🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисия "Хижар"

Георги Томов купува и изцяло реновира хижа "Карандила" в Стара планина и втора сграда в близост, с която ще увеличи повече от два пъти капацитета на легловата база

През 2019 г. Георги Томов купува втора 4-етажна сграда само на няколко метра от хижата с обща площ 1000 кв.м
През 2019 г. Георги Томов купува втора 4-етажна сграда само на няколко метра от хижата с обща площ 1000 кв.м
През 2019 г. Георги Томов купува втора 4-етажна сграда само на няколко метра от хижата с обща площ 1000 кв.м    ©  Надежда Чипева
През 2019 г. Георги Томов купува втора 4-етажна сграда само на няколко метра от хижата с обща площ 1000 кв.м    ©  Надежда Чипева

На малко повече от 30 километра от Сливен, по витите пътища на Стара планина, се намира местността Карандила, част от природен парк "Сините камъни". Сред най-честитите й посетители са жителите на града, които за по-малко от половин час път с кола могат да поемат по някоя от многобройните туристически пътеки. Преди шест години Георги Томов също е един от местните туристи. В търсене на място за отдих в планината той разбира, че неработещата тогава хижа "Карандила" е обявена за публична продан. Така решава да я купи и реновира, а хижарството се превръща в негова страст.

От Испания до "Сините камъни"

Преди години Георги Томов основава собствена компания за международен транспорт на товари. Работата му го отвежда за няколко години в Испания, но всяка почивка избира да прекара в родния си град Сливен. Любовта му към планината и алпинизма често го въвличат в пътеките на местността Карандила, където установява, че повечето постройки са изоставени или нефункциониращи. "Случайно от приятел разбрах, че хижата е обявена за публична продан и без много колебания реших да изтегля кредит и да я купя", разказва Георги Томов. Хижа "Карандила" става негова собственост през 2014 г. Той не уточнява сумата, за която я придобива, но по думите му всичко започва не като бизнес начинание, а като възможност да осигури място, където малкият му син да расте сред природата.

Купената от Томов хижа има близо 90-годишна история. Стоежът й започва през 1936 г., а три години по-късно тя отваря врати за посетители. За първи път е ремонтирана през 1994 г., когато е вдигнат още един, трети етаж. През годините "Карандила" сменя собствениците си няколко пъти. По думите на Томов, преди да я откупи на публична продан, стопаните са били няколко различни частни компании, както и туристическо дружество в Сливен.

Честата смяна на собствеността е довела до отложена отговорност и липса на инвестиции. След като придобива имота, Томов започва основен ремонт, за да може хижата отново да се пригоди за посетители. "Направихме нова ВиК инфраструктура, електрически инсталации, нова дограма, изградихме санитарни помещения и реорганизирахме пространството, така че да стане максимално функционално и удобно за туристите", разказва Георги Томов. По думите му дървените детайли на хижата са направени по австрийски дизайн, а изградената отвън гореща вана на дърва е една от атракциите през зимата.

Уикенд туризъм

Хижа "Карандила" се намира на 30 минути път с кола от центъра на Сливен. Често обаче туристите избират да хванат автобус до долната лифтова станция в местност Каптажа. За 20 минути лифтът ги качва на 1000 метра височина, откъдето за 15 минути ходене пеша се стига и до хижата.

Тя разполага с общо 8 стаи, като всяка от тях има отделен санитарен възел. Стаите са пригодени за между двама и четирима души, а отделно от това има туристическа спалня, в която могат да се съберат до 10 човека. Цената на нощувка е 30 лв. за възрастни и 15 лв. за деца между 4 и 11 години. В нея е включена и закуска. Хижата разполага с туристическа столова, където посетителите могат да избират между традиционни български ястия и скара, приготвени от майката на Георги Томов.

Капацитетът на хижа "Карандила" е малък и почти всеки уикенд стаите са заети. Томов и семейството му също прекарват почивните си дни в хижата, когато той помага за посрещането и обслужването на туристите. През останалото време за мястото се грижат семейство хижари. Гостите най-често са млади семейства от Южното българско Черноморие, Сливен, Ямбол и София, които търсят отдих сред природата. "Резервации за почивни дни се правят поне три седмици по-рано", казва Томов. Не така седят нещата през седмицата, когато хижата е празна. Затова собственикът определя "Карандила" като място уикенд туризъм. "Зимата тук няма сняг за ски, но е подходящо за разходки по туристическите пътеки", казва той. Природен парк "Сините камъни", наречен така заради специфичния мъх по скалите, предлага още маршрути за планинско колоездене, въжен парк за деца и множество места с гледки към Сливен (вижте карето).

"Направихме нова ВиК инфраструктура, електрически инсталации, нова дограма, изградихме санитарни помещения и реорганизирахме пространството, така че да стане максимално функционално и удобно за туристите."

Георги Томов

собственик на хижа "Карандила"

Лятото на 2019 г. е бил най-силният сезон, откакто Георги Томов стопанисва хижата. По думите му в продължение на няколко седмици всички стаи са били заети от гости от организирани групови екскурзии. Тогава годишните приходи са се равнявали на 21.7 хил. лв.

Очакванията са, че 2020 г. ще бъде по-слаба. Епидемията от коронавирус възпрепятства сериозно туризма и резервациите значително намаляват. "Това лято все още се справяме и има интерес, но не можем да прогнозираме дали през зимата ще има хора. Всичко зависи от това ще има ли втора върна на вируса и какви мерки ще се предприемат", уточнява собственикът.

Разширяване на легловата база

Въпреки несигурността Томов не се отказва от плановете си за развитие на мястото. През 2019 г. той купува втора 4-етажна сграда само на няколко метра от хижата с обща площ 1000 кв. м. Преди години тя е била собственост на Строителни войски, впоследствие става притежание на местен бизнесмен, а накрая отново е обявена за публична продан. С придобиването на новата сграда Томов ще увеличи легловата база, за да може да посреща повече туристи. Новата постройка има 18 отделни стаи, всяка от тях със санитарен възел.

В момента там тече основен ремонт. "Направихме изолация, сменихме плочките навсякъде и изградихме нова електрическа инсталация. Обзавеждането на стаите обаче е голяма инвестиция и ще отнеме повече време", казва Томов. Затова той смята да отваря сградата поетапно. До края на годината посетители ще може да приема само първият етаж, който разполага с 6 стаи. Останалата част от новата сграда се очаква да бъде готова през лятото на 2021 г. Планирано е тя да има и собствен ресторант.

Георги Томов продължава да гледа на хижарството по-скоро като на хоби, което би могло да му донесе печалба, но след много години. "Чувствам се удовлетворен, когато хората отсядат при нас, за да се насладят на природата и домашната храна. Надявам се туристите да преоткрият малките места за настаняване като хижите в планините и да ги предпочетат пред големите хотели по курортите", казва в заключение Томов.

Инвестиции в местността Карандила

През миналата година община Сливен прие нов Общ устройствен план (ОУП), който промени статута на "Карандила" от природен парк в курортна територия. Това даде възможност за инвестиции в изграждане на нова инфраструктура в местността с цел развитието й като туристическа дестинация. В тази връзка през юли миналата година беше открит спортно-туристическия комплекс "Сините камъни". Той включва атракционна въжена линия за деца, игрище, подходящо за тенис, волейбол и баскетбол, както и футболен стадион. Тогава беше обявено и откриването на обособена зона за къмпингуване с капацитет общо 30 кемпера и каравани. Инвестицията в комплекса възлиза на 3.5 млн. евро.

Новият ОУП предвижда и ремонт на лифта Сливен - Карандила. Инвестицията от близо 2 млн. лв. е осигурена по европейски проект. Ремонтът трябва да започне през 2021 г. и включва подмяна на въжетата и двигателите на лифта и реновиране на двете станции, при които ще бъдат изградени чайна, магазин за сувенири и място за отдаване на велосипеди под наем. "Засега оборудваха седалките на лифта с приспособления за закачване на велосипеди, като така се разви и планинското колоездене в местността. Всичко това е добре и за нас, защото се качват повече хора", казва Георги Томов.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deaf avatar :-|
    deaf

    Браво! Само така.

    Нередност?
  • 2
    tulsa avatar :-|
    тулса

    Браво на градския. Направо ми се прииска да посетя града и хижата.

    Нередност?
Нов коментар