🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На пистата на растежа

Община Сливен дава за временно ползване бившето летище на града. Със средствата ще се изгражда индустриална зона "Бършен"

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Макар да е служило само за селскостопански цели и износ на продукция от областта, някогашното летище "Бършен" е било с една от най-добрите за времето си писти. От години насам то тъне в разруха и привлича внимание само в контекста на незаконните гонки, които се организираха там. Пистата му обаче може да се окаже ускорител за растежа на областите Сливен и Ямбол, дори и там да не полетят самолети.

Община Сливен е на път да върне старото летище в икономическия живот на града, като до края на годината трябва да бъде обявена тръжна процедура за ползването му. Желанието на общинското ръководство е да даде под наем за временно ползване площта от 1600 дка и с получените средства да развие проекта си за изграждане на нова индустриална зона - "Бършен".

"Имаме заявен инвеститорски интерес за реализиране на проект в областта на ВЕИ на терена на летището", казва кметът на града Стефан Радев. Той допълва, че общината иска да запази собствеността си върху летището, защото в бъдеще то би могло да се развие по предназначение.

Трета промишлена зона

В момента в град Сливен функционират две промишлени зони - зона "Юг" и зона "Запад". Повечето големи предприятия в града се намират в промишлена зона "Юг" - там са фабриките на "Е. Миролио", "Тирбул" и др. В другата промишлена зона - "Запад", където се намира борсата за плодове и зеленчуци има свободни около 500 дка общински земи. "Новата индустриалната зона ще бъде около летище "Бършен", защото там имаме достатъчно общинска земя и добри условия за привличане на инвеститори", казват от общинското ръководство.

Индустриална зона "Бършен" включва летището с площ 1600 дка, както и още два парцела с обща площ от 900 дка, които са подходящи за малък и голям бизнес. "Има интерес към закупуване на парцели, още повече че и местни фирми инвестират в нови логистични бази и разширения на индустриалните си площи", обяснява кметът на Сливен Стефан Радев. "На този етап правим подготвителни работи по подробните устройствени планове и преговаряме с представители на бизнеса", допълва той.

Общината трябва да стартира тръжните процедури до края на годината. По план е предвидено изграждане на жп достъп до индустриалната зона, канализация, водоснабдяване, газоснабдяване и всички останали комуникации. "Те ще се правят постепенно в зависимост от събраните средства от закупените парцели от инвеститорите", казва Радев. Сливен ще търси и сътрудничество с държавно предприятие "Индустриални зони" в зависимост от възможностите, които дава законодателството.

На този етап инвеститорски интерес към региона заявяват фирми в областта на ВЕИ и такива, които желаят да изграждат логистични бази.

Съединението прави силата

Изграждането на индустриална зона "Бършен" е част от програмата на община Сливен за подобряване на условията за икономическо развитие. То е стъпка и към създаването на обща икономическа зона между Сливен и Ямбол. През есента миналата година община Сливен презентира идеята пред обществеността чрез изготвения бизнес каталог "Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол". За да бъдат по-лесно осъществими намеренията, се предвижда строителство на четирилентов път между Сливен и Ямбол. Това ще доведе до по-бързата комуникация, улесняване на достъпа до магистрала "Тракия" и между двата града, което на практика ще създаде общата икономическа зона. Очаква се пътят да бъде финансиран с европейски средства през новия програмен период. "Презентираме се заедно с Ямбол, защото двете общини имат потенциал, добро географско положение, работна ръка и са привлекателни за инвестиции", казва Радев. Според него предимствата са, че районът има благоприятно разположение, защото е на кръстопът - близо до прохода "Хаинбоаз", а също до пътен възел "Петолъчката", магистрала "Тракия" минава на 15 км от Сливен, а главният път между Бургас и София свързва пристанище Бургас и летище Бургас с централната част на страната.