🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Метали: Утрояване на продажбите

Ръстът при най-динамичните компании е значително по-голям от миналата година, а почти всички предприятия увеличават персонала

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Голяма част от компаниите произвеждат метални конструкции и успехът им е пряк резултат от засилването на строителството.
За 2017 г. предприятията в сектора също очакват за запазят или увеличат обемите си.

Силна година с растящи обороти и повече работници. Така накратко може да се опише 2016 г. за предприятията в металообработването. Докато в предходната класация най-динамичното предприятие в сектора ("Химтех") порасна със 136%, през миналата година първите четири дружества почти утрояват продажбите си, а почти всичките топ 20 предприятия увеличават и персонала си.

Голяма част от компаниите произвеждат метални конструкции и успехът им е пряк резултат от засилването на строителството през миналата година. Има и такива, които правят компоненти и други метални изделия и които зависят от множество други сектори. Сред клиентите на фирмите в бранша са различни индустриални и търговски предприятия, което пък е индикатор, че ръстът е част от общата тенденция за развитие на икономиката.

Да работиш за големите

С най-голям ръст на оборота през миналата година е "Металстрой Бургас", която проектира, изгражда и монтира стоманени конструкции за складове, магазини, производствени халета, силози за земеделска продукция, спортни съоръжения и др. Тъй като изпълнява поръчки според индивидуалните изисквания на клиентите, списъкът с обектите й е доста разнообразен. "Работим с много клиенти - бензиностанциите OMV и "Еко", производителят на плоскости "Кроношпан", "Лукойл" и т.н., а поръчките ни растат, защото сме коректни", каза управителят и съсобственик на компанията Петко Великов. Фирмата има 8000 кв.м производствена база с машини, кранове и друга техника, а персоналът й варира според поръчките. През миналата година работниците са се увеличили до 55 души.

С подобен ръст и персонал е и "Алумина тримекс" от село Дъбене, Карловско. Предприятието се занимава с производство на радиатори и леене под налягане. Съживяването на строителството пък вероятно стои зад близо тройно по-високите продажби на третата най-динамична компания - производителят на скелета и кофражи "Храмар". От компанията не бяха открити за коментар.

Повече и по-големи поръчки

Пловдивският едноличен търговец "Веселин Запрянов", който се занимава със студено изтегляне на тел, отдава по-добрите си резултати на увеличените заявки. "Нямаме нови клиенти, но имахме повече поръчки", каза Запрянов и добави: "Работим с най-големите компании в България - "Металснаб", "Хъс", железниците, както и на дребно." Основният дял от приходите на предприятието за 2016 г. са от продажба на поцинкована мека и твърда тел. Броят на работниците почти се удвоява до 132 души. Справка в Търговския регистър показва, че от август тази година Веселин Запрянов вече работи като еднолично дружество с ограничена отговорност.

Двойният ръст на приходите през миналата година извежда "Монтаж строителни конструкции" на пето място сред металообработващите дружества и го нарежда сред най-големите малки и средни предприятия в сектора с продажби за 12.3 млн. лв. Заводът в Казичене произвежда метални и сглобяеми стоманобетонни конструкции за индустриални, енергийни и други обекти. Компанията е изпълнявала поръчки за рафинерията в Бургас, АЕЦ "Козлодуй", тецовете в Маришкия басейн, медодобвното предприятие "Аурубис България", както и за магазини и спортни зали. Работи също на обекти в Белгия и Англия. "През миналата година не сме навлизали на нови пазари, но имахме по-големи поръчки от клиентите си", обясни Марияна Йорданова, ръководител на финансовия отдел. От отчета на дружеството става ясно, че повишеният обем работа е довел и до ръст на разходите с над 130%, което обаче частично се дължи и на по-високите цени на металите. Основните собственици на предприятието са "Рослин партнърс България" и "Ви-инвестмънт България" (с по 35%), физически лица държат останалите акции.

