ИТ академия във всеки град на Балканите

Advance Academy – образователният startup, който променя ИТ образованието във Варна, като обучава малки и големи на програмиране, роботика и дигитални умения, планира разширяване не само в България, но и на Балканския полуостров

ИТ академия във всеки град на Балканите
ИТ академия във всеки град на Балканите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Когато през декември 2016 стояхме на летището в Ню Йорк, чакайки самолета за България, и нахвърляхме на лист кои са стъпките за един човек, за да се преквалифицира и да стане част от ИТ сектора, никога не сме си представяли, че 4 години по-късно ще сме най-голямата ИТ академия в Източна България и ще сме променили толкова много съдби" - така започва своя разказ Станислав Тодоров, един от съоснователите на "Адванс Академи", образователен startup, който за 4 години стана основен конкурент на SoftUni и е абсолютен лидер в Източна България.

"Програмите ни са строги, тежки, но и много ефективни", допълва Адрияна Митева, която е другият съосновател и отговаря за учебните програми на академията.

"Всяко нещо, което се преподава, е одобрено от фирми - партньори в ИТ сектора, с които работим и които после вземат най-добрите курсисти на стаж. Затова сме убедени, че не учим нашите курсисти на нищо излишно, а само практически умения, които демонстрират още на интервюто."

Основното предимство на "Адванс Академи" пред университетите са гъвкавите учебни програми, които могат в рамките на седмица да се променят, ако се изисква.

"В ИТ сектора никой не те чака. Ако не предложиш актуалните технологии и съвременните добри практики, пазарът те изхвърля. Ние можем да променим всичко бързо в зависимост дали фирмите, с които работим, искат да наемат специалист с определени умения."

За три години и половина през програмите по Java, Web Development, PHP, Quality Assurance, Digital Marketing и iOS Development са преминали над 500 души, от които над 35% са започнали стаж.

"Едно от най-силните ни предимства е е кариерният център към академията. През нея регулярно циркулират свободни позиции, които са ексклузивно за наши курсисти. Всички завършили успешно ги информираме за нови възможности, независимо кога са били на курс при нас. Доста хора успяха да започнат стаж и после постоянна работа само няколко месеца след края на курса. Естествено, това бяха най-добрите", споделя Станислав. И допълва: "В ИТ сектора няма значение дали си млад, стар, мъж, жена. Тук се гледат уменията. Имаме случай на курсист на 51 години, цял живот статистик, който никога не се беше занимавал преди това с програмиране, завърши, яви се на интервю и в момента вече е лидер на екип. Друга вдъхновяваща история е дете, което дойде при нас в лятната ваканция на 5-и срещу 6-и клас - Лъки Мартин, последователно премина през лятната, после целогодишната ученическа академия и преди да стане 8-и клас, започна стаж с разрешението на родителите и в момента разработва онлайн игри."

Какво предстои?

"COVID-19 кризата се отрази на ИТ сектора, но той най-бързо започна да се възстановява. Очакваме голям бум на търсенето на ИТ специалисти към края на годината и се надяваме да успеем да захраним интереса на фирмите, с които си партнираме, с кадри от есенните ни програми", обобщава Станислав.
"До края на годината планираме експанзия в България, като ще разчитаме на франчайзинг партньори. За тази стъпка ще търсим инвеститори", продължава Адрияна. "Преди извънредното положение имаше интерес от румънска ИТ фирма да стартира онлайн академия, използвайки нашата онлайн система, учебни програми и материали. И тогава, и сега смятаме, че това е още един добър вариант за развитие при подходящо финансиране."

"Миналата година си бяхме поставили цел - ИТ академия във всеки град, обобщава Станислав. Днес трудните времена пред много сектори и добрите перспективи пред ИТ ни карат да мечтаем да направим ИТ академия във всеки град на Балканите."

www.advanceacademy.bg

тел.: + 359 889 990 030

гр. Варна, ул."Димитър Икономов" 19

Още от Капитал