🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Камера. Екшън. Бургас.

Първи акценти от шестото издание на очаквания през юли Burgas Film Festival

Новото издание на Burgas Film Festival ще провери дали събитието ще може да се върне към предишните си размери, или дори да надгради постигнатото до момента. Между 16 и 23 юли фестивалът ще предложи нова селекция от непоказвано другаде в България независимо и артхаус кино. Филмите носят свеж полъх: често прожекциите следват скорошните международни премиери и така българските зрители са сред първите, до които тези заглавия стигат.

Фестивалът беше сред малкото годишни събития, за които 2020 не беше нулева или пренесена онлайн - събитието се възползва от летния прозорец, в който рестрикциите бяха по-леки, и направи открити прожекции. Ограниченията дават отражение на организацията и сега - фестивалът гради планове за международните си гости в зависимост от изискванията за пътуване и влизане в България.

"Въпреки трудностите, породени от рестрикциите и пандемията, си давам сметка, че сме един от малкото фестивали въобще, които ще се проведат по план на физически сцени, на места, където публиката има възможност на живо да хареса своя филм или да се запознае с представител от дадена продукция", казва творческият директор и създател на фестивала Емил Ованесов, който сложи началото на Burgas Film Festival като събитие, посветено на киното в страните на Черно море, преди да разшири концепцията към цялото ново европейско кино.

"Burgas Film Festival се налага като място, където може да видиш качествен продукт, създаден извън София. Радва ни фактът, че все повече зрители пристигат от различни региони на България, а поради летния сезон очакваме и присъствие на чужденци".

Част от програмата ще бъдат "Неудържим проблясък" на испанската режисьорка Айноа Родригез. Филмът направи премиерата си на фестивала в Ротердам, един от най-престижните форуми за независимо кино, и привлече позитивни реакции в Москва. Още един филм от програмата в Ротердам пристига в Бургас - победителят на фестивала "Камъчета" на П.С Винотрадж. Сред основните заглавия в селекцията е и швейцарският "Момичето и паякът", удостоен с две отличия на последното Берлинале, и награденият във Венеция "Оазис" на сръбския режисьор Иван Икич.

За "Ол инклузив" на Волкан Уче това ще бъде едва втора прожекция в Европа след премиерата на CPH: DOX в Копенхаген. Показвалият и преди филмите си в Бургас австрийски режисьор Павел Кузуйок ще участва с "Моля, останете на линия", едновременно дълбок и забавен поглед към източноевропейските работници (включително българи), които поправят телефонните жици между градовете. Поглед към градската и немскоезична Австрия предлага "Лисица зад решетките", който разказва за преподавател в училище за деца със специални нужди.

"Продължаваме програмата за деца и за втора година ще покажем анимационна селекция. На последното издание поради огромен интерес се наложи да има повторни прожекции, което пък ни дава надежди в новото поколение. Вярвам, че това ще се превърне в традиция", казва още Ованесов.

Очаква се да бъдат възстановени и специалните събития към програмата, които се наложиха преди 2020 г.: творчески работилници, разговори с международни режисьори, музикални събития. Фестивалът ще има и съвместна инициатива с Burgas Free Tour - специален кинотур, който ще развежда гостите на града из снимачните локации на знакови филми, създадени в Бургас.

В журито тази година участват актрисата Мартина Апостолова ("Ирина"), операторът Калоян Божилов ("Ага"), режисьорът Дебен Ван Дам от Белгия и звуковият дизайнер Атанас Чолаков, който от години работи в Австрия и има над 50 заглавия в биографията си. В допълнение, фестивалът ще подаде ръка и на тепърва пробиващите професионалисти в киното, като организира и младежко жури.

Повече за програмата и гостите на фестивала на burgasfilmfest.com.

Все още няма коментари
Нов коментар