🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската комисия ще инвестира 4 млрд. евро в битката с рака

Тъй като това е една от най-иновативните области, средствата ще дойдат не само от здравния бюджет, но и от програмите за иновации, изследвания и дигитализация

Вероятно много малко хора си спомнят, че точно преди началото на пандемията от COVID-19 Европа имаше и продължава да има и по-страшен враг в здравната сфера и това е ракът. През януари миналата година Европейската комисия заяви, че битката с това толкова масово заболяване ще бъде неин приоритет.

Година след това комисията е готова със своя план и припомни, че ще продължи да работи по него.

"През 2020 г. всички се борихме срещу пандемията COVID-19, но много от нас водеха още една битка на тихия фронт. Борбата срещу рака. През 2020 г. тази болест отне живота на 1.3 милиона европейци. И за съжаление броят на случаите нараства. Борбата на всички, които се борят с рака, е и нашата битка в Европа", обяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, преди Световния ден за борба с рака.

По думите на заместник-председателя на ЕК Маргаритис Шинас планът е антропоцентричен и разглежда всички аспекти - превенция, диагностика, лечение и преживяване. "В силния Европейски здравен съюз ракът се превръща в общ политически, оперативен и научен приоритет", казва Шинас.

Комисарят по здравеопазването Стела Кириякидис допълва, че трябва да се насърчи лечението на рака като болест, която може и трябва да бъде преодоляна. "Силният Европейски здравен съюз е съюз, в който гражданите са защитени от болестта "рак", която може да се избегне, когато те имат достъп до ранен скрининг и диагностика и където всеки има право на достъп до висококачествена медицина на всяка крачка. Това е, което искаме да постигнем с нашия антираков план″, коментира комисарят по здравеопазването.

Тъй като превенцията, лечението и проследяването на рака са едни от най-иновативните области на науката и медицината, ЕК предлага да отдели 4 милиарда евро за дейности за борба с рака, като 1.25 милиарда евро са от бъдещата здравна програма EU4Health programme плюс финансова подкрепа чрез Рамковата програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа" и програмата "Дигитална Европа".

Основният акцент в програмата е да се преодолеят неравенствата в ЕС и гражданите във всяка страна членка да имат еднакво добър достъп и качество на профилактика и лечение за рак. Комисията изчислява, че ако не поеме ангажимент за намаляване на заболеваемостта и не създаде инфраструктура за това, икономическата цена на болестта за ЕС може да достигне до 100 млрд. евро годишно до 2035 г. Само за 2020 г. в съюза с рак са диагностицирани 2.7 млн. души.

Какво предвижда планът

Планът включва четири основния действия. Първият акцент е превенцията на рака, като програмата ще бъде насочена към ключови рискови фактори като тютюна и целта е до 2040 г. 5% по-малко от населението на ЕС да употребява тютюн, да консумира безотговорно и в големи количества алкохол, да се овладее замърсяването на околната среда и употребата на опасни вещества.

Освен това кампанията Healthy Lifestyle 4All ще популяризира здравословното хранене и физическата активност, за да се предотвратят раковите заболявания.

За да се предотвратят раковите заболявания, причинени от инфекции, целта на плана за борба с рака е да бъдат ваксинирани поне 90% от момичетата в ЕС и значително да се увеличи ваксинацията на момчетата до 2030 г.

Вторият акцент в плана е ранното откриване на рак, като се подобрят достъпът, качеството и диагностиката в страните членки и се гарантира, че до 2022 - 2025 г. 90% от населението ще бъде обхванато от скрининг за рак на гърдата, рак на шийката на матката и на дебелото черво.

Как ще се подобрят диагностиката и лечението

Третият акцент е върху подобряването на диагностиката и лечението, като се осигури интегрирано и всеобхватно лечение на рака във всяка държава и бъде преодолян неравният достъп до качествени грижи и лекарства. Според проекта до 2030 г. 90% от пациентите трябва да имат достъп и до национални всеобхватни центрове за лечение на рак, свързани в общоевропейска мрежа. Още до края на тази година трябва да започне нова инициатива "Диагностика и лечение на рака за всички", която ще помогне за подобряване на достъпа до иновативна диагностика и лечение на рака, а Европейска инициатива за разбиране на рака (UNCAN.eu) ще търси лицата с висок риск от често срещани ракови заболявания.

Четвъртият акцент е върху подобряването на качеството на живот на пациентите с рак, включително рехабилитация, предотвратяване на рецидивите и мерки за подпомагане на социалната интеграция и реинтеграция на работното място. ЕС ще започне и "Инициатива за по-добър живот за пациенти с рак" с фокус върху последващите грижи, която включва Smart карта за преживелите рак и Европейски дигитален център за онкопациенти. Още от тази година ще започнат създаването на регистър на уврежданията, свързани с рак, и мерките за снижаване на неравнопоставеността.

В България онкологичните заболявания са втората причина за смъртност, годишно около 37 хил. нови пациенти, като в голяма част от случаите откриването на заболяването се случва в късни стадии, което прави лечението по-трудно. Страната е една от малкото европейски държави, които нямат конкретен антираков план въпреки усилията на пациенти и лекари от десетилетия насам той да бъде въведен.