🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се премахват мозъчни метастази

Терапията се провежда на няколко курса при 37 пациенти с повече от две ракови образувания в мозъка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Д-р Иван Георгиев, д-р Николай Недев, лекари, медицински физици, лаборанти и медицински сестри в Отделение по лъчелечение, "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост"

Проектът на Отделението по лъчелечение и радиохирургия на "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост" е техника за едновременна моноизоцентрична радиохирургия на множествени мозъчни метастази. Целта е да се проследи потенциалът за едновременна радиохирургия при пациенти с 2 - 5 мозъчни метастази. Направен е анализ на 37 пациенти с множествени (2 - 5) мозъчни метастази в периода 01.2017 - 09.2020 в Отделение по лъчелечение и радиохирургия. След провеждането на стереостатична радиохирургия (SRS) пациентите са продължили с комплексното си лечение и проследяване в центъра. Проведено е проследяване на мозъчната находка с МРТ с контраст. При всички пациенти се установява добър локален контрол с редуциране на проследяваните находки. При 6 от пациентите в процеса на проследяване са установени новопоявили се мозъчни метастази, които също са лекувани с SRS.

Радиохирургия на множествени мозъчни метастази често се провежда на няколко последователни терапевтични курса. При този подход пациентите по-дълго време са на поддържащо лечение с кортикостероиди, налагат се неколкократни последователни приема за лъчелечение, отлага се във времето провеждането на лекарственото лечение (химио- и таргетна терапия), често несъвместимо с лъчетерапията. Прилаганата в Отделението по лъчелечение към "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост" методика за моноизоцентрична радиохирургия на мозъчни метастази позволява едновременно провеждане на SRS на няколко мозъчни метастатични огнища. Лечението скъсява времето на лечение и престой на пациентите в отделението, периода на прием на кортикостероиди, както и прекъсването на лекарственото лечение. Освен това дозите в органите в риск при SRS са значително по-малки от тези при общо мозъчното лечение (WBRT). Това дава възможност и за повторни курсове лечение при поява на нова находка, както и осигурява по-добро качество на живот на пациентите.

Д-р Иван Георгиев, специалист лъчетерапeвт в Отделение по лъчелечение и радиохирургия, "Аджибадем сити клиник онкологичен център - София":

Когато е възможна, радиохиругията може в много случаи да доведе дори до изчезване на мозъчната метастаза

Визитка

Д-р Иван Георгиев е специалист лъчетерапeвт в Отделение по лъчелечение и радиохирургия, "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост" от юни 2016 г. Работил е в МБАЛ "Токуда", София, както и в СБАЛО, София. Завършил е медицина през 1996 г. в Медицинския университет - София. Придобил специалност по лъчелечение през 2002 г. Д-р Георгиев има клинични интереси в различни области на лъчелечението - високотехнологично лъчелечение с модулиран интензитет в условията на контролирано дишане (тумори на бял дроб, медиастинум, рак на лявата млечна жлеза, тумори в черен дроб и в близост до диафрагмата и бъбреците), стереотактична радиохирургия, тумори на глава и шия, лъче- и химиотерапия и др. Член е на Европейската асоциация по терапевтична радиология и онкология (ESTRO), Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO), Гилдия на лъчетерапевтите в България, Българско научно дружество по медицинска онкология и др. Д-р Георгиев е автор на множество публикации и участия в български и международни научни събития.

Какво представляват мозъчните метастази, кога и как се образуват и лечими ли са?

Мозъчните метастази са за съжаление честа изява при по-голямата част от онкологичните заболявания в техния напреднал стадий. Резултат са от разпространението на туморните клетки по кръвен път - по-агресивните представители на туморната популация инвазират кръвоносните съдове и се разпространяват с кръвообращението в цялото тяло, включително централната нервна система. Това представляват мозъчните метастази.

Те могат да бъдат единични, няколко на брой, например две-три, може да бъдат и първично-множествени, тоест да са 20 - 30 и повече на брой. За съжаление без лечение мозъчните метастази водят до смърт на пациента в един сравнително кратък период от време. Лъчелечението и в по-редки случаи оперативното лечение ни дават възможност да спечелим време за пациента, което понякога може да достигне години.

В какъв стадий пристигат при вас пациентите и трябва ли да се следи целенасочено за появата на мозъчни метастази и при кои видове рак?

За съжаление изявата на мозъчни метастази е белег за прогресия на заболяването. Адекватното изследване за диагностика и оценка на този процес е ядрено-магнитен резонанс (MRI) с контраст. Компютърната томография е по-скоро подходяща като скринингов метод.

Според международните протоколи, които сме възприели за диагностика и проследяване на пациентите, мястото на ядрено-магнитния резонанс е точно определено в зависимост от различни прогностични фактори. Част от онкологичните заболявания са по-агресивни и по-склонни да метастазират в централната нервна система - примери са ракът на белия дроб, някои тумори на млечната жлеза, малигнен меланом. В тези случаи задължително изследваме и в по-началните стадии на заболяването.

При други заболявания се чака поява на неврологична симптоматика. В моята практика пациент, който има генерализиран метастатичен процес и е твърде вероятно да има и мозъчни метастази, дори да няма оплаквания, го насочвам за MRI, тъй като считам, че диагностицирайки метастатичния процес в начален етап, можем да помогнем много по-адекватно.

Какви са възможностите на радиохирургия за овладяването на мозъчните метастази?

След откриването и адекватна оценка с образни изследвания на метастатичния процес пациентът трябва веднага да започне симптоматично лечение, което включва обикновено кортикостероиди незабавно. След това на мултидисциплинарна среща на онкологичен комитет би трябвало да се вземе решение какъв тип лечение да се направи.

Ако има възможности за радиохирургия, световният стандарт подкрепя използването й поради по-добрия непосредствен ефект върху самата метастаза и по-малкото лъчево натоварване на нормалните структури на мозъка, намиращи се в съседство. Радиохирургията представлява метод, позволяващ да се постигне прецизно аплициране на висока доза в метастатичната тъкан, стръмно намаляваща в съседство. Приложението на този метод за лечение може в много случаи да доведе дори до изчезването на метастазата, като запазим околните структури здрави.

Това е високотехнологична методика, изискваща прецизност във всеки етап на лечението и изискваща доста работа от нас. Прилагаме я рутинно в нашия център, но е от по-трудните неща, с които се срещаме в практиката ни.