🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мидено царство

"Бългериън уайт шелс" е първата компания, която разработва бизнес с добив и износ на бяла мида от Черно море

За да бъде годна за консумация, мидата се пречиства в специални съоръжения от пясъка, токсините, от микроорганизми
За да бъде годна за консумация, мидата се пречиства в специални съоръжения от пясъка, токсините, от микроорганизми
За да бъде годна за консумация, мидата се пречиства в специални съоръжения от пясъка, токсините, от микроорганизми    ©  "Бългериън уайт шелс"
За да бъде годна за консумация, мидата се пречиства в специални съоръжения от пясъка, токсините, от микроорганизми    ©  "Бългериън уайт шелс"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.

Визитка

Име: "Бългериън уайт шелс"

Създадена: 2011 г.

Сектор: Храни

Акционери: Светозар Василев, Атанаска Антонова

"Бългериън уайт шелс" е първата фирма у нас, специализирана в улов, пречистване, опаковане и износ на бели пясъчни миди от вида Donax Trunculus. Бялата пясъчна мида, която вирее в изобилие в Черно море, е особено търсена в Испания, Италия и Франция. Там тя се използва в традиционни ястия и сосове и задължително влиза в менютата на престижните ресторанти. Собствениците стартират екзотичния си бизнес преди 6 години, изграждайки малка производствена база край с. Черноморец с капацитет едва 500 кг преработени миди на ден.

През следващите години фабриката увеличава многократно капацитета си, който днес позволява преработката на 15 тона миди дневно. "Далече сме все още от пълното натоварване на мощностите - не сме преработвали повече от 3-4 тона миди на ден, казва собственикът Светозар Василев. Когато времето е лошо, не може да работим, така че за месец ни се събират не повече от 10-15 дни, обяснява той. През зимата търсенето на мидата е по-слабо, затова и основната дейност по преработка на миди е през летните месеци.

"В началото на бизнеса си работехме на европейските пазари с посредници, след това отидохме до Испания, намерихме големите търговци на нашия продукт и започнахме работа директно с тях", разказват собствениците на "Бългериън уайт шелс" . Днес най-големите количества бели пясъчни миди се изнасят за Испания, на второ място е Италия. Разработването на френския пазар е задача №1 през следващите няколко години. През 2016 г. бургаската фирма е преработила и изнесла над 500 тона бяла пясъчна мида.

От лятната почивка до бизнеса

Целият ни бизнес тръгна от една обикновена идея, която никой до този момент в България не беше разработвал, казва Василев. Ние сме от Пловдив и преди да започнем бизнеса си на морето, ходихме там само за да почиваме през лятото. Фактът, че сме работили до този момент в хранително-вкусовата индустрия, беше причина да следим нуждите на пазара у нас и в чужбина. Когато разбрахме, че Черно море е богато на хранителен ресурс, който е търсен на средиземноморския пазар, започнахме да се интересуваме и да събираме допълнителна информация. Имахме много трудности и предизвикателствата бяха огромни.

И до ден днешен у нас няма никакви изследвания за тази мида – какво представлява, как се размножава, как трябва да се почисти. Нямаше от кого да почерпим опит и правехме всичко на принципа на проба - грешка, разчитайки предимно на колегите от Испания и Италия. Точно испанските колеги дават и първите уроци на българските предприемачи как се ловят бели пясъчни мидите. В началото собствениците на "Бългериън уайт шелс" инвестират около 300 000 лева в бизнеса си, като изграждат малко преработващо предприятие в село Черноморец. Сключват договори с едва двама-трима рибари, които доставят във фабриката уловените миди. Преработени, те се изнасят за чужбина чрез карго летищата. Днес работим с повече от 100 рибари, които ловят миди по цялото Черноморие, казва Василев. През миналата година собствениците инвестират 2 млн. лв. за разширяване на предприятието, купуват нова инсталация, автомобили, хладилни бусове, нови технологични линии за опаковане, пакетиране, вакуумиране. За инвестицията си използват банков заем.

Още играчи в сектора

Днес на пазара с бяла пясъчни мида оперират още четири подобни фирми на нашата, казва Василев. "Бългериън уайт шелс" е член на професионалната асоциация " БГ фиш". С цел да опази морското богатство, асоциацията предлага на правителството да наложи някои задължителни условия при лова на бялата пясъчна мида. На първо място в размножителния период на мидата, който продължава около двадесет дни през периода април и май, и есента - септември и октомври, трябва да се забрани улова, смятат от асоциацията. Предложението също е да се лови и изкупува само зряла мида, която е достигнала дължина 2.5 см.

За да бъде годна за консумация, мидата се пречиства в специални съоръжения. Почиства се от пясъка, токсините, от микроорганизми. В " Бългериън уайт шелс" мидата се преработва с помощта на модерна пречиствателна инсталация, внос от Италия. Изнася се за чужбина замразена или охладена, като до третия ден след пречистването си трябва да бъде на пазара. В предприятието в с. Черноморец работят 60 души, като в скоро време броят им ще стане 70, казват от ръководството. "Броят на заетите не е голям, но аз и колегите ми от този бранш даваме препитание на хиляди хора. Заради нас вече всички черноморски рибари се занимават не само с улов на риба, но и с улов на миди", казва Василев.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m_simeonov avatar :-|
    Мирослав Симеонов
    • + 1

    Браво!!

    Нередност?
  • 2
    opz11314385 avatar :-|
    No Likes
    • + 2

    Мидата е вкусна, успех момчета!

    Нередност?
Нов коментар