🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Доктор Онлайн" помага на хронично болните в условия на пандемия

Инициативата успокоява, че заболяване не означава непременно смърт от COVID-19

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федерация "Български пациентски форум" създава инициативата "Доктор Онлайн", за да помогне с информация и съвети на хронично болните по време на карантината, наложена заради пандемията от COVID-19.

Инициативата цели да отговори на всички въпроси, които вълнуват тези пациенти, почувствали се изплашени от медицинска изолация и внезапно изоставени от здравната система по време на забраната на плановите операции и прегледи в началото на извънредното положение. За тях възниква голям проблем, тъй като остават без физически достъп до лекуващите ги лекари, а това води и до нарушаване на терапиите им. Мнозина се обаждат във федерация "Български пациентски форум" с въпроси, като например какво ще стане с тях, ако се заразят, дали прилаганата им животоподдържаща терапия не ги поставя в риск и дали не е по-добре да я прекратят, за да не се заразят с ковид.

Лекар онлайн три пъти в седмицата

Инициативата "Доктор Онлайн" започва на 27 март 2020 г. и продължава около три месеца. В началото на всяка седмица се обявяват лекарите, с които ще има онлайн интервюта. "Доктор Онлайн" се излъчва три пъти в седмицата - в понеделник, сряда и петък. Лекари от специалностите вирусология, дерматология, нефрология, онкология, ендокринология, неврология, дентална медицина, гастроентерология, психология отговарят на стотици въпроси на разтревожени хронично болни.

Пациентите имат възможност да задават въпроси под публикацията за съответния лекар. След края на онлайн интервюто видеото се качва в сайта, фейсбук страницата и youtube канала на федерацията, за да бъде достъпно до повече потребители с подобни здравни проблеми.

Инициативата дава възможност на всеки пациент до виртуален достъп до най-големите имена в медицината в България, за да зададе важни за здравето му въпроси, което в тези трудни за здравната система времена не би могъл да направи.

Начинанието помага на мнозина да се успокоят, че хронично заболяване не означава смърт от COVID-19 и че е важно да слушат лекуващите лекари, а не да вземат самостоятелно решения за терапията си. Пациенти, които са останали без лечение по време на "първата вълна" на епидемията от COVID-19, са били насочвани към специалист.

Положителен отзив и от Европа

Иновацията доказва професионализма и съпричастността на българските лекари към проблемите на хората с хронични заболявания. След първите излъчени видеоинтервюта пациенти не само благодарят на "Български пациентски форум" за инициативата, но и правят предложения кои специалисти желаят да видят онлайн и да продължат да получават жизненоважна информация и съвети за терапията на различни заболявания.

Федерацията получава положителни отзиви и от европейски пациентски организации, които желаят да използват този опит в реализирането на подобни инициативи в техните държави.

Според "Български пациентски форум" продължаването на проекта ще внесе повече спокойствие във всекидневието на хронично болните пациенти. В несигурните времена, които пандемията от COVID-19 постави целия свят, подобен вид онлайн излъчвания ще е в полза на обществото и ще успокоява хронично болните пациенти, че няма да спре жизненоважната връзка между лекар и пациент. Каузата на федерацията е да бъде в помощ на всички българи със здравни проблеми, най-вече те да бъдат здравно образовани и да получават качествено лечение.

Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум":

Да не позволяваме паниката да ни завладява

Визитка

Иван Димитров е председател на федерация "Български пациентски форум". Има повече от 15 години опит в сферата на здравеопазването.

Как стигнахте до идеята "Доктор Онлайн"?

- За съжаление стигнахме до тази идея, когато пациентите започнаха да ни се обаждат притеснени, че не могат да стигнат до лекуващите ги лекари. Много от хронично болните пациенти в така наречената първа вълна на епидемията от COVID-19 бяха изоставени от здравната ни система, или поне аз го наричам по този начин.

Кои бяха най-големите предизвикателства и какви резултати постигнахте?

- Предизвикателството бе да намерим формат, в който въпросите и опасенията на пациентите да получат своите правилни отговори. Така решихме да се правят интервюта онлайн, за да може въпросите, които ни задаваха на нас като пациентска организация, но ние няма как да отговорим, да бъдат зададени и да достигнат до лекарите. Ние ги препредавахме до медицинските специалисти, за да могат пациентите да се успокоят и получат важни за тях отговори.

Какво е бъдещето на вашата инициатива "Доктор Онлайн"?

- Инициативата ще се надгради в съвсем друг формат - тип здравен канал, Интервютата ще се заснемат професионално в студио и ще бъдат предавани около 40 - 45 минути. Надяваме се, че ще създадем нещо, което ще бъде в полза на българските пациенти и лекари, а и по този начин здравната ни система да може да вземе глътка въздух. Може би всички трябва да осъзнаем, че времената се променят, но в наши ръце е да не позволяваме паниката да ни завладява.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал