🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горива и енергетика: Картината остава шарена

Причините за растежа на компаниите в сектора са различни, като почти при всяка компания има строго специфични

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.

На пазара на горива на дребно в България има много регионални играчи, които влизат в класацията на "Гепард". Като цяло обаче ръстът в приходите им през 2016 г. не е резултат на обща тенденция на покачване на продажбите, а се дължи по-скоро на индивидуалното развитие на компаниите.

Такъв е случаят на бургаската "Стелла-аруж", която отчита ръст на приходите с 144%, с което те достигат 6.4 млн. лв. Това не е случайно, тъй като в края на 2015 г. и началото на 2016 г. компанията пуска в действие две новоизградени бензиностанции, които имат договор за франчайз с веригата "Шел". Преди това дейността й е била свързана с отдаване на имоти под наем. От компанията посочиха, че едната от бензиностанциите се намира край Равда, а другата на магистрала "Тракия" край Ямбол. Засега компанията няма планове за изграждане на други обекти.

Годината е добра и за друг собственик на бензиностанции – фирмата "Сам и Т" от Панагюрище.

Според класацията на "Гепард" нейният приход се увеличава с 47% до 11.4 млн. лв. От финансовия отчет на дружеството става ясно, че основната му дейност е търговия с горива и смазочни материали, която се извършва на четири бензиностанции под наем. Две от тях се намират в Панагюрище, една в София и една в Ботевград. Последната обаче е затворена през 2016 г.

Пловдивската "Лайт газ", която е на шесто място в класацията с ръст на прихода от 46.4% до 6.6 млн. лв., е специализирана в продажбата на едро и дребно на светли горива и битова газ. Тя притежава и бензиностанции под своя собствен бранд. Увеличението на приходите през 2016 г. обаче се дължи на еднократната продажба на имот, казаха от компанията.

Най-големите

С най-много приходи в класацията е старозагорската "Би Ем ойл", която беше на трето място по ръст и през миналата година в секторното подреждане. Тя е собственост на Павел Иванов и разполага с петролна база в Стара Загора. На второ място по размер на прихода е софийската "Интерспийд". За 2016 г. тя бележи ръст от 39% спрямо предходната 2015 г. Според информацията на фирмения й сайт компанията има 4 бензиностанции на територията на София. Дружеството извършва директни доставки на горива със собствен транспорт, както и доставка на горива за отопление. Според финансовия отчет за миналата годна компанията е купила имот в кв. "Горубляне", на който смята да изгради бензиностанция и търговски комплекс. Основни доставчици на горива за обектите на "Интерспийд" са ОМВ, "Инса ойл", "Газ трейд" и "Овергаз". В началото на септември тази година капиталът на дружеството е увеличен от 500 хил. на 1.5 млн. лв.

Ръст в приходите имат и други регионални търговци на горива като сливенската "Екопетролиум". Фирмата се занимава конкретно с продажбата на горива на дребно на своите три бензиностанции, които се намират край Сливен, посочиха оттам за "Капитал". Чрез друга своя фирма обаче - "Еко енерджи", собствениците развиват и продажба на горива на едро. А според фирмената информация, която може да бъде открита в интернет, става въпрос за доставка и транспорт на горива на "Лукойл".

Развитие на Северозапад

В класацията на "Гепард" попадат и две компании от Северозападна България, занимаващи се с продажбата на горива. Едната от тях е "Фар петролиум" от Мездра, която отчита ръст от 26.8% до 6.9 млн. лв. Към момента компанията има общо шест бензиностанции, разположени в Северозападна България, коментира собственикът на компанията Стефан Николов. По думите му ръстът в приходите през 2016 г. идва от факта, че два от тези обекти са закупени в средата на 2015 г., а не на продажбите на горива, при които според него се отчита спад. Това обаче не пречи на разрастването на фирмата, която в началото на август купува още два обекта.

Друга фирма, която работи в Северозападна България, е видинската "Тип". Компанията се занимава с търговия на едро и дребно и притежава бензиностанции, чието гориво се доставя от "ОМВ България". " Местоположението на фирмата ни и близостта със съседите ни Румъния и Сърбия е благоприятно за доброто и пълноценно обслужване на клиентите от международния транспорт", се посочва във фирмения сайт на "Тип".

Все още няма коментари
Нов коментар