Екзистенциалната криза на Североизтока

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Варна"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Варна и близкият Добрич си имат всичко - демографска сила, перспективни учебни заведения, сред които една от най-добрите математически гимназии в България, инициативни млади хора, които добавят стойност в местната икономика, корпоративни гиганти, концентрирани основно в Девня, плодородни почви и развито земеделие, добри показатели на пазара на труда, активен културен и социален живот и не на последно място - слънце и море.

Въпреки красивите багри на тази картина Североизтокът има и своите сериозни проблеми. Така например районът изостава по ръст на БВП на човек от населението, който е под средния за страната, а инвестиционната активност е по-ниска дори от тази в съседния Бургаски регион. Не липсват и предизвикателства, които касаят околната среда. Доскоро те бяха свързани с чистотата на въздуха, а след скъсването на тръбата с отходни води, която замърси Варненското езеро, фокусът се насочи към водите и постави големия въпрос за ефективността на управлението на ВиК сектора в двата града. В последните седмици пък гореща тема във Варна са некачественото строителство и ремонти на инфраструктура, която е под вода при всеки по-сериозен дъжд.

Накратко, Варна и Добрич влязоха в кризата на коронавирус пандемията с нерешени проблеми, а новите предизвикателства, пред които тя ще изправи градовете, са още повече. Така например според анализ на Института за пазарна икономика силната зависимост на Варна от външното търсене и секторите туризъм, транспорт, търговия и строителство застрашава приходи над 900 млн. лв. и 25 хил. работни места.

За да излезе победител от тази криза, Североизтокът трябва спешно да преосмисли своите приоритети и да създаде силна стратегия за диверсификация на икономиката, привличане на високотехнологични производства и план за умен рестарт на туризма. За разлика от много други региони на България той има повечето необходими ресурси за това.