🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Безплатно заличаване на белези от пътнотранспортни произшествия

Модерна апаратура и опитен лекарски екип в "Дермал Лейз център" помагат на пострадалите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Доц. д-р Дончо Етугов - основател, дерматолог на клиника "Дермал Лейз център", д-р Мария Ръткова - главен лекар, дерматолог в "Дермал Лейз център", Кристина Давидова - управител на клиника "Дермал Лейз център", Владимир Тодоров - председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Над 100 милиона годишно са ранените при автомобилни катастрофи, които получават травми, оставящи видими белези. Над 15% от тях остават с белези, които напомнят за преживения ужас и вредят на психиката и социалния живот на потърпевшия.

Екипът на клиника "Дермал Лейз център" решава да помогне напълно безплатно за заличаване на физически белези на определен брой пациенти, избрани след конкурс. Целта на инициативата е да мотивира пострадалите да потърсят компетентна лекарска намеса още в ранния етап от създаване на белезите, тъй като ефектът от премахването им зависи много от това дали е потърсена помощ възможно най-рано.

За да избере правилните кандидати, екипът на "Дермал Лейз център" провежда конкурс. Критериите за избор са белегът да е с размери повече от 2 см в областта на лицето или видимата част на ръцете. Кандидатите изпращат формуляр с информация за датата на получената травма, досегашното третиране на белега (ако има такова), както и снимков материал.

Отзовават се 13 кандидати, от които 11 получават одобрение. Всеки от избраните пациенти преминава през индивидуално лечение с най-висок клас иновативна лазерна апаратура - CO2 и Vbeam, плюс инжекционни процедури.

Времето за лечение продължава повече от предварително заложеното, като липсва ограничение в броя процедури на всеки пациент.

За екипа на "Дермал Лейз център" е важно ранените при катастрофи да са информирани за възможностите на клиниката за премахване на тежки физически белези, които потърпевшите смятат за непоправими. Реакцията и благодарността на пациентите показват на лекарския екип, че с безплатната инициатива той е постигнал много повече от информираност. Защото е оставил в съзнанието на пострадалите лъч надежда в модерната специализирана медицина и апаратура, позволяваща заличаване на белега. А както показва практиката, понякога с отстраняването на белега изчезва и негативният натиск върху психиката след инцидента.

Кристина Давидова, управител на "Дермал Лейз център":

В основата е желанието ни да осигурим най-добрата грижа за пациента

Визитка

Кристина Давидова е завършила бакалавърска степен "Бизнес администрация" в Нов български университет и следва магистратура "Политики, иновации и управление в здравеопазването" в Маастрихтския университет. Работила е 5 години в най-голямата за страната верига лечебни заведения. Има 2-годишен професионален стаж в клинични проучвания и фармацевтичната индустрия.

Кристина Давидова е управител на "Дермал Лейз център" от 2018 г. Клиниката е продължение на индивидуалната дерматологична практика на доц. д-р Дончо Етугов. Мисията на ръководения от него медицински екип е да предостави на пациентите услуги на световно ниво. Разполага с най-висок клас медицинска апаратура и висококвалифицирани медицински специалисти. През 2021 г. предстои откриване на нова локация в София.

Как се роди идеята за проекта за безплатно заличаване на белези, получени в резултат на пътнотранспортни произшествия? Срещнахте ли трудности при реализацията му?

- Личното ми убеждение като човек, работещ повече от 10 години в сферата на здравеопазването, е, че успешните иновативни практики в медицината биват инициирани от стремежа на медицинските специалисти да осигурят най-добрата грижа за пациента. Така се появи и съвместна кампания на "Дермал Лейз център" и Българската асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Основното предизвикателство в реализацията на тази кампания бе оповестяването й и достигането до хората, които ще имат най-голяма полза от нашата високоспециализирана услуга. Благодарение на дейния екип на Асоциацията на пострадалите от пътнотранспортни произшествия и личната ангажираност на Владимир Тодоров, председател на управителния съвет, успяхме да информираме хората, които имат най-висока потребност от лечение и най-затруднен достъп до него. Медицинският екип, с който работя, е мотивиран да овладява в пълен обем новите възможности за лечение и паралелно с това да проявява креативност в прилагането на иновативните терапевтични подходи. Идеята за участие в кампания за безплатно заличаване на белези бе инициирана от наш пациент, потърсил дерматолог след преживяно пътнотранспортно произшествие. Споменът и вечната емоция на ужас от изживяната травма често не могат да бъдат изтрити от съзнанието на пострадалия. Това от своя страна води до нарушаването на базови активности през ежедневието на потърпевшите. Но съвременната медицинска лазерна апаратура в ръцете на опитен дерматолог може да заличи физическите белези и да спомогне за преодоляване на психологическото страдание и да възстанови желаното качество на живот.

