🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фино производство за повече сигурност

"Телетек груп" се преборва с кризата и печели нови поръчки

"Упорство и вяра, че мога да постигна това, което съм решил. Не сме преставали да се развиваме. Може би най-важното е да си упорит и да вярваш. Успехът отнема време. Ние започнахме с 5 души, сега сме 140 човека на работа", казва изпълнителният директор Валентин Стоицев
"Упорство и вяра, че мога да постигна това, което съм решил. Не сме преставали да се развиваме. Може би най-важното е да си упорит и да вярваш. Успехът отнема време. Ние започнахме с 5 души, сега сме 140 човека на работа", казва изпълнителният директор Валентин Стоицев
"Упорство и вяра, че мога да постигна това, което съм решил. Не сме преставали да се развиваме. Може би най-важното е да си упорит и да вярваш. Успехът отнема време. Ние започнахме с 5 души, сега сме 140 човека на работа", казва изпълнителният директор Валентин Стоицев    ©  Велко Ангелов
"Упорство и вяра, че мога да постигна това, което съм решил. Не сме преставали да се развиваме. Може би най-важното е да си упорит и да вярваш. Успехът отнема време. Ние започнахме с 5 души, сега сме 140 човека на работа", казва изпълнителният директор Валентин Стоицев    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.

Визитка

Име: "Телетек груп"

Сектор: Електроника

Създадена: 2001 г. (структуриран е холдингът)

Изпълнителен директор: Валентин Стоицев

За групата

Холдингова компания, която обединява четири дружества. Това са "Телетек електроникс" – производство на системи за охрана и пожарно известяване, "Телетек" – изграждане на вътрешни сградни инсталации, "Силтек инженеринг" – проектиране на електро, алармени, информационни системи, и "Инотек" – решения за сигурност в публични и индустриални сгради.

От всички компании, които сме представяли в "Гепард", една значителна част имат обща черта – упорство и работа, от която не се отказват дори и при най-трудни условия. Технологичната "Телетек груп" е пример за дружество, което успява да реагира на променящите се условия и расте все по-нагоре. Началото е поставено в началото на 90-те години с малка фирма, която постепенно се развива и през 2001 г. е преструктурирана като холдингова структура с три различни дейности. Холдингът обединява производството на системи за охрана и пожарно известяване, дистрибуция на продукти за електроинсталации, проектиране и изграждане на електрически, алармени и информационни системи на сгради.

Обединяването имаше две цели, разказва Валентин Стоицев, управител на холдинга и негов основател. От една страна, се концентрира стратегическото управление в "Телетек груп", а от друга, всички дейности извън основния бизнес отиват на едно място. По този начин се получава икономия от мащаба. Добрите финансови резултати на "Телетек груп" са изцяло зависими от дружествата в него и през 2016 г. причината за ръста са дивидентите. Отделните поделения на холдинга имат по 15-20% ръст на приходите миналата година и така цялостното представяне се е подобрило.

Към чужди пазари

Скорошна голяма поръчка на групата е за 10 млн. евро във Висбаден, Германия. Там компанията ще доставя и изгражда електрическото оборудване в новия конгресен център на местната община. За производственото "Телетек електроникс" около 90% от приходите идват от износ. Слаботоковите системи в сградите се изграждат от "Силтек инженеринг" – това е електричеството, което всички ние ползваме в ежедневието си. Компанията е лидер на българския пазар и допълва портфолиото на останалите дружества.

Преди няколко години кризата е засегнала холдинга и по думите на Стоицев това е свило бизнеса с около 40%. Холдингът е имал мащабни проекти за разширение, но кризата ги е спряла. Наложило се е съкращаване на разходите, за да успеят да се справят с намалените приходи. След вълната от свиване "Телетек груп" успява да привлече чуждестранен партньор, на когото разчита за разширяването си. Инвеститорът участва в "Телетек електроникс", дъщерно дружество на холдинга, което произвежда системите за безопасност.

Чуждестранната компания ще помогне за изграждането на новата производствена база и за разширяване на пазарите. Засега производството заедно с администрацията на холдинга се намира в кв. "Хладилника". Базата вече е тясна и има нужда от ново място, което най-вероятно ще бъде в София, обясни Стоицев. Засега са обмисляли преместване в новия индустриален парк в Божурище.

Липсващите инженери

Напълно сме наясно, че ще ни напуснат някои от хората, за които пътуването до индустриалната зона ще е дълго и неудобно. Разглеждат се възможности и извън София, но там има два проблема – вече обучени хора, с голям трудов стаж в компанията, които са се установили в столицата, трудно ще се решат на преместване. Намирането на нови хора за работа извън София е още по-трудно, сподели Стоицев. От "Телетек груп" са проучвали възможности и на други градове, но засега това е големият проблем – дори да има желаещи за обучаване, то е дълго, а през това време някой трябва да работи по поръчките.

Развиването на високи технологии и в холдинга, и в българската икономика като цяло е ограничено заради липсата на кадри, коментира Стоицев. Дружеството има собствен център за професионално обучение, в който всеки с базова квалификация, познания и желание за развитие може да се учи на практика.

Проблемът е, че вече липсват хора и за дейности с по-ниска квалификация, а намирането на инженери е особено трудно. Според предприемача заплащането не е проблем, поне в техния сектор заплатите са много над средните за България. Средата, нивото на образование и цялостните условия за живот са това, което кара много хора да напускат страната.

От "Телетек груп" нямат намерение да се свиват заради това и имат амбициозни планове. "Реалистично е да удвоим оборотите на бизнесите от чужди пазари", прогнозира Стоицев.

За финансиране на инвестициите компанията има няколко източника на ресурс – осигурен кредит от банката, с която работят, както и собствени средства. Холдингът разполага с достатъчно свободен ресурс. Преди време са използвали инвестиционни кредити два пъти, два пъти е влизал и финансов инвеститор. Това е помогнало много и надеждите са да продължи да помага и в бъдеще.

Съветът, който дава за успех: "Упорство и вяра, че мога да постигна това, което съм решил. Не сме преставали да се развиваме. Може би най-важното е да си упорит и да вярваш. Успехът отнема време. Ние започнахме с 5 души, сега сме 140 човека на работа."

Когато се върне назад, Стоицев си спомня как са започнали през 90-те години. Тогава е било рядкост да се хванеш с производство, повечето бизнесмени на прехода са търсили лесната и по-бърза печалба в търговията и посредничеството. Днес "Телетек груп" е пример как търпението и трудът се отплащат, а успехът е постоянно развитие.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

Все още няма коментари
Нов коментар