"Агрия груп холдинг" - модерна структура, залагаща на иновации

Компанията инвестира в проект за пристанище на Белославското езеро, който трябва да бъде финализиран през 2022 г.

"Агрия груп холдинг" - модерна структура, залагаща на иновации
"Агрия груп холдинг" - модерна структура, залагаща на иновации
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приблизително 200 хил. декара земеделска земя, разпределени в 7 района в Североизточна България, се обработват от самостоятелни местни компании под централизирано управление в "Агрия груп холдинг". Около 7 хил. декара от тях са оборудвани с поливни съоръжения, като от предимствата на напояването се възползва основно царевицата. В полското растениевъдство дружеството дава приоритет на устойчиво развитие и инвестиции, които да доразвиват и усъвършенстват вече изграденото, правейки малки и уверени стъпки в бъдещето. Компанията е изправена пред всички предизвикателства на световното земеделие, в това число и в България, които са основно свързани с промените в климата и които тази година се проявиха в пълната си сила и комплексност. Въпреки доброто управление на риска по отглеждане на културите в обхвата на компанията очакванията при есенните култури в България и най-вече в североизточната част на страната са за средни резултати, а за поредна година по-добре ще се представят отглежданите в Централна България пшеница и ечемик.

Фокус върху преработката

Сега погледите на мениджмънта са насочени към пролетните култури, които са интересни не само от търговска гледна точка, но и в частност като суровини за производство. Холдингът разполага с преработвателен капацитет на маслодайни култури и собствена марка слънчогледови масла "Кехлибар", които предлага на местния пазар. Това бизнес направление добавя стойност за компанията и в същото време диверсифицира риска в структурата.

Отчитайки обстоятелството, че пролетта предложи изпитания не само от агрономическо и метеорологично естество, немалки усилия бяха вложени от служителите в обслужване на бизнеса при усложнената епидемиологична обстановка, свързана с COVID-19. Пролетните мероприятия на полето преминаха без сътресения, но най-важното е, че към момента здравето на хората беше опазено.

Подобряване на логистиката

Като един от големите участници на пазара на зърно в България "Агрия груп холдинг" прави сериозни инвестиции в развитие на собствената си логистична мрежа, в разширяване на настоящия капацитет от над 250 хил. тона на силозните стопанства , както и подобряване на структурата и плътността на собствената земеделска земя. Последната и най-голяма планирана инициатива е изграждането на ново модерно пристанище на брега на Белославското езеро във Варна, с което се очаква значително да се подобри ефективността на логистиката и да бъдат потърсени нови възможности за развитие. Целта на мениджмънта е тази инвестиция да заработи до края на 2022 г.

На фокус - иновациите и управлението на риска

Грижата за служителите и желанието на мениджмънта "Агрия груп холдинг" да става все по-привлекателна компания са сред основните ценности на групата. Целите са тя да се утвърди като модерна структура, залагаща на иновативни решения и можеща да се справи с всички предизвикателства на модерното земеделие и динамично развиващия се пазар на зърнo и фуражи. Проектите за дигитализация, управление на риска във всички направления, оптимизация по веригата на доставки на суровини и тяхната ефективна логистика, както и много други второстепенни направления на усъвършенстване трябва да добавят стойност за компанията, да дадат отговори на много от предизвикателствата за "Агрия груп холдинг" АД и да я направят още по-успешна и атрактивна компания за инвеститорите.

Компанията

"Агрия груп холдинг" АД е публична компания с холдингова структура, която развива дейност в Североизточна България, със седалище във Варна. Инвестиционният портфейл на групата включва компании, опериращи в няколко основни направления, които неизменно се допълват: обработка на земеделски земи, съхранение и преработка на зърнени и маслодайни култури, търговия и логистика, проучвания и иновации в земеделието.

Още от Капитал