🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хирургичното лечение на сколиоза в детска възраст се извършва в България успешно от над 10 години

Екипът, специализирал се в сложната операция, е ръководен от доц. д-р Васил Яблански, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Доц. д-р Васил Яблански, дм, началник на Клиника по ортопедия и травматология "Аджибадем Сити клиник болница Токуда", д-р Аделин Иванов, д-р Евгени Влаев, д-р Биляна Каменова, д-р Виктор Стефанов, Scoliosis Research Society (srs.org): Dr. Steven Mardjetko (USA), Dr. David Clements (USA), Dr. Francisco Sanchez-Perez-Grueso (Spain), Dr. Ahmet Alanay (Turkey)

Сколиозата е триизмерна деформация на гръбначния стълб, която настъпва често в детска възраст и прогресира застрашаващо с израстване на детето. Тя може да достигне до нива, които са несъвместими с живота. В ранните етапи лечението е консервативно. При достигане на определени нива е необходима хирургична намеса. Тези операции са оценени от редица международни авторитетни организации като най-голямата хирургична интервенция, която може да се случи на човек в детска възраст. Рисковете, свързани с тях, се увеличават при увеличаване и тежестта на деформацията.

Трудната задача

Хирургичното лечение на деца със сколиоза е изключително трудна и предизвикателна задача за медицинския екип и здравното заведение, където се извършва. Тя изисква интердисциплинарен екип от хирурзи, анестезиолози, неврофизиолози и др. с много тясно специализирани познания, преминали през високоспециализирано специфично обучение. Необходимо е и техническо оборудване от най-високо ниво, както и достъп до най-новите технологии, налични в света. Рисковете са от най-различен характер - настъпване на неврологични усложнения с трайна парализа на пациента и следоперативни инфекции, но би могло да стигне и до смърт, което особено в детска възраст е недопустимо.

Целта на проекта е чрез подобряване уменията и познанията на български лекари и въвеждането на най-съвременни методи и материали тези рискове да бъдат трайно редуцирани. Още повече - хирургичното лечение на деца в България да се превърне в рутинна практика, отговаряща на най-съвременните световни стандарти, което да повиши възможностите за хирургично лечение и при пациенти, които могат да бъдат определени като особено тежки случаи и в недалечно минало бяха определяни като невъзможни за лечение. При стартирането на проекта хирургичното лечение на деца със сколиоза в България се извършва в ограничен обем и с използване на остарели техники и материали спрямо международните стандарти, което създава повишен риск при лечението или отказ от лечение на много пациенти.

Лидери повече от десетилетие

"Това беше нашата мотивация през 2008 г. да влезем в контакт с най-авторитетните хирурзи в областта на гръбначната патология и да започнем международно сътрудничество с водещата международна организация Scoliosis Research Society - SRS. Така започнахме да развиваме Център за хирургично лечение на деца със сколиоза в "Токуда болница София". Нашият екип премина етапно обучение и в рамките на няколко години достигна до ниво, адекватно на водещите световни практики", припомня си доц. Васил Яблански.

В момента в клиниката се лекуват случаи, които могат да бъдат определени като комплексни и предизвикателни за всяка клиника по света. Оперирани са над 250 деца с отлични и много добри резултати от хирургичното лечение, като вече системно годишно се оперират над 30 деца.

"Въведохме за пръв път в страната редица иновации и нови подходи към проблема. Резултат от нашия проект е, че в последните години може да кажем, че всяко българско дете с гръбначна деформация може да получи хирургично лечение на световно ниво и има достъп да най-актуалните и иновативни методи и импланти. Макар и да звучи нескромно, не можем да не споделим удовлетвореността си от постигнатите резултати, но бихме искали да споделим и амбицията си този процес да не спира и да следва ритъма на световните иновации", казва доц. Яблански.

В уникалния за България център за лечение на деца със сколиоза за първи път заедно с екипа си доц. Яблански извършва и въвежда в практиката редица нови методи и импланти.

Доц. д-р Васил Яблански началник на Клиниката по ортопедия и травматология в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда":

Децата със сколиоза могат да получат в България същата, а и по-добра медицинска помощ, както в Западна Европа и САЩ

Визитка

Доц. д-р Васил Яблански, дм, началник на Клиника по ортопедия и травматология на "Аджибадем Сити клиник болница Токуда". Завършил е медицина през 1996 г. в медицинския факултет на Тракийския университет. Получава специалност "Ортопедия и травматология" през 2001 г. Има тясна специализация в областта на ендопротезирането. Преминал е квалификационни курсове по първично и ревизионно ендопротезиране в Германия, Австрия, Япония, Франция и Швеция, гръбначна хирургия в Испания, Турция и Израел, както и много други специализирани курсове в различни световни водещи центрове. Д-р Яблански е преминал допълнително обучение в сферата на костната и ставната хирургия в Залцбург, Австрия, както и в хирургичното отделение на университетската болница Duke в Северна Каролина, САЩ. Притежава магистърска степен "Обществено здраве" от университета Hebrew в Йерусалим, Израел, както и магистърска степен по здравен мениджмънт. Работил е 8 години в отделението "Ортопедия и травматология" на Университетската болница в Стара Загора, след това постъпва в УМБАЛ "Царица Йоанна", София. При откриването на МБАЛ "Токуда болница София" е поканен за началник на Отделение по ортопедия и травматология. През 2016 г. придобива академична длъжност доцент. Членува в Българската ортопедична и травматологична асоциация, Европейското дружество за хирургия на тазобедрена става и Американската асоциация на ортопедичните хирурзи.

Какво представлява сколиозата и как тя се лекуваше в България и по света преди десетина години?

- В наши дни е възприето за сколиоза да се приемат кривини на гръбначния стълб настрани с размер, по-голям от 10 градуса. Разбира се, изкривяването не е само настрани, а е комплексна триизмерна деформация. Заболяването се развива в детска възраст и лечението му в началото започва консервативно - с различни комплекси от упражнения и носенето на корсети.

С напредване на деформацията и при преминаване на границата от 40 градуса се предприема хирургично лечение.

Превалентността, честотата според различни автори и според степента на изкривяване варира, но в последно време е възприето, че между 1.5% и 3% от детската популация имат рентгенографски установена крива над 10 градуса, като само 0.3% достигат до хирургично лечение.

Преди десетина години в България имаше голямо изоставане в хирургичното лечение на деца със сколиоза, сравнено с това в развитите западноевропейски страни и САЩ. Използваха се остарели хирургични техники и подходи и това водеше до постигане на посредствени или лоши резултати. Лечението беше свързано и с поемане на необосновано големи рискове. Като резултат много семейства с деца със сколиоза се чувстваха несигурни и объркани от възможностите за лечение в България и често търсеха възможности за лечение в чужбина, което, както всички знаем, е изключително скъпо и трудно за организиране. Още повече лечението в чужбина не позволява дългосрочното наблюдение на пациентите.

Това изоставане в лечението ни даде силна мотивация през 2006 г. да се включим в програма за обучение на български специалисти под ръководството на най-авторитетната международна организация, а именно Scoliosis Research Society. В годините бяха осъществени множество посещения от водещи световни хирурзи в България и при съвместната работа с тях бяхме обучени да осъществяваме хирургично лечение на деца със сколиоза по най-съвременните световни стандарти. Като резултат от 2010 г. българският екип започна да работи самостоятелно и създаде център за лечение, отговарящ на най-високите международни изисквания.

Какви са методите за лечение, които вие въведохте в България за първи път?

- В годините основното ни постижение е създаването на екип от специалисти и национален водещ център за системно хирургично лечение на деца със сколиоза, в който вече сме оперирали над 250 деца. Въведохме за пръв път в България много нови техники и подходи. Примерите са много.

За пръв път приложихме и утвърдихме като задължително изискване приложението на интраоперативен невромониторинг. Това е метод, с който по време на операцията екипът има абсолютна яснота за състоянието на гръбначния мозък и други нервни структури. Това намалява драстично рисковете от увреда на тези структури по време на операция.

За пръв път в България използвахме и въведохме метода на пласиране на педикуларни винтове с техниката на свободната ръка без използване на рентгенов контрол. Това драстично намалява нивата на рентгенова експозиция по време на операция, като не трябва да забравяме, че пациентите са деца и това е от изключителна важност.

За пръв път въведохме системи от импланти от най-съвременно естество. Пример за това е използването на магнитно контролирани растящи импланти, които поставяме на деца с ранно настъпила сколиоза. Те позволяват растежът на детето да бъде контролиран дистанционно и спестяват над 10 хирургични интервенции на такива пациенти, което значително не само намалява рисковете от хирургията, а и психо-емоционалния стрес на пациентите и техните семейства.

Има и редица други иновации, въведени от нас за този период, но основният резултат е, че децата в България с подобни деформации могат да получат същата, а често и по-добра медицинска помощ и лечение, сравнено с дете в Западна Европа или САЩ.

Как се чувстват първите ви пациенти, наблюдавате ли развитието им? Какъв би бил съветът ви към родителите на деца с гръбначни изкривявания - кога трябва да започне лечението им?

- Проследяваме периодично всички пациенти, оперирани в клиниката, и мога да кажа, че това е невероятно удовлетворение за всеки хирург - да види дългосрочните резултати от своята работа. Смело мога да кажа, че тази хирургия променя съдбите на тези деца за цял живот и им дава шанса да бъдат пълноценни и да се реализират като пълноправни членове на обществото.

Съветът ми към родителите на деца с гръбначни изкривявания е да имат доверие на лекарите и при диагноза да предприемат необходимото лечение. Забавянето в този процес поради каквито и да било причини води до понякога драстична прогресия на деформацията и съответно увеличаване на рисковете, свързани с лечението.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал