🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговия: Годината на разцвета

Ръстът на икономиката и раздвиженото потребление се виждат чрез все повече ниши в търговския сегмент

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
153% е средният ръст на топ 20 в сектор "Търговия"
Компанията за пакетиране и дистрибуция на храни "Ман фууд" е с най-голям ръст на приходите.

Вътрешното потребление беше един от двигателите на икономическия растеж от 3.9% през миналата година. Съвсем логично това доведе и до разцвет на търговията както при големите, така и при малките играчи в сектора. Класацията на "Гепард" за най-динамичните компании в отрасъла показва, че по-висок е бил оборотът в сфери като търговия на дребно със земеделски и хранителни продукти, поддръжка на вендинг машини, търговия с мебели и стоки за дома. Сред лидерите попадат още компании, работещи в специфични ниши - производство на военни изделия, медицинска апаратура, преработка и търговия с метални отпадъци и др.

Най-динамичните фирми в сектора се намират и в различни населени места. Част от компаниите работят в столицата и най-големите градове на страна, но същевременно има дружества в градове като Казанлък, Габрово, Сливен, както и по-малки населени места, като Рила например.

Как изглеждат най-динамичните

В търговския сектор през миналата година най-динамичните компании са постигнали приходи между 4 и близо 48 млн. лв., които идват от различни пазари. Увеличението на годишна база е между 95 и над 260%. Данните от класацията показват още, че на фона на разширението на дейността повечето от компаниите в сектора са наели и нови служители, като при някои персоналът е дори удвоен спрямо предходната година.

Първите три компании, постигнали най-висок растеж през 2016 г., са с различен профил. Компанията, която оглавява класацията, е софийското дружество "Ман фууд", което се занимава с пакетиране и дистрибуция на хранителни стоки, включително брашна, ориз, захар, варива и др. Компанията работи от скоро на българския пазар - регистрирана е през 2014 г. от Ендер Нигеров и Янка Димитрова, които участват и в компании за недвижими имоти според Търговския регистър и системата ДАКСИ. Финансовият резултат на дружеството за 2016 г. е близо 19.5 млн. лв., като ръстът спрямо предходната година е с 260%.

Подгласник на лидера е търговецът на мебели "Виденов ийст", която за 2016 г. е постигнала увеличение на приходите от над 236% до 26.8 млн. лв. Компанията е свързана с производителя на мебели и стоки за дома "Виденов груп", като заедно с другото дружество от групата, "Виденов уест", се занимава с дистрибуцията на стоките. "Виденов" е една от мебелните вериги с най-голямо покритие - продажби на продуктите се предлагат в магазинната мрежа в близо 40 града в страната, поддържа и онлайн търговия. Две поредни години (2014 и 2015) секторната класация на производителите на мебели в "Гепард" се оглавяваше от "Виденов груп". През миналата година компанията зае четвърта позиция там. През тази година обаче тя вече отсъства от класирането на най-динамичните дружества, но отново отчита растеж макар и доста по-скромен.

Трета в класацията е компанията "Национален дистрибутор", регистрирана в София, която е постигнала ръст на приходите от над 220% до 4.4 млн. лв. Дружеството е собственост на Ивиана Стефанова и Гено Генов с основен предмет на дейност търговска дейност и дистрибуция. Регистрирано е през 2014 г., а според доклада за дейността му приходите през 2016 г. са нараснали в резултат на факта, че компанията е още в начална фаза на своето развитие. "Национален дистрибутор" е дружеството в класацията, което е увеличило персонала си спрямо година по-рано с над 1.5 пъти.

Другите в топ 10

По-голямата част от търговците, постигнали най-голям ръст през миналата година, са дистрибутори на бързооборотни стоки и стоки за дома. Един от тях е компанията "Гама", която е вносител на кафе и маслини и притежава база за пакетиране в град Рила. Сред най-бързорастящите дистрибутори на храни е и габровската "Ник-92-нк-2010", която е постигнала увеличение от над 109% за 2016 г.

В сектора на храните е още и компанията "Моника-Наташа Присадашка", която търгува с месо и млечни продукти, собствено производство. Дружеството има ферма в силистренското село Окорш, която през годините е била модернизирана и разширявана чрез различни проекти по европейските фондове. Данните сочат, че за 2016 г. фирмата има приходи от 5.01 млн. лв., като увеличението на годишна база е над 96%. В сектора на селскостопанската продукция работи и компанията "Агроброкер груп", която с приходи от над 47 млн. лв. е сред най-големите компании в класацията. За миналата година фирмата, собственост на Даниел Цветанов, увеличава оборота си с над 200%. "Агроброкер груп" е специализирана с търговията със земеделски суровини - най-вече от зърнопроизводството, както и с животински продукти. Представител на бързооборотния сектор е и дружеството "Брейктайм", чиито предмет на дейност е поставянето на вендинг машини за кафе и храни в различни обществени пространства като офиси, бизнес сгради, болници и др. През 2015 г. дружеството получи финансирането от фонда NEVEQ II, работещ по програма JEREMIE.

Потребителският сегмент се допълва от компанията "А груп", собственост на Алдо Касабов, която търгува с дървени плоскости за дома и има производствена база в Казанлък. За 2016 г. дружеството е постигнало увеличение на приходите от над 126% заради разширена клиентска база.

Дистрибутори на чужди марки

Сред най-бързорастящите компании са и две фирми, които са национални дистрибутори на чужди продукти. Приходите на "Вито Европа" са се удвоили до 5.6 млн. лв. Компанията е представител за страната на турския производител на осветителни тела Vito Elektrik. В топ 20 влиза и дружеството "Лин трейдинг" с приходи от над 5.4 млн. лв. и увеличение спрямо 2015 г. от над 120%. "Лин трейдинг" предлага на българския пазар бижута на датския производител Pandora.

Търговци от медицинския сектор

В подреждането попадат и две търговски компании от медицинския сектор. Сериозно увеличение на приходите от над 177% е постигнала компанията "Медимаг". Дружеството, чиито постъпления през миналата година са достигнали 5.6 млн. лв., търгува с медицинско оборудване и консумативи за кардиологията, кардиохирургията, неврохирургията и др.

През последните години компанията участва и печели търгове на болниците за доставка на различни консумативи. Най-сериозните й договори са с Националната кардиологична болница, с УМБАЛ "Света Марина" и с УМБАЛ "Свети Георги", се вижда от сайта на Агенцията за обществени поръчки. Първият е от 2015 г. и е на стойност над 1.24 млн. лв., вторият и третият са от миналата година и са за 1.22 млн. лв. и 678 хил. лв. съответно. За последните две години "Медимаг" има сключени договори с различни болници в страната за над 5.5 млн. лв., голяма част от които все още не са изплатени, а това означава че и 2017 г. ще бъде успешна за дружеството.

В най-динамичните компании попада и дружеството "Фалконс 2000", което се занимава с търговия на фармацевтични и медицински продукти.

Лидерът по приходи

Компанията с най-големи приходи за миналата година е "Йотов и син". Тя е завършила 2016 г. с постъпления от над 70.6 млн. лв., а увеличението на годишна база е над 208%, което я нарежда на четвърта позиция сред най-динамичните в сектора. "Йотов и син" има специфичен предмет на дейност - търгува с продукти за отбранителната индустрия като въоръжение, защитни средства, авиационна и автомобилна военна техника и е добре позната в този сектор. Работи в над 20 държави по света.

Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар