🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зелен ток за бургаските фирми

До 10 юни бизнесът може да избере без усложнения и допълнителни такси нов доставчик на електроенергия, който освен по-евтин ток може да си осигури и възобновяема енергия

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Община Бургас е една от малкото, които са си поставили собствени, по-амбициозни от държавните, цели за дял на възобновяемата енергия. В края на 2020 г. местната власт прие програма, според която след 10 години зеленият ток в региона трябва да е поне 32% при малко над 27% за държавата. Това е ясен сигнал за инвеститорите, но и възможност за бизнеса да поеме по зададената от местната власт посока и да създаде уникална за България среда.

Изграждането на нови ВЕИ мощности обаче все още е сравнително трудно и капиталоемко начинание, с което не всеки може да се захване. Но за сметка на това снабдяване с изцяло зелена енергия вече е повече от достъпно. Така местните компании бързо и лесно могат да преминат на възобновяема енергия и дори да спечелят от това "ребрандиране".

Какви са възможностите

Дали става дума за заведение в Морската градина, салон за красота в центъра или предприятие в индустриалната зона до езерото - всеки обект може да бъде захранен с възобновяема енергия, ако избере подходящ доставчик на ток. На свободния пазар на електроенергия вече има множество търговци, които подобно на мобилните оператори предлагат различни оферти за снабдяване с ток, сред които и "зелен" такъв.

ТОКИ например, който е фокусиран изцяло върху нуждите на малките и средните бизнес клиенти, предлага снабдяване с изцяло възобновяема енергия чрез прехвърляне на гаранциите за произход - своеобразни сертификати за произхода на доставената енергия. След съответното потребление фирмите получават документ, че енергията, която ползват, е произведена от слънце, вятър, вода или биомаса, и по този начин могат да се позиционират като климатично отговорни и това да им донесе допълнителни имиджови ползи.

Данните на ТОКИ сочат, че именно в Бургас има значително по-висок интерес към чистата енергия, като една трета от клиентите избират именно това.

Ценови бонус

В този случай на снабдяване с възобновяема енергия цената е 0.159 лв./кВтч, или с няма и половин стотинка повече от стандартната тарифа на ТОКИ с фиксирана цена 0.155 лв./кВтч за една година. Което при средно потребление от 400 кВтч на месец прави по-малко от 2 лв. допълнително в сметката за ток.

В същото време фирмите, които не са си избрали собствен доставчик на електроенергия след 1 октомври 2020 г., когато целият бизнес в България бе задължен да излезе на свободния пазар, може да плащат и с 10-20% повече. Причината за това е, че те са прехвърлени при служебно определен доставчик, където цените се о

аква да достигнат около и над 0.175 лв./кВтч. А ако бързо не бъдат предприети действия за смяна на снабдителя, има риск от още по-големи финансови негативи, тъй като времето за безпроблемно преминаване от служебен към предпочитан доставчик на ток изтича на 10 юни.

Фирмите, които не са подписали договор с търговец на ток преди тази дата, на 1 юли автоматично ще бъдат прехвърлени към т.нар. доставчик от последна инстанция, при който цената на електроенергията е още по-висока, като очакванията са за 30 - 50% над пазарната. И поради правилата на електроенергийния пазар от този по-голям разход няма да може да се избяга бързо - смяната на доставчика може да стане чак от следващия месец, в случая август.

Как става

Противно на очакването, че смяната на доставчика на електроенергия е свързана със загуба на време, чакане по опашки, размотаване по различни гишета, попълване на множество документи и бланки и т.н., това въобще не е така. Нови играчи на пазара като ТОКИ предлагат изключително прозрачна и опростена процедура, която се случва бързо, лесно и най-вече - изцяло по електронен път на www.toki.bg. След подаване на заявлението ТОКИ има грижата да завърши цялата процедурата.

Важно е да се знае, че който и доставчик да бъде избран, потребителят няма как да остане без ток. Захранване винаги ще има, като разликата е само в цената, допълнителните услуги, обслужването и прозрачността на офертата и сметките.

Още възможности

Освен зелена енергия и фиксирана тарифа ТОКИ предлага и абонаментен план за директна доставка на ток от енергийната борса на такива цени, каквито са постигнати в сегмента "Ден напред". При него има фиксирана такса за административно обслужване от 10 лв./месец, като клиентът носи пазарния риск дали борсовата цена ще бъде по-ниска или по-висока от фиксираната.

За тези пък, които не искат да се ангажират с дългосрочен договор и предпочитат да имат възможност бързо и без неустойки да правят промени, ТОКИ предлага и т.нар. свободен абонамент. При него договорът може да се прекрати по искане на клиента с 30-дневно предизвестие. Актуалната към момента цена за тази услуга е 0.149 лв./кВтч, като има възможност за промяна от страна на ТОКИ веднъж на тримесечие с 30-дневно предизвестие, в зависимост от ценовите движения на енергийната борса.