🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-рентабилните динамични компании: Нов рекорд след пандемичната спирачка

Средната норма на печалба на растящите малки и средни предприятия достига 51.99%

Силният резултат за последните 12 месеца идва логично на фона на възстановяващата се след корона кризата икономика
Силният резултат за последните 12 месеца идва логично на фона на възстановяващата се след корона кризата икономика
Силният резултат за последните 12 месеца идва логично на фона на възстановяващата се след корона кризата икономика    ©  Shutterstock
Силният резултат за последните 12 месеца идва логично на фона на възстановяващата се след корона кризата икономика    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Средната норма на печалба на растящите малки и средни предприятия достига рекордните 51.99%.
  • Лидер е транспортната "Слънчев дар", която е част от "Октопод инвест холдинг".
  • Най-многобройни са компаниите с дейност в сферата на селското стопанство.

Най-печелившите динамично растящи малки и средни компании в страната отново се връщат на траекторията на рекордите през 2021 г., след като пандемичната 2020 г. сложи временно спирачка на растежа им. През изминалата финансова година те са успели да постигнат забележителните 51.99% средна норма на печалба, или с други думи, за всеки лев приходи са реализирали 51.99 стотинки печалба, показват данните от класацията "Гепард". Това е ново най-високо постижение след отчетените 51.05% през 2019 г. За сравнение - в кризисната 2020 г. постигнатата средна рентабилност от най-добре представящите се по показателя малки и средни предприятия намаля осезаемо до 40.77%.

Силният резултат за последните 12 месеца идва логично на фона на възстановяващата се след корона кризата икономика. В преходната година между ударите на пандемията и войната 50-те на най-рентабилни големи компании в страната, подредени в класацията "Капитал 100", също покоряват нови върхове със средна норма на печалба невижданите 30% след постигнатите 24 стотинки печалба за всеки лев приходи през 2020 г. Традиционно обаче по-малките, за които по-скромните им размери означават и възможност за по-бурен растеж, се представят по-добре и в сравнението по рентабилност.

Войната на Русия в Украйна, галопиращата инфлация и рекордните цени на енергетиката обаче поставят под изпитание и малките, и големите. В съчетание с влошените икономически перспективи всичко това предвещава по-скромни резултати за настоящата година.

Скок между две кризи

Засега обаче представянето на 50-те най-рентабилни динамични малки и средни компании е впечатляващо и в абсолютни стойности. Общата им печалба за 2021 г. достига 348 млн. лв., като расте със 140.65% спрямо финансовия резултат на същите 50 компании за миналата година. За сравнение - в миналогодишното издание на "Гепард" шампионите по рентабилност имаха обща печалба 204 млн. лв., а при водещите 50 по показателя в предпандемичната 2019 г. числото беше 277 млн. лв. Средната печалба в топ 50, логично, също бележи скок - до 6.97 млн. лв. при 4.08 млн. лв. за 2020 г. и 5.55 млн. лв. година по-рано

Динамиката е сходна и при анализа на представянето на водещите 10 дружества по показателя. През изминалата година те са постигнали 72.77 стотинки печалба на всеки лев приходи в сравнение с 55.19% средна рентабилност на топ 10 за 2020 г.

Очаквано прагът за попадане сред 50-те най-печеливши в "Гепард" също расте. През 2021 г., за да попадне в този своеобразен елитен клуб, дадена компания е трябвало да спечели поне 39.78 за всеки лев от отчетените си приходи при 30.05 стотинки година по-рано.

Тазгодишните гепарди печелят и още едно сравнение - за средната рентабилност на всички дружества в класацията. В настоящото й издание в подреждането влизат над 2100 динамично растящи малки и средни фирми, които отчитат средно 7.7 стотинки печалба за всеки реализиран лев приходи спрямо средна рентабилност 7.43% преди година, когато общият брой на компаниите в класацията беше 1619.

В полза на тазгодишните топ 50 по рентабилност е и сравнението по отношение на общия обем на бизнеса им. Общият им оборот за 2021 г. е 670.1 млн. лв., докато съвкупните приходи на най-рентабилните гепарди за 2020 г. бяха 500.4 млн. лв. Най-печелившите 50 от миналата година обаче разширяваха бизнеса си с доста по-ускорени темпове - средно с 77.06%, докато при най-рентабилните за 2021 г. средният ръст на приходите е с 62.30%.

Въпреки това постижението на най-добре печелещите остава по-силно от средния темп на нарастване на оборотите в голямата класация - в общата извадка на всички компании постъпленията за изминалата година растат средно с 38.03% на годишна база.

Доминацията на малките

След като в продължение на две години в класацията на 50-те най-рентабилни изобщо отсъстваха дружества с приходи над 50 млн. лв., в тазгодишното издание в групата попадат две такива. Това са софийските "ЕИС - строителна компания" с оборот 80.97 млн. лв. и "Индустриален софтуер" с 51.46 млн. лв. Първата е мажоритарна собственост на Евгени Огнянов, а миналото й се свързва с братята Кирил и Георги Домусчиеви. Според материал на "Дневник" компанията участва именно в удълбочаването на пристанище Варна като подизпълнител на държавната "Транспортно строителство и възстановяване" (ТСВ). Втората специализира в производство, търговия и внедряване на управляващи устройства за автоматизация на роботизирани комплекси.

