🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защитено жилище за хора с психични страдания

В "Свети Рафаил" едновременно могат да се лекуват 25 души

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Деница Славова, управител на фондация "Св. Рафаил"

Мина Енева, директор на Защитено жилище "Св. Рафаил"

Защитено жилище "Св. Рафаил" е създадено по швейцарско-италиански модел. Намира се в уюта и спокойствието на природата край Панчаревското езеро и осигурява място за живеене на пълнолетни хора с психични страдания. В България има много хора с душевни терзания, които се нуждаят от комплексна извънболнична грижа, но нямат достъп, възможност или информация къде и как да я получат. Психичните страдания засягат все повече хора и обществото ни следва да е все по-посветено в намирането на съвременни решения в грижите за тях. Създаването на защитена и сигурна среда, която да предоставя адекватна грижа и помощ, е една от възможностите. Към момента обаче броят на дневните центрове и защитените жилища за хората с психични страдания е недостатъчен спрямо необходимостта.

Потребителите на Защитеното жилище "Св. Рафаил" са лица, навършили пълнолетие, които се нуждаят от психологическа подкрепа, рехабилитация и специализирана грижа. Възможните потребители на защитеното жилище са хора с депресивни състояния и страдащи от биполярни, афективни и тревожни разстройства, придържащи съм ефективна медикаментозна терапия. Жилището не е лечебно заведение и не е предназначено за настаняване на пациенти в остри и тежки състояния и потребителите му не представляват заплаха. Приемът се осъществява въз основа на експертната оценка на медицинско лице - психиатър. Защитеното жилище осигурява място за живеене с максимален капацитет 25 души.

Екипът на жилището е висококвалифициран и с необходимата експертиза. Специалистите, които полагат грижи за настанените лица и са на разположение на потребителите, са със следния профил: психиатър, медицинска сестра, фелдшери, психолози, социални педагози, ерготерапевти и трудотерапевти. Те осъществяват професионален контрол на състоянието на потребителите и проследяват за спазване на необходимата им терапия 24 часа в денонощието. В "Св. Рафаил" се провежда широк спектър от дейности по предварително изготвена програма. В нея са включени спорт, хоби, културни прояви, социални и обучителни занимания, творчески дейности. Програмата се изготвя според индивидуалните потребности и възможности, както и на базата на експертната оценка на екипа. Целта на провежданата от специализирания екип работа с пациентите е точно в това - тези хора да възстановяват уменията си, да се чувстват полезни и най-вече - да се реинтегрират пълноценно в обществото.

Мина Енева, директор на Защитено жилище "Св. Рафаил":

На хората с душевни терзания е необходима атмосфера, напълно лишена от стигма и предразсъдъци

Визитка

Мина Енева е психолог, ерготерапевт, директор на Защитено жилище "Св. Рафаил" и създател на Център за работа с деца с аутизъм "Тацитус". Жилището осигурява място за живеене и подкрепа за пълнолетни хора с психични страдания и е нова за страната ни възможност за предоставяне на комплексна помощ за тази изключително уязвима група от хора. Мисията на Мина като директор на жилището е да работи за по-доброто качество на живот на хората с психични страдания. Тя е майка на три деца, първото от които е дете с аутизъм. Това е и причината да създаде място, където децата с аутизъм да се чувстват обичани, обгрижвани, да получават индивидуално внимание и обучение. През 2009 г. създава Център за работа с деца с аутизъм "Тацитус".

Кои са най-наболелите проблеми и възприятия за хората с душевни терзания в България, които трябва да се променят, за да се повиши качеството им на живот?

Психичните страдания или душевните терзания засягат все повече хора и винаги съм настоявала за това, че трябва да сме по-посветени като общество и специалисти в намирането на съвременни решения за тези проблеми и изграждането на подходящи места за грижи. За хората с психични страдания е важно да имат защитена, сигурна и предвидима среда, в която се уважава достойнството на човека и се взимат предвид силните му страни и затрудненията му, неговите желания и интереси. На хората с душевни терзания е необходима атмосфера, напълно лишена от стигма и предразсъдъци и близка до семейната среда, която ги посреща с адекватна и професионална грижа. Много от тези хора всъщност имат капацитета и способността да бъдат пълноценна част от нашето общество, просто се нуждаят от подкрепа. Колкото повече са възможностите пред тези хора и техните семейства, толкова повече ще се повишава нивото на съпричастност към тях и ще се случи реалната им реинтеграция. Ако всичко това е налице, ако се структурира средата, уверена съм, че и качеството им на живот ще се подобри.

Какви предизвикателства за функционирането на центъра сте преодолели до този момент и какво виждате като следващата голяма битка?

За съжаление живеем в особено време заради пандемичната обстановка. Наистина не очаквахме точно така да стартира начинанието ни, но никога не сме се страхували от предизвикателства. Работата ни е кауза, влагаме всички усилия в подкрепа на една от най-уязвимите групи в обществото ни - тази на хората с психични страдания. Екипът ни е висококвалифициран, с необходимата експертиза и бързо се преодоляват предизвикателствата, независимо от какъв характер са. Много важно е за нас потребителите ни да се чувстват добре и да припознаят защитеното жилище като свой дом, а екипа - като свое семейство. Голямата ни всекидневна битка е да виждаме, че потребителите ни се чувстват спокойни и се включват активно в повече дейности, опитват активно да си изградят среда.

Каква институционална промяна желаете да видите в отношението на държавата към хората с душевни терзания? Приложими ли са вашите програми и международен опит на по-системно ниво?

В България има много хора с душевни терзания, които се нуждаят от подкрепа и комплексни грижи, но те или техните близки и семейства се притесняват или дори не знаят къде и как да потърсят помощ. По мое мнение в България психичното здраве си остава неразпознато докрай като приоритет - липсата на адекватни услуги, на места с рехабилитационни програми и въобще на системна работа с хората с психични страдания води до влошаване на тяхното състояние, до това проблемите им да се задълбочават, а не да намират решение, и в крайна сметка до невъзможност за тяхната реинтеграция в обществото. Много често семейството и близките на човек с психични страдания са принудени да посветят цялото си време и усилия в грижата за него. Това може да доведе до нарушаване на семейния климат и фамилната динамика, да лиши самите тях от работа, от реализация и т.н. Към момента броят на дневните центрове и защитените жилища за хората с психични страдания е недостатъчен спрямо необходимостта. Престоят на болен в домашна среда може да е затруднен по много и различни причини, част от които вече споменах, а настаняването му в институция да е неподходящо и/или ненужно. Затова е много важно да се развиват местата за комплексна извънболнична грижа за хората с психични страдания. Мисля, че обществото ни дължи на тази изключително уязвима група от хора среда, лишена от стигма и предразсъдъци. Винаги съм казвала и вярвам, че ангажиментът към опазване на най-ценното ни благо - здравето, независимо физическо или ментално, е предмет на всеобщ принос и грижа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    От многото приказки горе само едно е вярното:" В България има много хора с душевни терзания, които се нуждаят от комплексна извънболнична грижа..."

    Но в неграмотно одърдорена скучна реклама на бизнес проекта край Панчарево е пропусната цената на тая "комплексна извънболнична грижа": 2000 лв на месец за самостоятелна стая и 1500 лв на месец за легло в двойна стая.

    https://saintraffaelfoundation.bg/host/

    Демек, ако някой СЕО го гепи бърнаута, страх го е от паяци или от тъщата, може да си купи спокойствие край Панчарево...
    Не че ще го излекуват, де...

    Допускам, че "клиниката" е закъсала откъм гости и по масонска линия Капитал турга едно рамо.

    П.П. И, Капитал, "защитено жилище" е друго. За да те защитават, трябва преди някой да те заплашва.
    Това е просто скъп хотел.

    Нередност?
Нов коментар