🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Порос, пристанището на Деултум, колония Флавия

Кулата Порос, където се срещат водите на Черно море и Мандренското езеро
Кулата Порос, където се срещат водите на Черно море и Мандренското езеро
Кулата Порос, където се срещат водите на Черно море и Мандренското езеро    ©  Надежда Чипева
Кулата Порос, където се срещат водите на Черно море и Мандренското езеро    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Порос означава пролив. Намира се малко преди бургаския квартал "Крайморие". Дълго време това място беше известно единствено с ресторанта си - пилетата. Докато през 1988 г. в АПК-то решили да правят кравеферма. И като започнали да я строят, попаднали на антична крепостна стена. И то не обикновена, а дебела цели 3 метра. И макар че селяните направили каквото могат с нея, все пак останали цели 200 метра. Че и четири високи 10 метра кули на разстояние 50 метра една от друга, разказва ни директорът на регионалния музей в Бургас Иван Димитров.

През 2013 г. е започнало истинското проучване на терена. Тогава открили и двете луксозни римски вили. Те не са от типа рустика - земеделски стопанства, които са изключително популярни на територията на Римската империя, а такива на богати римляни за почивка, каквито има в районите около остров Капри и Неапол. Тяхното строителство е било много луксозно, за което говорела фината мазилка в т.нар. помпейско червено. Отвътре е била облицована в мрамор. Намерени са множество парчета в различен размер. Вилата е датирана около II век и се е намирала на самия морски бряг от южната част на Крайморие. Малко по-късно били открити и основите на втора подобна вила, малко по-навътре в сушата.

Според Иван Димитров в края на IV век вилите са спрели да се използват. Археологът смята, че в средата на VI век върху тях са построени други постройки. Предположенията са, че това са били складове, тъй като са открити амфори, монети и други предмети, но няма огнища и няма други доказателства, че това са били жилищни сгради. Вероятно сградите са били пристанищни складове за римския град Делтиум, който се намира на 20 км от морския бряг - проливът Порос е мястото, където водите на Мандренското езеро се вливат в Черно море. Именно по този воден път е било възможно снабдяването на Делтиум със стоки по вода.

Последният обект, който е разкрит на терена в "Крайморие", е базилика с размери 20 метра дълга, широка 14 метра, която се е намирала на едно възвишение, откъдето се вижда Черно море, в северозападната част на полуостров Порос. Според Иван Димитров в тази базилика е погребан свят човек. Тялото му е било положено в една гробна камера. Той вероятно е бил почитан християни, може би епископ. Парадоксалното е, че в началото на 90-те години на миналия век в самата абсида на базиликата е била забита радиомачтата на едно от бургаските радиа. "Тя буквално беше върху реликварийната камера, но не беше нарушила целостта и я открихме в доста добро състояние", разказва директорът на регионалния музей в Бургас.

При разкопките е открита изключително ценна малка оловна ампулка, която е световен уникат и е датирана от VI век. "Най-вероятно произхожда от град Ефес - който е център на култа към Йоан Евангелиста, най-младият ученик на Христос, но там са правени изключително керамични такива", казва археологът.

Впоследствие град Порос се изнася в северозападната част на полуострова, където е построена и средновековна кула, чиито останки могат да се видят на входа на центъра за наблюдение на птици в местността Пода.

Все още няма коментари
Нов коментар