🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Този влак за Бургас е тъй бавен...

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Бургас"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дали е орис или мнение, но Бургас си остава обвързан с морето. И макар да е парадоксално, засега това се оказва и неговото проклятие за видим икономически напредък. След няколкото приза "Най-добрият град за живеене" в България, след стотици милиони, вложени в инфраструктура, многофункцонални сгради, библиотека, филиали, това очевидно не е достатъчно да навакса изоставането от другите индустриални центрове на България, включително и по ръст на заплатите. И макар да е митология отсъствието на големи предприятия, икономическият ръст е сравнително малък. Защото освен "Лукойл" в Бургас се намират завод за кабели, една от най-големите фирми - износител на зърно в страната, фирми за шипинг услуги и др. И мантрата, че градът живее повече от туристически услуги, не е толкова вярна. А успокоението е, че икономическите данни отразяват период, в който големи фирми, като "Кроношпан" например, са направи сериозни инвестиции като разходи и това се отразява на резултатите им.

Затова заглавието на основния текст в това издание се казва "Град на полусъединител". Защото при отпускане на педала се очаква градът да се засили напред.

Както гласи притчата, второто значение на думата "криза" е възможност - така ковид кризата тласна развитието на града към търсене на допълнителни възможности и територии. Едно от тях е, разбира се, приобщаването на IT сектора, но и на СПА процедурите, известни в този край наистина от древността. В този брой ще прочетете освен за бизнес инкубатора в Морската градина и за калните бани с луга в Поморие, както и за СПА центъра на Сюлейман Великолепни, който се намира само на десетина километра от центъра на Бургас.

И пак заради корона кризата миналото лято Южното Черноморие успя да реализира един от най-добрите си туристически сезони. Вярно е, че това стана заради "затворената" Гърция, но различният профил на туристическите услуги на юг от Бургас, които са в челен сблъсък с мастодонтите и мутробарока на Слънчев бряг, показва, че малките хотели и къщи за гости стават все-по-предпочитани за българите.

И не па последно място - Южното Черноморие е дом на древни светилища, исторически селища, интересни музеи... все неща, които придават добавена стойност на този район.