🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман Великолепни

Банята на турския султан е напълно реставрирана със собствени средства на община Бургас и по различни европейски програми

Банята на Сюлейман Великолепни е ретаврирана в целия си блясък.
Банята на Сюлейман Великолепни е ретаврирана в целия си блясък.
Банята на Сюлейман Великолепни е ретаврирана в целия си блясък.    ©  Nadezhda Chipeva
Банята на Сюлейман Великолепни е ретаврирана в целия си блясък.    ©  Nadezhda Chipeva

Точно преди да свърши магистралата за Бургас, вдясно има една кафява табела "Акве калиде". Сигурно сте я подминавали десетки пъти, забързани към Южното Черноморие. А не трябва. Поне един път свийте вдясно и само на 5 км, буквално на 10 минути от магистралата, ще попаднете на едно от най-впечатляващите места в района. Банята на турския султан Сюлейман Великолепни, напълно реставрирана, точно възстановена с мраморни плочи и изумрудени сини камъни за декорация, фекетно осветление плюс екстра от филми 3D мапинг. И като екстра - консервирани римски ферми. За бургазлии това са си Минералните бани. Обаче за историята това са едни от най-старите "прихванати" топли минерални извори, използвани още от времето на траките, гърците, през император Нерон, по чието време и започнал строежът на римските терми. Твърди се, че византийския император Константин Четвърти, вместо да отиде да се бие с Аспарух, дошъл в Акве калиде, за да си лекува подаграта, и така армията му, останала без предводител, била победена от българите.

Баните били разрушени от Анри I Фландърски при Четвъртия кръстоносен поход и са възстановени от Сюлейман Великолепни по време на Османското владичество като благодарност, че тук е била излекувана подаграта му. В негова чест е построена капладжа хамам, банята, на чиято възстановка можем да се радваме.

Пространството около турската баня също е добре премислено - има заведения, музейна експозиция, а пред самата сграда е построен и малък симпатичен амфитеатър за кино, концерти и театрални постановки.

Този исторически обект е възстановен със собствени средства на община Бургас и по различни европейски програми. Дори и да не свиете от магистралата, а да сте просто гости на Бургас, отделете си 2 часа да видите Акве калиде.

Самият обект предстои да се развива. В момента се изгражда музей, чието първо ниво ще представлява СПА център с римска баня с топъл и студен басейн, зона за масажи с билкови и естествени продукти, а в музейната експозиция ще включва всички артефакти, които са открити в района - пособия за баня, керамика, декоративни надписи, култови предмети и монети.

За повече информация посетете сайта му: http://www.aquae-calidae.com/

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 4

    Йово, гузната съвест на боса ли те праща на пенсионерски туристически турове или вече толкова си можеш? Помня времето,когато беше топ журналист в оня Капитал. То свърши ли?
    Ам за БГ не бута интелект, а само за гюбрето, май?

    Нередност?
  • 2
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638

    Много интересен материал, но за съжаление редакцията на статиите понякога е на толкова ниско ниво, че читателят гадае какво се е имало предвид: "...фекетно осветление плюс екстра от филми 3D мапинг. И като екстра - консервирани римски ферми"?? Моля, какво?

    Нередност?
Нов коментар