🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият образ на Ченгене скеле

Благодарение на европейски проект и собствено финансиране Бургас изгражда ново място за туризъм и развлечения в Бургаския залив

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две обяви на сайта на община Бургас предполагат финала на един отдавна чакан проект. Първата е, че се търсят рибарски реквизити, гребла, мрежи, стари лодки, пояси, кошове и т.н., за да се завърши атмосферата на Рибарското селище в местността Ченгене скеле. Втората обява е за търсене на кандидат за екскурзовод за етнографския комплекс пак там.

Рибарските реквизити ще бъдат аранжирани във вече завършените три къщички на югоизточния бряг на залива на Ченгене скеле, на самия край на самобитното рибарско селище. Идеята е да се оформи експозиция, която да показва развитието на рибарския занаят по тези древни брегове, както и археологически находки и историята на възникването на рибарските селища в Черно море. Миналата година в залива екип на Центъра по подводна археология в Созопол откри край нос Чируз находки от изящни стъклени предмети от разбил се кораб от XVI век. А на брега към кв. Крайморие бяха разкрити останки от древни вили от II век.

Третата къщичка ще се нарича "Свят от предмети" и в нея ще има експозиция, която ще представлява колекция най-различни вещи, свързани с рибарския живот и морето.

Започнал преди година и половина, на практика проектът "Културно-образователен и туристически център Ченгене скеле" е почти завършен. Той се намира на петнайсетина километра южно от Бургас, по пътя към Созопол. Изградена е инфраструктурата към него, оформена около устието на река Отманлийска и корекцията, която беше направена след наводнението преди няколко години.

Построена е и защитената лодкостоянка с всички прилежащи удобства за рибарите - ток и вода, както и бига за спускане на лодките. Изградената 200-метрова кейова стена пази от честия североизточен вятър залива, който вкарва вълна до селището.

Освен трите къщички там има изграден и малък амфитеатър, на който ще могат да се провеждат културни събития, детска площадка и други удобни пространства за демонстрации.

Проектът за Ченгене скеле беше с бюджет 2.26 милиона лева без ДДС, като 800 хил. лв. са осигурени от програмата "Морско дело и рибарство" на Европейския съюз.

След като години наред рибарското селище вирееше на ръба закона, с чести наводнения от близката река Отманлийска, сега е възможно то да придобие съвсем друг облик. Историята на това уникално селище започва през средата на 70-те години, когато бургаските рибари бяха прокудени от пристанището в Бургас и се настаниха в местността Ченгене скеле (Цигански пристан). Близо половин век по-късно те получиха заслуженото внимание на властите, когато през 2019 г. държавата прехвърли 27 дка свои имоти на община Бургас и така се оформи терен за новата туристическа атракция на града. До нея има и велоалея, която минава покрай квартал Крайморие, и така достъпът ще бъде улеснен и за велотуристи. Освен това се предвижда до него да идват и морски таксита или пътническо корабче, което да обикаля Бургаския залив.

П.П. Съвсем наблизо се намира и т.нар. Плаж на Доган, на който миналата година се развиха драматични политически сблъсъци. Освен култовата кръчма "Морски сговор", която е в началото на улица "Консервна" на селището, в съседния малък залив, съвсем наблизо, се намира и ресторант "Таляна".