🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скрининг за прееклампсия с 12 000 преминали пациенти

След него 98% от ражданията протичат без усложнения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Д-р Мария Янкова - специалист по майчино-фетална медицина, д-р Виолета Стратиева - специалист по майчино-фетална медицина, д-р Анна Богданова - специалист по майчино-фетална медицина

Прееклампсията е основна причина за майчина и перинатална смъртност, като годишно в световен мащаб се описват повече от 50 000 смъртни случая на майки в резултат на този мултисистемен синдром. Той се развива през втората половина на бременността и се характеризира с хипертония и протеинурия или при липса на протеинурия - с дисфункция на майчините органи. Прееклампсията е свързана с намалено кръвоснабдяване на плацентата с последващо увреждане на растежа на плода, оксигенация и повишен риск от мъртво раждане. Освен това при голям процент от жените с прееклампсия се налага преждевременно раждане и бебетата са изложени на допълнителни рискове, произтичащи от недоносеност. Те включват неонатална смърт, мозъчен кръвоизлив, гърчове, затруднено дишане и хранене, жълтеница, ретинопатия и продължителна хоспитализация и инвалидизация. Прееклампсията се развива в от 2 до 8% от бременностите. В една трета от случаите състоянието води до раждане преди 37 гестационна седмица (преждевременна или ранна прееклампсия), а при две трети раждането се случва след 37 седмица (късна или прееклампсия на термин).

Рутинен скрининг

Екипът на клиниката въвежда рутинно в практиката на центъра за фетална медицина скрининг за прееклампсия на всички бъдещи майки, които посещават женската консултация или са насочени за високоспециализирани скринингови изследвания, фетална морфология и фетална ехокардиография. Скринирането е поетапно и включва специализирани изследвания и проследяване на специфичните рискови фактори и индикатори в 11 - 13, 20 - 24, 32 и 36 гестационна седмица.

Комбинираният скрининг от майчините фактори МАР, UTPI, PLGF, РAРP-A и sFLT-1 прогнозират всички случаи на ранна прееклампсия, а от факторите МАР, PLGF и sFLT-1 - около 85% от късната прееклампсия след 37-ата седмица. През последните 5 години през такъв скрининг са преминали близо 12 хиляди жени, като установените плацентарни усложнения са около 10%. Благодарение на скрининга и предприетите терапевтични действия и проследяване на случаите ражданията без усложнения при хипертонични и плацентарни нарушения, включително и прееклампсия, достигат 98%.

Самият скрининг е разработен от Fetal Medicine Foundation London - водещата школа в света, която развива и иновира майчино-феталната медицина. Подходът се основава на теоремата на Bayes, съчетаваща априорния риск от майчините характеристики и медицинската история с резултатите от различни комбинации от биофизични и биохимични измервания, направени по различно време през бременността.

Предотвратяване на усложненията

Променливите от майчините характеристика и медицинската и акушерска история, която увеличава риска от прееклампсия, включва напредване на възрастта на майката, увеличаване на теглото, медицинска история за хронична хипертония, захарен диабет и системен лупус еритематозус или антифосфолипиден синдром, зачеване инвитро и фамилна история или лична история за прееклампсия. Според екипа на "Оскар клиник" иновацията и добрата практика в случая се състоят във въвеждането на напълно нов за страната ни специфичен скрининг за едно от най-опасните усложнения на бременността, което поставя в голям риск живота и здравето както на майката, така и на рожбата й.

Откриването на риск за прееклампсия дава възможност на проследяващия акушер-гинеколог или специалист по пренатална медицина възможност да провежда навременно и адекватно лечение, което да постави риска от прееклампсия под контрол при последващото наблюдение на бременността, включително времето и съдържанието на следващите посещения и определянето на подходящо време и място за раждане.

"Екипът ни от специалисти по фетална медицина за пръв път у нас въведе скрининга за прееклампсия в България и е носител на най-големия опит в страната за установяването на риска от това изключително сериозно състояние. В "Оскар клиник" този скрининг е въведен рутинно от 2013 г. и през него преминават всички бременни жени, които преминават специализираната ни женска консултация или ни посещават за високоспециализирани изследвания", казват от клиниката.

Д-р Мария Янкова, мд, управител на "Оскар клиник", председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина:

Философията ни е да приложим ранно лечение

Визитка

Д-р Мария Янкова е акушер-гинеколог, консултант по фетална медицина, управител на "Оскар клиник" и председател на управителния съвет на Асоциацията по майчино-фетална медицина. Завършила е медицина в София през 2000 г., а през 2006 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. Има магистратура по здравен мениджмънт и е защитила докторантура с тема "Управление на рисковете по време на бременност". Ученик е на проф. Кипрос Николаидес - ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към King's College Hospital в Лондон, където е специализирала и сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, 1-ви триместър скрининг на бременността, фетална ехокардиография, инвазивната диагностика и др. Извършва специализирана фетална диагностика в МЦ "Св. Петка" и създава съвместно с д-р Стратиева през 2010 г. O.S.C.A.R. Clinic - One step clinic of assessment of risks. Това е първата за страната специализирана клиника за намиране и профилактика на най-честите усложнения на бременността. От 2011 г. е асистент в катедра АГ към Медицинския факултет на Софийския университет в Университетска болница "Лозенец". На Третите годишни награди за иновации и добри практики в здравния сектор на "Капитал" и "АбВи" печели трето място с данни за въведения за пръв път рутинно у нас скрининг за прееклампсия, през който са преминали 12 хиляди бременни жени за 5 години.

Д-р Янкова, какво представлява и защо е важно да бъде установен навреме рискът за бременната и плода й?

Мисията ни като специалисти по фетална медицина е обезпечаването на достъпа до качествено проследяване на бременността, акцент в което са определянето и контролът на индивидуалните рискове в пълен обем. Въвеждането на скринингови програми за превенция е част от каузата ни да предотвратяваме животозастрашаващи състояния за майката и плода, едно от които е прееклампсията. Преди повече от 10 години си поставихме за цел всяка бременна жена да има достъп до скрининг за хромозомни заболявания през първия триместър. Горди сме, че успяхме и той вече е златен стандарт - прилага се в повечето специализирани клиники и можем да считаме, че бременните жени от цялата страна имат достъп до нето. Сега целта ни е да постигнем същото със скрининга за прееклампсия, за да се превърне в част от стратегията за намаляване на хипертичните усложнения и тези, свързани с преждевременно раждане в страната. Причината в "Оскар клиник" да работим така посветено в тази посока е, че прееклампсията е основна причина за майчина и перинатална смъртност. Описват се повече от 50 000 смъртни случая на майки годишно в световен мащаб поради прееклампсия. Състоянието е свързано с намалено кръвоснабдяване на плацентата с последващо забавяне на растежа на плода, оксигенация и повишен риск от мъртво раждане. Освен това голям процент от жените с прееклампсия раждат преждевременно поради индикации за майката и/или плода и новородените са изложени на допълнителни рискове, които произтичат от недоносеността им. Като честота прееклампсията се развива при 2-8% от всички бременностти.

Благодарение на скрининга успявате ли да промените хода на бременността при вашите пациентки?

Категорично да. Част от успеха на нашата работа изисква определяне на правилното време и място на раждане. Критично важно е родоразрешението да се осъществи в родилни центрове с високоспециализирана акушеро-гинекологична помощ и трето ниво на отделенията по неонатология. Философия на превантивната медицина и подход в "Оскар клиник" е да осигурим пълната информация за потенциалните рискове, за да можем да наложим ефективен контрол върху тях, да отложим развитието на болестните процеси или да приложим ранно лечение, ако е възможно. В този смисъл в момента, в който се установява предиспозиция за развитие на прееклампсия, клиничната изява все още не е започнала, или с други думи, тя все още не е проявила алармиращите симптоми за високо кръвно на майката и изоставане в растежа на плода. Това е и времето за реакция и превантивни мерки. Чрез скрининга ние, специалистите, печелим време в името на живота. Време, в което да опазим здравето на майката, да подсигурим оптимални условия за развитие на фетуса и да доведем раждането максимално близо до термин.

2020 г. постави лечебните заведения и специалистите в безпрецедентна здравна криза. В същото време родилната помощ не би могла да се постави в режим на пауза - как се отрази пандемията на вашата работа?

Работата ни като специалисти и преди пандемията от COVID-19 беше строго подчинена на спазване на хигиена и прецизност в името на безопасността на пациентките и екипа ни. Предприехме предписаните и добре познати мерки - стриктна дезинфекция, недопускане на струпване на пациенти и предотвратяване на излишното чакане. Успоредно с това беше изключително важно да поддържаме добра комуникация с пациентките си, за да отговорим навременно на техните притеснения и въпроси, произтичащи от пандемията. Разбира се, имахме заболели от коронавирусна инфекция пациентки и следяхме внимателно състоянието им. Радостното е, че вирусът не дава отклонения в развитието на плода и не се предава от майката на новороденото.