Споделено бъдеще

Co-working пространствата на Варна се развиват в няколко различни направления

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните години коуъркинг културата, която е особено популярна в София, успява да достигне и да се развива успешно и в други градове в България. Варна не прави изключение в това отношение. В крайморския град функционират няколко споделени работни пространства, около които с течение на времето са се оформили различни малки екосистеми. Всичките те създават среда, която успява да задържи, а и да привлича по-младите хора в града. И макар че на предприемачите зад тези бизнеси все още им се налага да обясняват концепцията за коуъркинга в нейната цялост, те остават оптимисти за бъдещето. Всички те са водени не от желанието да печелят, а от каузата за развитието на града.

Пространство с кауза

The Social Coworking Place е емблематично споделено работно пространство по няколко причини. От една страна, то е свързано със Социалната чайна и представлява един от най-успешните примери за социално предприемачество не само във Варна, но и в цяла България, а от друга - успешно комбинира заведение, зала за събития и споделено работно пространство в триетажната къща на ул. "Преслав" 53. Социалното предприятие усилено работи с младежи от домове за деца, лишени от родителска грижа, като цели да попълни дупките, които институциите не успяват.

"Решихме, че ако искаме да работим в посока промяна начина на живот на децата, трябва да решим основния им проблем, а именно, че системата ги изкарва неподготвени. Полагаме усилия върху това, когато те станат пълнолетни, да са абсолютно конкурентоспособни и да могат да живеят независимо, да имат социален живот и цели", споделя пред "Капитал" управителят на Социалната чайна Мирослава Милева.

Именно каузата, която стои зад The Social Coworking Place, е и причината много бизнеси и организации да избират да провеждат събитията си там или да използват работното пространство. Социалното предприятие управлява менторска програма с продължителност, която варира и чиято цел е да помогне на младежите да усвоят качествата и умения, които не са били възпитани у тях по-рано, да работят над личностното си развитие и да се сдобият с ключови професионални навици, които да ги вкарат на пазара на труда. Плюс в този модел е фактът, че на определен етап от програмата младежите могат да изберат дали да останат да работят в чайната или в споделеното пространство. Досега близо 50 младежи са завърши успешно програмата, но не всички участващи са успели да достигнат до крайния й етап.

Споделените пространства в крайморските градове са валидна концепция, тъй като много хора ходят там с идеята да комбинират работа и почивка.

Малкият ускорител на Варна

Innovator Creative Spaces се ражда от концепцията на основателя Мартен Демирев да създаде място, където е възможно общуването между хора с цел генерирането и реализирането на различни идеи. Всъщност пространството е повече от споделен офис, то се характеризира преди всичко с общността, която функционира около него. Както миналото, така и бъдещето му се свързани с едноименната неправителствена организация, която е посветена на развитието на предприемаческата екосистема и работи по разнообразни инициативи и проекти във Варна.

В Innovator се провеждат събития и обучения и се събират хора с общи интереси, търсещи възможности за развитие в града. "В крайна сметка комбинацията от кауза, потенциално интересен и доходоносен бизнес и не на последно място завръщане към Варна ме накара да се заема с този проект. Същевременно в създадената от екипа ни среда се запознавам и работя с можещи и мислещи хора по странични проекти. Някои от тях прераснаха в бизнес, други се оказаха просто забавни експерименти, за трети предстои да разберем. Надеждата ми е това да не спира и тези проекти да се увеличават, както и останалите хора да намират себе си по този начин в Innovator", споделя Демирев.

Сред най-големите трудности около създаването на Innovator всъщност се оказват липсата на средства, както и намирането на баланс между твърде разнородните дейности, побирането на толкова много неща в малко пространство, както и маркетирането му. "Едно от най-важните неща, по които съдя за успеха на споделеното работно пространство, е фактът, че успяваме да привлечем точно хората, които бяха първоначалният ни таргет", споделя Демирев. A потенциалът на Innovator предстои да се разгърне поради факта, че в крайморските градове коуъркингът е валидна концепция. Много хора ги посещават именно с идеята да комбинират работа и почивка.

Голямата цел на създателя на Innovator е да създаде местна дигитална екосистема, а част от тези планове представлява и бета-версията на академия за деца и младежи в няколко направления: програмиране, предприемачество, интернет на нещата (Internet of Things - IoT) и програмиране за гейминг индустрията, която ще стартира по-късно тази година. Предвижда се и създаването на платформа, в която ентусиастите да работят по различни реални задания от света на бизнеса или науката, като участниците ще получават точки, които да им дават рангове и достъп до различни награди. Част от усилията в тази посока ще се осъществят по проекта "Академия Иноватор", подкрепен финансово от община Варна.

Да бъдеш първи

Създаденото през 2014 г. Wollow coworking space е първото споделено пространство в морската столица. Тогава то съществува под друг формат, като екипът зад него се фокусира предимно върху организирането на стартъп уикенди, обучения, работилници и конференции, както и върху осигуряването на офис пространство за дигитални номади. Човекът, който в управлява пространството, Ивелин Василев, продължава да движи проекта, макар и в изменен формат. В момента Wollow coworking space е в един по-зрял етап от развитието си и се фокусира предимно върху коуъркинга, докато събитията и различните инициативи остават на заден план.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • + 5

    Кога ша направат ко уоркинг пространство за дърводелци, от една седмица търся да си разбича една череша, на времето в кв. Изток имаше комбинат направи си сам, ам асега в тия ко уоркинги ако не влезеш с мак буук про, и не сърбаш кафенце старбъкс ами влезеш с цамба или ъглошлайф, те гледат като траба, да му се не види и хипстърията :)

    А уж голя ма част от тех са лъбмбър секшуал ама не са виждали резачка на живо завалиите!

    Нередност?
Нов коментар