🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лекари помагат на лекари в условия на COVID-19

Фонд за взаимопомощ отпуска повече от 111 хиляди лева в помощ на столичните медици

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Членовете на оперативното бюро на Столичната лекарска колегия на БЛС, както и членове на комисията, която разглежда постъпилите молби.

"Лекари помагат на лекари в условия на COVID-19" е инициатива на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз. Това е единствената организация, която реагира възможно най-бързо, за да помогне в условията на пандемия на най-голямата група лекари в България - тези в София.

В началото на пандемията все още никой няма ясна стратегия как да се действа и какви мерки да се взимат. Всеки медик е наясно, че личните предпазни средства са от изключително значение за опазването на здравето и живота при работа на лекарите, а и на самите пациенти при всяка зараза и заболяване.

Столичната лекарска колегия (СЛК) се организира първа и започва да снабдява своите членове с най-необходимите материали, които са неоткриваеми в аптечната и търговската мрежа при настъпването на пандемията от COVID-19 през март и април миналата година. По този начин помага не само на значителен брой свои колеги, но и на пациентите, които имат работещи и защитени специалисти срещу себе си.

Ръководството на СЛК веднага решава да вземе средства от фонд "Лекарска взаимопомощ", създаден преди три години, за да може да купи и раздаде безвъзмездно предпазни материали и дезинфекциращи средства. Така лекарите в столичните болници вече имат достъп до най-добрите лични предпазни средства - ръкавици, калцуни, маски, очила, шлемове, защитни костюми, дезинфекциращи материали. УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", УМБАЛ "Александровска", Първа, Втора, Четвърта и Пета градска болница, интензивното и детското отделение на белодробната болница "Света София", Център за психично здраве "Проф. Н. Шипковенски", ВМА, СБАЛ по онкология, СБАЛОЗ "Проф. д-р Марин Мушмов", Център по спешна медицинска помощ, Втора САГБАЛ "Шейново", СБАЛАГ "Майчин дом" и УМБАЛ "Света Екатерина" получават шлемове, бактерицидни лампи, маски, очила, бързи тестове, ръкавици, спирт. Необходимите материали, липсващи в аптечната и магазинната мрежа, получават и повече от 15 ДКЦ в София, както и над 470 общопрактикуващи лекари в столицата.

Въпреки всичко част от лекарите се заразяват с опасния вирус, което налага лечение и карантинен период. Управителният съвет на Столичната лекарска колегия решава да отпусне еднократно сумата 800 лв. на всеки лекар, който е приет в болница заради коронавирус. Така на членовете й са изплатени 90 помощи по 800 лева, или общо 72 000 лева, до декември, като тази подкрепа са получили всички, които са подали молба.

Общата сума на изразходваните средства от фонд "Лекарска взаимопомощ" за борбата с COVID-19 е 111 658 лева.

Д-р Асен Меджидиев, председател на УС на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз:

Кампанията "Лекари помагат на лекари" се получи със заделянето по един лев от членския внос

Визитка

Д-р Асен Меджидиев ръководи кампанията "Лекари помагат на лекари в условия на COVID-19". Председател на УС на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз. От 2012 г. е завеждащ УНГ отделение на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Д-р Меджидиев, как се появи идеята "Лекари помагат на лекари в условията наCOVID-19"?

Създали сме фонд за лекарска взаимопомощ още в началото на нашия мандат като управление на лекарския съюз. Още преди възникването на тази епидемиологична обстановка, преди три години, колеги получават помощи при раждане, смърт, тежки заболявания. В началото изплащахме първоначална сума 400 лева, на първата година я удвоихме на 800 лева. Когато започна настъпването на COVID-19, първоначално започнахме да закупуваме маски, предпазни костюми, очила, шлемове, дезинфекционни разтвори, да раздаваме по болници и на общопрактикуващи лекари. След това предложих на управителния съвет към този фонд да се включат заболелите от COVID-19, тъй като доста лекари починаха, а доста го прекараха тежко. Отпускахме помощ по 800 лева на заболял колега, който е лежал в лечебно заведение с COVID-19. Договорих и с ДЗИ, които отпуснаха на над 1500 колеги от София безплатни застраховки. Към 15 декември, когато започна кампанията по ваксинация, взехме решение тази помощ да се изплаща, след като премине първият етап от ваксинацията, само на тези, които са се ваксинирали и евентуално са заболели с усложнения. Защото не е нормално да процедираме по този начин за колега, който не желае да се ваксинира и сам да си помогне.

Какви бяха най-големите трудности и предизвикателства при раздаването на най-необходимите материали, които липсваха в аптечната и магазинната мрежа?

Костваше големи усилия, особено през март и април, докато самите ние успеем да закупим големи количества, за да можем да ги предоставим на колегите. Кампанията е "Лекари помагат на лекари" и всичко това се получи със заделянето по един лев от членския внос.

На базата на натрупания опит имате ли стратегия, ако отново се повтори тази ситуация?

Аз съм голям оптимист, че ситуацията няма да се повтори, тъй като повечето колеги се ваксинираха. Не мога да кажа, че е огромен процент, но над 45% в София са ваксинирани. Като се има предвид и че около 20% прекараха заболяването, мисля, че създаваме защитна бариера при лекарите. Тя е важна не само за нас, но и за пациентите. Защото притеснението до момента беше, че ние би трябвало максимално да защитим пациентите ни от евентуално заразяване от самите нас.

Продължаваме да натрупваме средства във фонда за лекарска взаимопомощ. Идеята е да направим малко по-мащабна кампания, така че бизнесът и цялото общество да се включат. Вече ще стане една година, лекарите продължават денонощно да устояват на COVID-19. И краят не се вижда, поне докато не се постигне висок процент на ваксинирани, над 60 - 70% от населението.

За първи път създаваме в Столичната лекарска колегия асоциация на младите лекари до 35-годишна възраст, които са над 1500, и това ще е подструктура на лекарския съюз. Откриваме също фонд за подпомагане на младите лекари за специализации. В него има натрупани 210 хиляди лева. Идеята ни е младите лекари да имат собствена организация, да управляват и контролират сами тези средства и така да ги мотивираме да остават в България.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал