🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигиталната "имунизация" на Бургас

Как IT-услугите на Vivacom правят живота и работата в условията на пандемия по-малко стресови

<div><div><div><div>"Много е важно, че общината залага в своята дигитална политика и използването на 5G-решения"<br />Димитрина Апостолова, регионален мениджър "корпоративни продажби" за Бургас</div></div></div></div>
<div><div><div><div>"Много е важно, че общината залага в своята дигитална политика и използването на 5G-решения"<br />Димитрина Апостолова, регионален мениджър "корпоративни продажби" за Бургас</div></div></div></div>
<div><div><div><div>"Много е важно, че общината залага в своята дигитална политика и използването на 5G-решения"<br />Димитрина Апостолова, регионален мениджър "корпоративни продажби" за Бургас</div></div></div></div>
<div><div><div><div>"Много е важно, че общината залага в своята дигитална политика и използването на 5G-решения"<br />Димитрина Апостолова, регионален мениджър "корпоративни продажби" за Бургас</div></div></div></div>
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Глобалната пандемия от Covid-19 радикално трансформира света, в който живеем. Нашето "ново нормално" е свързано с ограничения и лишения, които допреди година изглеждаха немислими. От бизнес гледна точка нуждата от социална дистанция и преминаване към дистанционна работа драстично увеличава потреблението на телекомуникационни услуги, технологични платформи за бизнеса и smart city решения за подобрение на публичната среда.

На практика дигиталната свързаност се превърна в неотменна част от почти всяко нещо, кое- то правим във всекидневието си. Така големите телекоми се превърнаха в дигиталния гръбнак на икономиката, така че тя да не рухне при поредната епидемична вълна. Един от водещите оператори Vivacom си е поставил за цел да имплементира всичко това не само на централно, но и на местно ниво. Отличен пример за този таргетиран подход е регион Бургас. "Когато общината изисква от телекомите някакви решения, с които да подпомогнем борбата им с Covid-19, ние винаги сме насреща. Включително сме технологичен партньор на об- щинския сайт smartburgas.eu, за който доставяме интернет ресурсите. Там още в началото има страница за превенция на коронавируса", разказва Димитрина Апостолова, регионален мениджър "корпоративни продажби" за Бургас. Предвид това, че Covid-19 няма да изчезне днес или утре, очакванията на фирмите, на общината и въобще на повечето хора в града е да се намерят онези телекомуникационни решения, които да направят възможно управлението на бизнеса от разстояние. Тоест без физическо присъствие в офисите и без много хора да се трупат на едно място.

"Дистанционна" еволюция чрез технологии

"На практика покрай корона-вируса и покрай covid-мерките целият свят се промени през последната една година, така че наличието на такива дис- танционни решения е изключително важно за бизнеса", уверена е Апостолова. Това е причината в началото на този месец Vivacom да създаде специален отдел, който да консултира фирмите по въпроса с имплементацията на смарт IT-решения. Той е със седалище в София, но за Бургас има специално назначен човек, който да съветва клиентите относно този тип услуги, което може да е много полезно в контекста на пандемията. "Инж. Даниел Колев работи във Vivacom от 10 години и е така да се каже стълбът на IT-решенията в цялата област. Като цяло наличието на такъв човек в града е от голямо значение, защото Бургас е иновативно населено място", споделя Димитрина Апостолова. От Vivacom са уверени, че потребителите проявяват все по-голям интерес за преминаване към облачни услуги, т.е. при тях да няма съсредоточен хардуер. "Облачната услуга дава възможност на клиентите ни да достигат техническите си ресурси от разстояние т.е. те нямат сървър на място, а информацията им е на виртуален сървър в "облака". Така те могат да се намират дори извън страната, но пак да си вършат служебната работа, достъпвайки тези ресурси", обобщава регионалният мениджър на телекома за Бургас.

Идеята на местната община, а и на бизнеса е в града е да търсят нови и нови решения, така че регионът да стане по-конкурентен на останалите селища в България. Така те се опитват да създадат благоприятна среда за живот на младите хора, така че да останат в Бургас, а също за чрез дистанционна работа да се привлекат специалисти и от други градове, включително и хора от чужбина. "И за да може всичко това да се осъществи, са необходими смарт услуги като нашите. Защото и градът, и бизнесът страдат от липсата на качествени кадри с познания в сферата на високите технологии", смята Димитрина Апостолова.