Растящи компоненти

С ръст на приходите от над две трети на шесто място се нарежда "Гарант" от Бяла Слатина. Компанията произвежда отделни компоненти като спирачни и хидравлични изделия, резервни части и складово-транспортна техника, а основните й клиенти са машиностроителните предприятия. И при нея по-добрите резултати през миналата година се дължат на увеличените обеми поръчки. "Ръстът ни идва и от инвестициите, които правим в машини и оборудване, за което разчитаме изцяло на собствени средства. Не използваме банкови заеми", каза изпълнителният директор Петър Петров. По думите му компанията е изпълнявала проекти с европейски средства през предишния програмен период, но през последните две години не е кандидатствала. "Ако следващата година отворят процедура за модернизация, вероятно ще участваме", добави Петров.

Също компоненти, но за ловни и въздушни оръжия и спортни пистолети, произвежда десетата компания в класацията - "Габинвест". Габровското предприятие е част от германския холдинг L&O, в който влизат също производителите на оръжия Blaser, Sauer & Sohn, Mauser и SIG SAUER. За 2016 г. дружеството отчита над 55% ръст на приходите до 11.2 млн. лв., а работниците се увеличават с 20 души. Това е резултат от разширяването на производството, след като през есента на 2015 г. компанията отвори нов цех за метални компоненти за въздушни оръжия. Той е разположен в наети помещения на бивша предачница, а инвестицията в проекта беше 4 млн. лв. В момента компанията изгражда изцяло нов завод на зелено в индустриалната зона на Габрово, за което купи 47 дка земя. Предприятието ще бъде с 8 хил. кв.м застроена площ, а вложението се оценява на 8 млн. лв. Очакванията са с откриването броят на работниците да нарасне с още 50 души. Компанията има планове да удвои производствените площи през 2021 г.

Мобилно е по-лесно

Частни и държавни поръчки в страната и чужбина стоят зад близо 65-процентното увеличение на продажбите на софийската "Топ хаус". В базата си на входа на Нови Искър, която е разположена на около 20 дка площ, компанията произвежда различни видове контейнери, преместваеми къщи, мобилни офиси, павилиони и др. Тя например е направила всички павилиони на застрахователния брокер SDI, които могат да се видят пред големите търговски вериги. "Продължаваме да работим с тях, тъй като те имат политика да увеличават обектите си", каза Красимир Генков от "Топ хаус". По думите му компаниите често предпочитат преместваемите обекти, тъй като те са с облекчен режим и не изискват специални разрешителни като постоянните.

Един от ключовите пазари на дружеството е Германия, където от шест години има партньори, които се занимават с продажба и отдаване под наем на мобилни офиси и други обекти. Чрез тях например компанията доставя павилиони за "Октоберфест". Произвежда също и хладилни контейнери за тестове на автомобили за голям европейски производител. През миналата година дружеството е изпълнило няколко големи общински поръчки за доставка на преместваеми къщи за бежанците в Германия. В България също доставя контейнери за "Гражданска защита", които се използват при бедствия и аварии. От две години дружеството има офис и шоурум в Австрия, а от една година и в Лондон. Има планове и за нови пазари. "Искаме да се насочим и към близките държави, например Румъния", каза Генков.

Добри прогнози

За 2017 г. повечето компании в сектора също са оптимисти. Прогнозите на "Металстрой Бургас" са тази година отново да е силна, а вероятно и следващата. "Програмата ни е 100% заета с поръчки до март догодина", казва Петко Великов. Запазва се тенденцията за растеж и при "Монтаж строителни конструкции". "Очакваме увеличение на обемите спрямо 2016 г. с около 50%", коментира Марияна Йорданова. "Гарант" също предвижда да запази продажбите си. "Обемът ще е същият като миналата година, но ще има леко повишение на печалбата", каза Петър Петров. За 2016 г. печалбата на дружеството е 595 хил. лв. Активното строителство и икономическото съживяване като цяло са добра предпоставка за това. Инвестициите пък, които част от предприятията правят в машини и разширяване на производството, ще направят ръста възможен.

* Таблицата е коригирана на 22 ноември 2017 г.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар