🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иновативна техника за лечение на аневризма на аортната дъга

Chimney методът позволява сложната операция да се извърши изцяло ендоваскуларно и с локална анестезия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип

Проф. д-р Иво Петров, медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология към Университетска болница "Аджибадем Сити клиник".

Д-р Зоран Станков, завеждащ сектор по ендоваскуларна кардиология в "Аджибадем Сити клиник"

Проектът въвежда в България съвременна техника в ендоваксуларната кардиологична практика за лечение на аневризмата и дисекацията на аортната дъга. Те все още представляват предизвикателство за лечение поради високата смъртност от оперативното лечение, която достига до 30% според различи клинични проучвания, а също и заради необходимостта от кръвопреливане, както и дългия възстановителен период след прилагането му.

Ендоваскуларното лечение е метод, при който този сложен проблем се разрешава, без пациентът да се подлага на обща анестезия, а само локална на местата за ендоваскуларен достъп. Също така не се използва машината ,,сърце - бял дроб'', не се налага кръвопреливане и не се налага престой в реанимация.

Пациентът се раздвижва до ниво на самообслужване четири часа след интервенцията, може да бъде изписан от болницата още на следващия ден и да се върне към нормалния си начин на живот. Това само по себе си спестява доста ресурси и средства, но по-важното е, че нивото на смъртност при този метод е значително по-ниско.

Използваната при процедурата chimney техника (на английски "комин") е метод, който е популярен от дълги години при лечението на юкстаренални аневризми на абдоминалната аорта, както и при запазване на артерия сублкавия при торакална аорта. За лечението на аортната дъга при наличието на аневризма или дисекация, както и запазването на клоновете, излизащи от нея, се използва директен перкутанен каротиден достъп на лявата обща каротидна артерия. Това позволява запазване на проходимостта и без да се налага сложна хирургична интервенция.

За последните две години ендоваксуларното лечение е приложено при над 20 пациенти от екипа на проф. д-р Иво Петров и д-р Зоран Станков, завеждащ сектора по ендоваскуларна кардиология в "Аджибадем Сити клиник" УМБАЛ. Резултатите показват, че при този метод смъртността е много по-ниска в сравнение с обичайния оперативен метод - под 5%. При всички пациенти са изпълнени очакваните резултати, като не се е налагало кръвопреливане и всички пациенти са били раздвижени още в деня на интервенцията. Единствено при двама пациенти при проследяването на резултатите все пак се е наложила реинтервенция по повод на рестеноза на стента към една от артериите със 100% проходимост на стентовете след процедурата.

Д-р Зоран Станков, завеждащ сектор по ендоваскуларна кардиология в "Аджибадем Сити клиник":

Ендоваскуларното лечение е бъдещето на сърдечно-съдовите заболявания

Визитка

Д-р Зоран Станков е завършил медицина в Медицински университет - София. Преминал е специализация в болниците на Токушукай - Япония. През 2014 г. придобива специалност по кардиология, а от 2017 г. стартира специализация по ангиология. Началото на кариерата му по кардиология стартира в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда", където успява да натрупа четири ценни години трудов стаж. Участва активно в създадения от доц. Иво Петров Аортен център в "Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център".

Д-р Станков, срещнахте ли трудности в реализацията на проекта и какви?

Предизвикателството на проекта в лечение на аневризма и дисекация на аркуса на аортата са много - предвид че това е зона на аортата, в която излизат артериите, изцяло захранващи мозъка и горните крайници, които трябва да бъдат със запазена проходимост.

За целта използвахме техниката "комин" (chimney). Предизвикателство в изпълнението на техниката е директната пункция на сънната артерия, след което - в края на процедурата, затварянето на пункционното място с специални устройства, без да се нарушава проходимостта на артериите.

В реализацията на проекта основна трудност беше необходимостта от материали за реализацията му, които не се реимбурсират изцяло, а някои от тях нито частично и са за сметка на пациента. Имахме натрупан достатъчно опит на тази техника в други зони на аортата. Особено предимство на методиката бе фактът, че цялата процедура се прави изцяло ендоваскуларно и с локална анестезия.

Процедурата реимбурсира ли се от здравната каса?

Самата процедура се реимбурсира от НЗОК, но материалите за провеждане на процедурата само частично, а голяма част от тях са за сметка на пациента с нулева реимбурсация. Това е причината много малък процент от пациентите да имат достъп и възможност да изберат този вид на лечение.

Кои са другите иновативни тенденции във вашата област и навлизат ли те и в България?

Иновациите в ендоваскуларното лечение се увеличават постоянно и за щастие имаме медицинска подготовка да ги прилагаме, но си остава проблемът с високите цени и липсата на реимбурсация. Предизвикателство остава ендоваскуларното лечение на асцендентната аорта, торакоабдоминалните аневризми, ендоваскуларното лечение на сърдечните клапи. Навлизането на тези техники в България все още е с финансова условност поради бавното включване на материалите в листите за реимбурсация.

Как виждате бъдещето на вашата специалност?

През последните години развитието на ендоваскуларното лечение заема все по-голям процент от патологията на сърдечно-съдовите заболявания - каквото е лечението на клапните сърдечни пороци, мозъчен инсулт, БТЕ, периферно съдови заболявания.

В бъдеще се очертава да се наложи като основен метод на лечение на сърдечно-съдовите заболявания с все по-малко изключения, където хирургичното лечение си остава златен стандарт.