Vivacom и местната управа от години полагат усилия за създаване на подходяща технологична среда, която в контекста на пандемията вече започва да се изплаща. Например миналата година бургаското кметство печели финансиране по програмата на ЕС, наречена WiFi4EU за безплатен безжичен интернет. С парите местната власт инсталира 12 зони за свободен онлайн достъп, като Vivacom e технологичен партньор. "Изградиха се мрежи около училища, три свободни зони около парк "Арена", в "Борисовата градина"; в скейт парка в кв. "Славейков"; на ул. Александровска; на пл. "Жени Патева"; в парк в кв. "Лазур"; на пл. "Кирил и Методий"; в "Меден Рудник" до "Лакомата спирка"; на спирката до операта. "По този начин от общината се опитаха да стимулират хората да работят, да учат и да почиват навън. Да не са затворени в къщите си и да изпадат в депресивни състояния, а да са на въздух. Мисля, че това бяха едни много смислено оползотворени пари от страна на общината в настоящата ситуация.", разказва Димитрина Апостолова. Също така общината пуска WiFi на пристанището в Крайморие. Идеята е през летния сезон да има безплатен, бърз и неограничен достъп за туристите, посещаващи морския бряг, както и за хората, живеещи там.

Vivacom е партньор на община Бургас и по линия на изграждането на интегрирания градски транспорт. В момента морският град имплементира решение за интелигентна билетна система. Тя позволява хората да си купуват билети онлайн и да си презареждат картите, без да посещават центровете за продажба. Това също е много важно с оглед на анти-covid мерките срещу струпването на хора пред гишетата за продажба.

Със смарт камери срещу Covid-19

Във връзка с епидемичната обстановка общината се активизира и по въпроса с термокамерите. Vivacom поставя две в общинската болница МБАЛ "Бургас" и още една при басейна в комплекс Славейков. И трите камери са дарения на телекома. Отделно всички училища в града са оборудвани с подобни устройства, така че редовно да се проверява температурата на учениците.

Градската мрежа от камери за видеонаблюдение също намират своето приложение в борбата с разпространението на Covid-19. "От общината поставиха допълнително камери на рискови места, където се очаква събирането на повече хора. Целта да е да се предотврати струпване на население от една страна, а от друга да има и превенция на престъпността, както е при всяко видеонаблюдение. Бургас е градът с най-голяма гъстота на видеонаблюдението в страната. Борят камери постоянно се увеличава и вече е около 1000", разказват от Vivacom. През последната година е инсталирано виде- онаблюдение в целия квартал "Победа". Това е важно, защо- то в този район криминогенната обстановка е по-рискова, а също така има притеснения за евентуално по-голямо разпространение на Covid-19.

През последната година са изградени видеонаблюдения и около новостроящата се спортна зала "Арена", при английската гимназия в града, около кварталите "Рудник", "Брястовец" и "Черно море". Инсталират се камери, които регистрират номерата на колите, на кръговите кръстовища на входовете на града от София и от Варна. "В процес на изграждане е и видеонаблюдение в квартал Сарафово и градската част на Крайморие, защото в момента такива има само на пристанището. Това се прави във връзка със задаващия се туристически сезон и въвеждането на превантивни мерки против струпване на хора", уточнява Димитрина Апостолова.

Услуги от пето поколение

Голямата амбиция на регионалния мениджър на Vivacom обаче е свързана с навлизането на мобилните мрежи от пето поколение. Преносът на данни между oбщина Бургас и изнесените структури на общинските служби в различните квартали например вече се осъществява именно през 5G. "Много е важно, че общината залага в своята дигитална политика за следващите години направата на 5G-решения. Защото те са наясно, че това е бъдещето на телекомуникациите. Отделно по линия на европейското финансиране за България се предвиждат 670 млн. евро за оптични мрежи и 5G", разказва регионалният мениджър на телекома. И обобщава: "От септември миналата година имаме търговска 5G-мрежа, включително и в Бургас. Системата позволява над 300 мегабита в секунда даунлоуд, мрежа с многократно по-голям капацитет и минимално закъснение, което е важно в сфери като телемедицина, автономни автомобили, гейминг и т.н. 5G-мрежата е особено интересна при имплементирането на решения тип "машина-машина". На практика, когато говорим за видеонаблюдението, 5G е единствена реална алтернативна на оптичната свързаност в момента. И нещо повече - високи скорости се достигат без нужда от опъване на кабели, изкопни работи и разбиване на съществуващата инфраструктура, което прави тези решения много по-евтини.