🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гепард: Ускорен растеж

Условията за това са ясни, просто трябва още малко воля

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.

Продължаващ ръст на икономиката и потреблението, възстановяване на глобалната икономика. Това са факторите, които дадоха растеж и на малките и средните компании през миналата година. Ако някой е искал да има динамичен бизнес, секторите транспорт, машиностроене, търговия и строителство щях да бъдат добър избор. Е, последният е в тази категория не и без помощта на държавата - парите за саниране дадоха растеж за много дружества в сектора. Не може да се отрече обаче, че ръстът на икономиката и ниските лихви помогнаха на компаниите в този сектор и най-вече на жилищното строителство.

През миналата година брутният вътрешен продукт нарасна с 3.9% - най-големият темп от кризата насам, очакванията през тази са за още по-голямо ускорение - до 4%, и леко забавяне през следващите. Европейската икономика също се представя добре, което е предпоставка за още повече гепарди.

За поредна година обаче най-много са компаниите в сектор търговия, който е и най-зависим от икономическите цикли и съответно там рисковете са най-големи. Наскоро проучване на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България показва, че близо 60% от стартиращите компании в България работят в областта на търговията на дребно или на едро. А това носи риск.

По-малко са новите фирми, които създават висока добавена стойност - тук изключение е IT секторът. Причините едва ли ще изненадат някого - липса на квалифицирана работна ръка и противоречиво влияние на държавата - бюрокрация, административна тежест, но и недостатъчно подкрепа за някои проекти. Тоест факторите за ускорен растеж са ясни, трябва само още малко воля и желание за промяна на всяко ниво - морално, нормативно и институционално.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

Все още няма коментари
Нов коментар