🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитализация в подножието на "Сините камъни"

Как Vivacom подкрепя Сливен по пътя към трансформацията му в "умен град"

Минчо Николаев, регионален мениджър "корпоративни продажби" на Vivacom
Минчо Николаев, регионален мениджър "корпоративни продажби" на Vivacom
Минчо Николаев, регионален мениджър "корпоративни продажби" на Vivacom
Минчо Николаев, регионален мениджър "корпоративни продажби" на Vivacom
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вероятно ви е дошло до гуша да чакате по спирките на градския транспорт, без да можете да планирате времето си и да знаете кога ще дойде следващия автобус. Или пък да се качите в превозното средство и кисел шофьор да откаже да ви продаде билет, потенциално вкарвайки ви в евентуална разправия с безкомпромисни контрольори. Благодарение на smart city технологиите всичко това е на път да отиде в историята, дори да не живеете в столицата. Все повече населени места в България започват да изграждат системи за дигитализация на публичния превоз, които превръщат използването му в по- приятно и предвидимо изжи- вяване. Един от тези градове е Сливен.

Пътувай "умно"

"Не знам дали е широкоизвестен факт, но община Сливен е най-голяма като площ в страната - на нейната територия има общо 46 различни населени места. За нас като телеком е изключително важно да правим инвестиции и да развиваме община с такъв мащаб. Затова се опитваме да инвестираме в колкото се може по-нови технологии и да предлагаме иновативни услуги не само в централната градска част, но и в по-малките селища", разказва Минчо Николаев, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за тази част на страната. Осъществяването на проекта за интегриран градски транспорт е едно от основните съвместни начинания на местната власт и водещия телеком.

Той стартира преди повече от година и постоянно се актуализира. "Осъществили сме проекта съвместно в общинска фирма "Пътнически превози" и го реализираме на базата на услугите, които предоставяме - устройства със sim-карти и гарантирана свързаност", разяснява Николаев. И допълва, че въпросната общинска фирма е много иновативна по отношение развитието на своите услуги, отворена е за идеи и така експертите на телекома имат възможност да дадат максимума във всеки един проект, който се реализира. "Има доста неща, които все още са на ниво идеи и предстои евентуално да бъдат осъществени по линия на интегрирания градски транспорт", споделя мениджърът на Vivacom.

Към момента интегрираният градски транспорт в Сливен е система, която обхваща, както всички шофьори автобуси и тролейбуси в града, така и диспечерите, които се намират в логистичен център на "Пътнически превози". Проектът се реализира чрез информационна мрежа за следене на движението на автобусите в реално време. Тя визуализира информация на шест електронни табла, които са инсталирани на възловите спирки в централната част на Сливен. Към системата са свързани и пунктовете за продажба на билети, както и сървърите на билетната система в логистичния център.

В момента в Сливен се внедрява интегрирана билетна система с билети за еднократно пътуване, такива за пътуване по време, както и абонаментни карти. Продажбата им се прави от 11 пункта, от които 8 са нови кабинкови съоръжения на различни възлови места, а 3 са на крайните спирки, където има места за почивка и отдих на самите шофьори. В логистичния център на превозвачите също са монтирани допълнителни сървъри и техника.

Освен шестте електронни табла с информация за движението на автобусите, в Сливен вече има и 143 спиркови знаци с карти, изобразяващи линиите на градския транспорт, и QR-код, който препраща към мобилно приложение с информация за местоположението на всяка спирка и движението на превозните средства. Чрез въпросното приложение всеки гражданите може да види къде се намира най-близката спирка, да се осведоми след колко време ще дойде автобусът или да разбере след колко време ще достигне желаната дестинация, ако е в някое превозно средство.

Също така се въвежда интегрирана система за информиране на пътниците в реално време, както и за осигуряване на връзка между шофьорите и диспечерите. В превозните средства на градския транспорт вече има и видеонаблюдение, което осигурява безопасността на пътниците.

Цифровият страж на Сливен

Паралелно Vivacom продължава да дигитализира "града в подножието на Сините камъни" с нови услуги, гарантиращи безопасността на граждани. Става дума най-вече за изграждането на системата за видеонаблюдение в Сливен. Проектът се осъществява с оборудване и софтуер на общината, а телеком операторът осигурява средата за пренос на данни. За момента центърът за наблюдение е общински, а не към местната полиция, както е в други населени места.

"Системата включва 19 точки, които обхващат най-вече входно-изходните артерии и възловите кръстовища в общината. Покриваме също така главни улици, пазари и т.н. - например бул. "Цар Самуил", ул. "Индустриална", бул. "Бургаско шосе", ул. "Янко Сакъзов", бул. "Панайот Хитов", ул. "Планинска", бул. "Тракия" и т.н. Проектът, който реализирахме, беше с осъществен съвместно с фирмите "Общинска охрана" и СОТ Сливен. Капацитетът на свързаността в тези 19 точки е гарантиран, т.е. тя не е споделена и е предназначена само и еднствено за нуждите на този проект.", разказва Минчо Николаев. Според регионалния мениджър на Vivacom мрежата от камери продължава да бъде надграждана и доразвивана. В следващите около два месеца трябва да заработи видеонаблюдението в още 5 нови точки, които да обхванат новите паркове на града.

Бърз интернет за всеки

В тези зони за отдих жителите на Сливен също така вече могат да се радват на бърз безжичен интернет, също доставян от телекома.

"Един от големите проекти, които приключихме с община Сливен преди почти година, беше за превръщане на центъра на града в безплатна интернет зона. Тя е предназначения за гражданите и се изгради по инициативата на Европейския съюз, наречена WiFi4EU. Ние предоставяме самата интернет-свързаност, а общината беше сред първите в страната, които получи ваучер от 15 хил. евро и го спечели в рамките на първата покана на ЕК за насърчаване на безплатния интернет достъп", разказва Минчо Николаев.

Какво представлява самият проект? Най-общо казано става дума за изграждане на зони за безплатен онлайн-достъп, които са разположени в различни ключови места по преценка на местната власт. За нуждите на високоскоростния интернет Vivacom инсталира 10 точки на свързаност, които отговарят на всички европейски стандарти. В случая на Сливен безплатен интернет вече има покрай централния градски фонтан, "Кълбото", в Градската градина и парк Юнак. "Това са възможно най-възловите точки. Заедно с общината направихме нещата така, че зоните да бъдат поставени на места, където се струпват най-много хора", разказва мениджърът на телекома. И допълва: "Реализирахме проекта така, че зоните на достъп да бъдат на важни локации като паркове и места за отдих, където всеки, дори с най-обикновения смартфон, може да се потопи в глобалната мрежа, да си чати с приятели и даже да проведе бизнес-разговор с дори най-отдалечената точка на света. Безплатният интернет е подходящ както за развлечение, така и за сериозни цели."

Според Николаев през изминалата една година, откакто въпросният проект е реализиран, сред най-ентусиазираните ползватели са младите хора, които обичат да се събират на въпросните места. Той добавя, че и хората на средна възраст постепенно започват да проявяват все по-голям интерес към услугата, защото безжичният достъп им спестява пари при контактите с деца, родители и приятели, особено ако са в чужбина. "През WiFi4EU-интернета се правят дори уговорки за работни срещи, онлайн-плащания, резервации, изобщо всичко в рамките на съвременната комуникация, която всички ние използваме", допълва мениджърът на телекома.

Освен за видеонаблюденито и безжичния интернет, в момента Vivacom осигурява достъп през файбър нет и VDSL за нуждите на детските градини и яслите на терито- рията на Сливен. Става дума не само за територията на самия град, но и за почти всяко от споменатите 46 селища в общината. Характерното за тази свързаност е, че тя осигурява висока скорост и надеждност.

"В момента се опитваме да реализираме и проекти в домовете за социални грижи. Работим с училищата и се гордея, че в периода на пандемия се стремим да подпомагаме всяко едно учебно заведение, така че учебният процес да не прекъсва. Без значение дали ще се реализира от къщи или от самото училище, важното е децата да продължат да се обучават и да се развиват", обобщава регионалният мениджър на Vivacom