ръстът й за 2021 г. идва най-вече от спечелен договор по обществена поръчка за планов годишен ремонт на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Ръстът на "Хоус мейдинг" - Стара Загора (18), през 2021 г. се дължи най-вече на обществени поръчки в инфраструктурно строителство и ВиК мрежи в цяла България. В момента работят и в Козлодуй. Освен това компанията има цехове и магазини за хидравлични маркучи.

Строително-ремонтната компания "Капри-10" (19) е разположена на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас". През 2021 г. оборотите са най-високите от 2007 г. насам. От компанията не пожелаха да коментират на какво се дължи нарастването им.

Все още няма коментари
Нов коментар