🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кампания предупреждава младите за рисковете за здравето им

Лекции в университетите и анкети в социалните мрежи алармират за вредатата от цигарите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тютюнопушенето, нездравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол са основните фактори за развитие на редица хронични незаразни болести - сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични респираторни болести и диабет. Тези заболявания са причина за 60% от всички смъртни случаи в световен мащаб, а в България този процент достига 80.

Обединението на пациентски организации "Заедно с теб" започва национална кампания "Общественото здраве и опасностите от тютюнопушене, затлъстяване, неконтролирани диабет и хипертония - предизвикателства и решения", като целта й е да провери обществената информираност и да алармира за рисковите фактори за развитие на заболявания, значението на профилактиката и превенцията.

В проекта е включено създаването и разпространението на анкети по темите вредите от тютюнопушенето, затлъстяване сред младежите, диабет, белодробни заболявания, превенция на сърдечно-съдови заболявания, дентално здраве.

Кампанията включва лекции пред студенти в университетите в София, Пловдив, Плевен и Варна. Лектори са университетски преподаватели. Сред студентите се разпространяват и банери, плакати, брошури и диплянки по темите, касаещи общественото здраве. Статии със ситуационен анализ от лекари по определена тема се публикуват на сайта на неправителствената организация "Заедно с теб" - "Здравен форум Е" - "Здраве и култура" - http://e-zdravey.com.

Статиите на водещите специалисти и анкетите относно тютюнопушене, затлъстяване, неконтролирани диабет, хипертония, нездравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол са достъпни в интернет и се споделят активно в социалните мрежи. Това подтиква младежите да задават въпроси и да търсят отговори от лекуващите ги лекари. С активното включване на младите хора в проекта и благодарение на споровете, които се провеждат под анкетите в социалните мрежи, се постига значително обществено обсъждане на здравните теми, целите, ефективността и са събрани различни предложения, които ще бъдат предложени на институциите.

Партньори в тази кампания са не само лекари - ендокринолози, пулмолози, кардиолози, но и студентите от факултетите по обществено здраве в София и Пловдив. В реализирането й се включват и Институт по иновации, информационен портал "Здраве и култура", доброволци и пациентски организации в цялата страна.

Кампанията е планирана за една година, но епидемията от COVID-19 забавя цялостното й реализиране. Предстои кръгла маса и пресконференция за обявяване на резултатите от разяснителния проект. Ще бъде изготвен и анализ на нагласите на гражданите относно общественото здраве, който ще бъде представен на Министерство на здравеопазването. Една от идеите-предложения е общопрактикуващите лекари да извикват пациентите си за полагащите им се безплатни профилактични прегледи, за да може да се улови здравословен проблем на ранен етап, защото тогава е по-лесен контролът и по-малко са щетите в емоционално отношение за пациентите и близките. Това е и ефективен начин за спестяването на публични средства от усложнения на заболявания и хоспитализации.

Пенка Георгиева, председател на обединението на пациентски организации "Заедно с теб":

Интелигентни хора не си дават сметка за "тихите крадци" на здраве

Визитка

Пенка Георгиева е председател на обединението на пациентски организации "Заедно с теб". Бивш член на надзорния съвет на НЗОК и на обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Госпожо Георгиева, не са ли достатъчно известни рисковите фактори за здравето?

- Напоследък сигналите, които получаваме като пациентска организация, показват, че хората неглижират опасностите от незаразните болести. Интелигентни хора не си дават сметка за "тихите крадци" на здраве. Затова и започнахме тази кампания.

Какви са постигнатите резултати от тази кампания?

- Благодарение на създадените анкети за вредите от тютюнопушенето и опасностите за диабет, разпространени и в социалните мрежи, започнаха оживени коментари и противопоставяне на мнения. По този начин заострихме вниманието към опасностите от тютюнопушенето и най-вече към начините на отказване - как да потърсят специалист за консултация, как да използват по-малко вредни алтернативи за отказване. Например в Англия бездимните устройства са политика на държавата за начален начин за отказване от тютюнопушене. В нашата анкета "Запознати ли сте с вредата от тютюнопушенето" 84% са запознати, но въпреки всичко нямат воля да се откажат. По тази причина решихме да насочим нашата кампания към младите хора, защото опасностите за тях са най-големи. Те са запознати с вредата, но всъщност не предприемат никакви действия и затова е необходимо да има повече говорене в обществото. Зададохме и друг въпрос - "Как се оценява степента на вредност на електронните цигари", точно когато имаше доста информации в САЩ за увреждания от електронни цигари и няколко смъртни случая. В анкетата ни 41% отговарят, че всички са еднакво вредни, обаче 24% не могат да преценят и искат да научат. Затова към тях насочихме нашия проект. Решихме да публикуваме на сайта ни статии на сърдечно-съдови специалисти, за да обяснят опасността от цигарите.

Какво ще предложите на здравните власти на база данните от кампанията?

- Проектът трябваше да приключи през миналата година, но заради пандемията го преструктурирахме. Събираме цялата информация и ще поискаме от Министерството на здравеопазването да се активират обучителни кампании за опасностите от тютюнопушенето сред младежите, особено в училищата. Ще предложим в свободните програми на студентите да се коментират опасностите от незаразните болести. По здравна каса на всеки пациент се полага проверка на пълна кръвна картина на определен период от време, но като цяло хората не се възползват. Ще поискаме от министерството да се активират в посока изискване от личните лекари да се правят тези профилактични прегледи. Общопрактикуващите лекари да извикват пациентите си, за да може да се улови здравословен проблем на ранен етап. Тогава е по-лесен контролът и по-малко са емоционалните щети за пациентите и близките им, а и ще бъдат спестени публични средства за хоспитализация. Подготвяме анализ на нагласите и ще направим своите предложения до Министерството на здравеопазването.