Защо решихте лечението да е безплатно, каква е всъщност стойността на лечението?

- Вярваме, че активностите със социална насоченост са задължителна част от изграждането на устойчива организация и висока екипна култура. Нашата клиника е относително млада. Отворихме врати през октомври 2018 г. и мога съвсем отговорно да кажа, че първите 12 месеца бяха огромно изпитание за екипа, за възгледите ни. Да идентифицираш потребността от специфично лечение, да осигуриш ресурси, да вдъхновиш и да реализираш безвъзмездното провеждане на една такава кампания беше предизвикателството, което ние отправихме към себе си още в първата година от съществуването си. Благодарни сме на нашите пациенти за доверието - то е знак, че вървим в правилната посока, и е стимул да продължаваме да разгръщаме своята социална отговорност.

Лечението на белези стартира с преглед от дерматолог, назначаване на терапия, включваща комбинация от лазерно третиране и медикаментозна терапия за постигане на синергична поредица от интервенции, проследяване и консултации. Спецификата в лечението на белезите е, че са необходими между 4 и 10 процедури, за да се постигне оптимален резултат, всяка от които с продължителност около 40 минути. Този интензитет на посещения и интервенции рефлектира върху стойността на лечението.

Устройствата, които използвате в хода на лечението, познати ли са в България, или клиниката е пионер в прилагането им?

- Медицинските лазери, които използваме в ежедневната си практика, са познати в България. На територията на страната има общо 5 клиники, които разполагат със сходна комбинация от медицинска дерматологична апаратура. Това, което бих посочила като иновативно в лечението, прилагано в хода на тази кампания, е комбинацията от лазери на Syneron Candela - съдов лазер плюс аблативен лазер и инжекционни процедури.

Всеки пациент премина индивидуален курс на лечение след първоначална консултация с д-р Мария Ръткова. Използвани бяха най-висок клас иновативна лазерна апаратура - CO2 и Vbeam, както и инжекционни процедури, за да се постигне синергично действие в името на добрата медицинска практика.

Белезите представляват заместване на увредената кожа с нова, абнормална тъкан, вследствие увреда с дисбалансиране на колагеновите типове в дермиса и хистологична дезорганизация.

CO2 (карбон диоксид лазер) е аблативно устройство, което предизвиква термична фракционирана аблация на кожата. Това води до неоколагеногенеза (промотирано от високите нива heat shock protein след термичната увреда), ремоделиране на променената тъкан и експресия на растежни фактори, преминаване на колаген тип 3 в колаген тип 1. Или с други думи - подобряване на променената тъкан, каквато е белегът.

Vbeam (Pulsed Dye Laser) е другият лазер, показан при третиране на хипертрофични белези. Vbeam намалява TGF-B, потиска фибробластната пролиферация и колаген тип 3 депозити в белезите. Освен това предизвиква селективна фототермолиза на кръвоносните съдове, освобождават се хистамин и интерлевкини, колагенова деградация с последващо възстановяване на дермиса.

Интралезионалната кортикостероидна инфилтрация цели да инхибира синтеза на колаген. Заедно с лазерната апаратура се постига синергично действие за максимално повлияване на пациента и отстраняване на белега.

Как измервате ефекта от постигнатото в резултат на проекта?

- За да можем да измерим прогреса от проведеното лечение, д-р Мария Ръткова стартира терапиите с Ванкувърската скала за оценка на белези. Скалата отчита васкуларитет, пигментация, еластичност и височина на белега.

Паралелно с това имаме и снимки преди и след терапия, които показват постигнатите резултати при всеки пациент. Резултатът от проекта е, че пострадалите вече имат надежда, че физическият, както и емоционалният белег ще могат да бъдат заличени. Макар и ние да можем да помогнем само с първото, пациентите знаят, че не са сами, имат подкрепата на високоспециализирани лекари и обучен екип и имат силата да се справят и с увреждания в психиката си.

Предвиждате ли продължение на проекта?

- Проектът бе с по-голяма продължителност от зададеното, като не е имало ограничение в броя процедури за всеки пациент. Кандидатурите спряха през пролетта на следващата година, когато активното слънце би попречило на провеждането на адекватно лечение, и подновиха процедурите си с настъпването на есента.

За нас е важно хората да са информирани за възможностите, с които разполагат, в случай че получат тежък физически белег, който смятат за непоправим. Медицинският ни екип, ръководен от доц. д-р Дончо Етугов, е отдаден на тази мисия и през 2021 г. ще продължим да се ангажираме със социално значими кампании в тази посока.