🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Устойчиви модели за финансиране на градското развитие в Бургас

Тук европроектите са не само визуално и естетически издържани, но и качествено изпълнени

НХК след изпълнението на проекта
НХК след изпълнението на проекта
НХК след изпълнението на проекта
НХК след изпълнението на проекта
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Несъмнено Бургас е един от градовете в България, който впечатлява с постигнатата трансформация на градската среда. Община Бургас е един от най-активните бенефициенти на проекти по оперативните програми - за периода 2014 - 2020 г. изпълнява 50 проекта на стойност близо 287 млн. лв., като по брой спечелени проекти задминава Столична община, община Пловдив и община Варна. За разлика от недотам положителния опит с европроекти на повечето големи общини в Бургас проектите са не само визуално и естетически издържани, но и качествено изпълнени. В резултат те променят облика на града, превръщайки го в любима дестинация на Черноморието.

Формулата на успеха

Безспорно Бургас разполага с редица преимущества - мек климат, море, културно-историческо наследство, развити комуникационни връзки, център на туристическия поток към Южното Черноморие. Активната комуникация между общинската администрация и гражданите допълва предимствата и проектите отговарят в максимална степен на очакванията на местната общност.

До голяма степен успехът на Бургас се дължи на капацитета на общинската администрация да подготвя и да изпълнява проекти с европейски средства - капацитет, развиван упорито и последователно последните два програмни периода. Големите общини често се отличават с комплексна структура и множество звена, отговарящи за отделни аспекти на проектите, но нито едно за проекта в цялост. В Бургас качеството на управление на проектите е високо, налице е отлична координация между екипите и това гарантира постигането на проектните цели и на удовлетворяващи резултати.

Не на последно място Бургас е лидер в използването на разнообразни източници на финансиране - безвъзмездна помощ, финансови инструменти и заемен пазарен ресурс. По този начин общината умело насочва грантовата подкрепа там, където е нужна, а приходогенериращите проекти се изпълняват изцяло със заемни средства при преференциални условия или в комбинация - грант и финансов инструмент.

Проекти в движение

От началото на 2021 г. два обекта в центъра на града отвориха врати за посетители - Културният дом НХК на площад "Тройката" и Център за съвременно изкуство и библиотека на мястото на старата Немска болница. Това са първите проекти в страната за развитие на културната инфраструктура, изпълнени с комбинирана подкрепа - безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 и заемно финансиране от Фонда за устойчиви градове в качеството му на Фонд за градско развитие за Южна България. Фондът осигури финансиране от над 10 млн. лева за двата обекта, което включва съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 - за строителство и за модерно обзавеждане и оборудване на сградите, с което амбициозните проекти успяха да бъдат изпълнени в пълнота. Богатата културна програма, създадените възможности за обучение, отдих и отмора за цялото семейство в съвременна среда компенсират нарасналите потребности за култура и социален живот на гражданите на Бургас след пандемията.

Предстои реализация на трети подобен проект с финансиране от Фонда за устойчиви градове - реновиране на Етнографския музей в града - т.нар. "Бракалова къща", както и оформяне на "Улица на занаятите" по ул. "Алеко Константинов". Интервенциите ще надградят друг мащабен проект на община Бургас за развитие на културното наследство, който е в процес на изпълнение, под наименованието "Силата на водата". Проектът включва фасадна реставрация на църквата "Св. Кирил и Методий", разширяване на пристана на остров Св. Анастасия и изграждане на нов туристически катамаран, създаване на демонстрационен център с минерална вода на Акве Калиде и развитие на Ченгене скеле като етнографско селище.

За Бургас инвестициите в градската среда и в културно наследство имат ефект както върху подобряване качеството на живот на гражданите, така и върху засилване на атрактивността на града на туристическата карта и преодоляване на сезонния характер на туризма. Натрупаният опит с финансови инструменти - по инициативата JESSICA в предходния програмен период, а в настоящия - с Фонда за устойчиви градове, и успешните примери за изпълнени проекти могат да бъдат стимул и пример за по-устойчиво и разумно управление на наличните възможности за финансиране в подкрепа на градското развитие, отговарящо на очакванията и нуждите на гражданите.

Отговорност за съдържанието на тази публикация носи Фонд за устойчиви градове. Публикацията не отразява непременно мнението или позицията на Европейския съюз.