🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият дом на книгата в Бургас

След десетилетия регионалната библиотека в града събра целия си фонд на едно място в модерна и удобна сграда

Новата регионална библиотека е в реновираната сграда на т.нар. Немска болница в Бургас, на ъгъла на улиците "Кирил и Методий" и "Оборище"
Новата регионална библиотека е в реновираната сграда на т.нар. Немска болница в Бургас, на ъгъла на улиците "Кирил и Методий" и "Оборище"
Новата регионална библиотека е в реновираната сграда на т.нар. Немска болница в Бургас, на ъгъла на улиците "Кирил и Методий" и "Оборище"    ©  Надежда Чипева
Новата регионална библиотека е в реновираната сграда на т.нар. Немска болница в Бургас, на ъгъла на улиците "Кирил и Методий" и "Оборище"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди години като ученик съм влизал в регионалната библиотека на Бургас на "Богориди", ме срещаше една особена амалгама от скърцащо дюшеме, стелажи, които всеки момент могат да те захлупят, и клаустрофобия. Толкова бях свикнал с теснотията в библиотеката, че когато преди няколко години отидох да търся една книга на Ячо Кабаивански във филиала в квартал "Братя Миладинови", обширното фоайе ме изненада с липсата на уют.

От април новата библиотека на Бургас разтвори врати. Буквално. И тя изглежда впе-ча-тля-ва-що. И ако Бойко Борисов имаше такъв политически усет, какъвто му се приписва, щеше да отиде лично да я открие, вместо да джитка с джипката по бъдещото околовръстно на Бургас.

Фондът на бургаската библиотека от десетилетия стоеше разпилян в четири филиала, а централата и стоеше натъпкана в иначе красивата къща на "Богориди". Сега целият фонд от 600 000 тома се е събрал в модерна сграда на ъгъла ул. "Св. св. Кирил и Методий" и "Оборище" в бившата сграда на известната за старите бургазлии Немска болница. Самата тя е строена още през 1935 г., била е училище, болница, а след 1990 г. не се използва. През 2012 държавата я е предоставила на община Бургас.

Фасадата на библиотеката е направена от стъкло и думи, входът и стените на фоайето са с живи треви, пространствата в нея са уютни и модерни, читалните нямат нищо общо със скучно подредените банки с тръбни столове. Има дори телефонна кабинка, където може да се провежда телефонен разговор, без да се пречи на околните.

Детската библиотека е на първия етаж с мултифункционални зали, лаптопи, визуални пространства и интерактивния магичен под. Хранилището е с модерни стелажи, поддържа постоянна температура. Има и специализирана машина за почистване на книги Bookshower, която за няколко секунди освежава и обезпаразитява книгата.

Има зала за виртуална реалност с 3D апаратура, както и устройства, които се използват за иновативно обучение по STEM дисциплини, холограмни изображения и добавена реалност. Изградената Z стена пък ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет за виртуални операции. Библиотеката разполага с уроци по всички предмети за учениците до 12 клас, илюстрирани с анимации, и други модерни презентации.

Библиотеката вече изгражда дигитален портфейл от архиви на известни бургазлии, пощенски картички и документални филми с местно и национално значение.

В най-долния етаж има и помещение, което е отдадено на филиала на Художествената академия в Бургас, където има преса за графични техники.

В новата сграда има зала за съвременно изкуство, пространства за представяне на книги (Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Георги Господинов вече са представили творбите си там), книжарница и затова комплексът носи името Център за съвременно изкуство и библиотека. Седмично през библиотеката минават над 6000 души, казва директорката на библиотеката не без задоволство, докато ни води към залата за модерно изкуство на третия етаж и ни е показала всичко. След това се качваме в стъклен асансьор, който ни пренася на огромна открита тераса с изглед към центъра на Бургас. Тези улици можехме да ги асфалтираме, сочи кметът на Бургас Димитър Николов протежението на "Оборище" в посока "Богориди", но не съжалявам, че изградихме новия дом на библиотеката. Пари за улиците ще намерим от другаде. Проектът за библиотеката струвал 4.5 млн. лв. според Николов.Проект "Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека" e реализиран чрез комбинирана финансова подкрепа от безвъзмездна финансова помощ на оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, финансов инструмент, създаден по линия на Фонда на фондовете и Фонда за устойчиви градове, както и собствен принос на община Бургас.