Трета по размер на приходите е друга софийска компания, позната и от миналогодишното издание на "Гепард" като лидер в сектор "Козметика и фармация". Става дума за семейната "Ридаком", която търгува с лабораторни тестове, консумативи и оборудване. През 2021 г. приходите й растат с близо 40% до 45.48 млн. лв.

Освен тази челна тройка в топ 50 по рентабилност попадат още три дружества с оборот над 20 млн. лв., както и 13 други с приходи над 10 млн. лв. Мнозинството обаче формират компаниите, при които обемът на бизнеса за последната финансова година се измерва в седемцифрени стойности - те са общо 31.

Лидерската тройка

Същевременно обаче въпреки силната година за икономиката и бизнеса тазгодишното подреждане на най-рентабилните показва осезаемо намаляване в броя на онези от тях, при които ръстът на приходите се измерва с трицифрени числа - те са общо 10 в сравнение с цели 22 в предишното издание на "Гепард". Първенец по показателя е плевенската "Слънчев дар", която е и номер 1 в подреждането по рентабилност.

Транспортната компания е част от най-големия зърнопроизводител "Октопод инвест холдинг" на Светлозар Дичевски. През "Слънчев дар" групата е концесионер на пристанището в Оряхово. В активите на дружеството са и няколко складови бази за зърно в Северна България, както и фуражен завод в Долна Митрополия и мелница в Плевен. Според годишния доклад за дейността през 2021 г. тези имоти се отдават под наем на предприятията от групата на "Октопод инвест холдинг", като постъпленията от тези наеми формират огромната част от приходите (84%) на "Слънчев дар". Така финално за изминалата година дружеството отчита оборот 41.9 млн. лв., което е с почти 300% повече спрямо 2020 г. - това му носи и 14-о място в общото подреждане в "Гепард" за 2021 г. Печалбата пък се изстрелва с 473% до 36.4 млн. лв., а постигнатата рентабилност е 86.77%. За сравнение - в миналогодишното издание на класацията лидерът по рентабилност "Казуалино" имаше 62.61% норма на печалба. Самата "Казуалино" също подобрява представянето си отпреди година и постига 63.41% рентабилност за 2021 г., с което заема осмата позиция в подреждането по показателя.

Второто място е за софийската "Бернард инвестмънтс", чийто основен фокус на дейността са офисите в източната част на столицата. Френско-българската компания е на местния пазар от 2011 г., когато купи първо Iztok Tower на кръговото на 4-ти километър на "Цариградско шосе", а след това и отсрещната сграда, в която е Oriflame, и бизнес център Tetrix на бул. "Драган Цанков". По-късно портфолиото се разширява с разположения на изток по бул. "Цариградско шосе" Europark и близката до него сграда Rubix. Дружеството инвестира и в Grafix Business Center, на ъгълa нa бyл. "Цариградско шoce" с ул. "Йерусалим", а впоследствие купи и старите офиси на завод "Електроника". През 2021 г. приходите на "Бернард инвестмънтс" скачат със 112.7% до 9.2 млн. лв., а финансовият резултат от 6.4 млн. лв. му дава норма на печалба 69.88%.

Челната тройка допълва друг познат от предишни издания на "Гепард" представител на бизнеса в столицата - Българско акционерно дружество "Гранитоид", което беше лидер в подреждането по рентабилност за 2015 г. Компанията притежава четирите водноелектрически централи (ВЕЦ) от каскада Рила - "Пастра", "Рила", "Каменица" и "Калин", чиято обща инсталирана мощност е 32 мегавата. От доклада за дейността през 2021 г. става ясно, че фирмата има договор за изкупуване на произведената електроенергия с търговеца на ток "Енерджи МТ". За изминалата година, в края на която енергийните цени в световен мащаб тръгнаха рязко нагоре, дружеството отчита ръст на приходите си със 146.54% до 18.5 млн. лв. Печалбата за периода е 12.5 млн. лв., а постигната рентабилност - 67.38%.

Шампионите по региони и сектори

Столицата традиционно доминира не само водещата тройка, но и цялото подреждане на най-рентабилните гепарди. След като миналата година броят на представителите с регистрация в София-град намаля до 18 (спрямо предишните 30), в класацията за 2021 г. групата отново се разраства - до 26. Любопитното е, че в тазгодишното издание на "Гепард" географското съревнование на бизнеса от останалата част на страната е без победител - останалите 24 компании са разпределени поравно в Северна и Южна България. Извън София най-многобройни тази година са представителите на област Плевен - общо четири, а демографските подгласници на столицата - Пловдив и Варна, са с по три представителя в топ 50 на най-рентабилните.

Секторното подреждане пък има нов шампион - селското стопанство. През 2021 г. с дейност в тази сфера на икономиката са общо 12 от 50-те най-печелещи малки и средни предприятия в страната. Строителният бизнес, който за предходните шест издания на "Гепард" беше шампион сред секторите общо пет пъти, сега отстъпва до втората позиция с 11 представителя. Топ 3 на най-рентабилните отрасли на икономиката, поне сред малкия и средния бизнес, допълват информационните технологии, от чиито редици идват осем от водещите 50 дружества по показателя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар