🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малко по-скромни печалби

Рентабилността на малките и средните предприятия намалява леко за последната година, но остава стабилна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
В абсолютни стойности печалбата на 100-те най-рентабилни малки и средни предприятия в тазгодишното издание на "Гепард" нараства двукратно.

Леко отстъпление. Така накратко могат да се обобщят данните за 100-те най-печеливши компании в тазгодишното издание на класацията "Гепард". През 2016 г. постигнатата от тях рентабилност е 36.9%, или с други думи – за всеки лев приходи са реализирали печалба 36.9 стотинки. Резултатът е малко по-слаб в сравнение с отчетената за 2015 г. норма на печалба от 37.54%.

Въпреки минималната крачка назад обаче постижението остава по-добро спрямо предходните години – през 2014 г. например най-рентабилните 100 малки и средни предприятия печелеха по 33.5 стотинки на всеки лев приходи, като успяха да обърнат тенденцията на спад в рентабилността от предишните две години. Така данните за изминалите 12 месеца могат да се тълкуват и като своеобразно стабилизиране на резултатите по показателя, и като доказателство за това, че също както и корпоративните гиганти, по-малките играчи в бизнеса, които обаче са 99% от всички компании в страната, все по-устойчиво се движат по пътя на растежа. И при това успяват да бъдат осезаемо по-печеливши от 50-те най-големи дружества, класирани в "Капитал 100", при които средната рентабилност за 2016 г. е 20.79%.

С умерени крачки

В абсолютни стойности печалбата на 100-те най-рентабилни малки и средни предприятия в тазгодишното издание на "Гепард" нараства двукратно – със 100.62% до 351.5 млн. лв. Постижението им обаче е по-скромно от миналогодишните шампиони по рентабилност, чиято обща печалба беше 421.3 млн. лв., а ръстът й на годишна база беше със 136.13%. Компаниите, които попадат в челната десетка на подреждането за 2016 г., обаче успяват да отбележат малко по-добри резултати – средната им норма на печалба е била 63.6%, докато при конкурентите им от топ 10 отпреди година средната рентабилност беше 63.5 стотинки на всеки лев реализирани приходи.

По отношение на прага за попадане сред 100-те най-печеливши тазгодишната селекция също отстъпва минимално. През 2016 г. той е бил 24.6% в сравнение с 26.61% за 2015 г., но все пак е по-висок спрямо 2014 г., когато за да намери място в елитния клуб на най-рентабилните в "Гепард", едно малко или средно предприятие е трябвало да успее да спечели поне 23.44 печалба за всеки лев от отчетените си приходи.

Средната рентабилност на всички над 1400 компании в класацията за 2016 г. също е малко по-ниска – 6.74% за последната приключила финансова година спрямо 7.09% за 2015 г. и 6.97% за 2014 г.

Най-добре печелещите 100 измежду най-динамичните малки и средни предприятия в България отстъпват леко спрямо 2015 г. и по отношение на общия обем на бизнеса си – за 2016 г. съвкупните им приходи са 946.2 млн. лв. в сравнение с 1.09 млрд. лв. общ оборот на най-рентабилните 100 дружества за предходната година.

Средният темп на нарастване на бизнеса на тазгодишните шампиони по печалба сред "гепардите" също е по-скромен – 53.45%, докато година по-рано приходите на 100-те най-рентабилни растяха с 65.44%. Постижението обаче е доста по-добро от средното увеличение на оборота с около 40% в общата извадка от над 1400 компании в голямата класация. Което все пак говори за това, че тези от малките и средните предприятия в страната, които успяват да реагират по-гъвкаво и да се адаптират в променящата се бизнес среда, имат основания за оптимизъм въпреки все още сложната обстановка и проблемите с липсата на достатъчно квалифицирани служители.

Предимството на малкия размер

За поредна година данните от класацията по рентабилност в "Гепард" показват, че в динамична среда по-скромните размери, които позволяват по-голяма гъвкавост и адаптивност към променящите се условия, могат да бъдат преимущество. След две последователни години тотална доминация на компаниите с оборот под 50 млн. лв. в челната стотица на най-печелившите в подреждането за 2016 г. все пак успява да влезе едно дружество с приходи над този праг – софийското "Йотов и син България". Компанията е представител на оръжейния и военно-ремонтния сектор, който благодарение на въоръжените конфликти в Близкия изток е сред най-печелившите в последните две години и в класацията "Капитал 100", която подрежда най-големите дружества в страната. Създадената през 1991 г. от Ангел Йотов и сина му Ивайло, който в момента управлява бизнеса, фирма се занимава с търговия и износ с въоръжение и резервни части за него. Приходите й за 2016 г. са 70.7 млн. лв., а нормата на печалба – 37.88%

Извън "Йотов и син България" обаче всички останали компании сред 100-те най-рентабилни са доста по-малки по размер. Приходите на следващата по големина – производителя на тухли "Винербергер", са над два пъти по-скромни – 32.3 млн. лв. През 2015 г. компанията, която е част от едноименната австрийска група Wienerberger, инвестира над 1 млн. лв. в обновяването на производството и подобряването на условията на труд в завода си в Луковит. Нормата на печалба за миналата година е 28.16%.

Оборотите на останалите в топ 100 на най-рентабилните обаче са под прага от 30 млн. лв. Дружествата с постъпления от по над 10 млн. лв. за поредна година съставят около една трета от подреждането – през 2016 г. броят им е 33 спрямо 34 за 2015 г. и 32 за 2014 г., докато през 2013 г. над две трети от стоте най-печеливши отчитаха приходите си в осемцифрени стойности.

Малко по-малък е и броят на онези измежду най-рентабилните компании, които през изминалата година са успели да постигнат трицифрен ръст на бизнеса си. За 2016 г. те са 21 в сравнение с 23 от топ 100 за 2015 г. Първенството по този показател се държи от софийската анализаторска, IT и маркетинг компания "Конвършън юнивърс" (профил на дружеството можете да прочетете тук). За последните 12 месеца приходите й са се увеличили с 397.87% до 16.2 млн. лв., а нормата на печалба е 36.73%.

Лидерите

През 2016 г. представителите на столицата отново си връщат челните позиции в подреждането на най-рентабилните, след като преди година класацията се оглавяваше от регистрираната в Пловдив софтуерна компания "Енигма софтуер груп България". В тазгодишното издание на "Гепард" най-печелившата между малките и средните компании в страната е софийската технологична група "Телетек груп", която обединява четири дружества, занимаващи се с производство на системи за охрана и пожарно известяване, изграждане на вътрешни сградни инсталации, проектиране на електро-, алармени, информационни системи и решения за сигурност в публични и индустриални сгради (профил на компанията можете да прочетете тук). За изминалата година тя е успяла да увеличи приходите си с внушителните 243.6% до 15.6 млн. лв. Реализираната печалба е 11.4 млн. лв., което прави рентабилността на групата 72.87%. За сравнение - нормата на печалба на миналогодишния лидер по показателя "Енигма софтуер груп България" беше 71.06%.

Втората позиция е за друго дружество, регистрирано в София – "Поло 11", което произвежда и отдава под наем игрални автомати. То е еднолична собственост на "Ем Ви Еф холдинг", в който мажоритарен акционер е братът на бившата състезателка по стрелба и бивш депутат от БСП Весела Лечева – Даниел Лечев, чиито бизнес интереси включват и казиното "Черно море" във Варна, както и веригата "Галакси боулинг". За 2016 г. "Поло 11" отчита 21.1% ръст на приходите си до 27 млн. лв. Печалбата за периода е 19.2 млн. лв., което му дава рентабилност от 70.88%.

На трето място с минимална разлика от подгласника на лидера остава варненската "Микроакаунт", която се занимава с разработване, внедряване и поддръжка на софтуер за управление на бизнес организации. Едноличен собственик на създадената през 1992 г. компания е Кольо Несторов. През 2016 г. приходите й бележат трицифрен темп на нарастване – с 279.31% до 5.7 млн. лв. Финансовият резултат е малко под 4 млн. лв., което дава на дружеството норма на печалба от 70.24%.

Стъпка назад за столицата

Макар и да си връщат лидерската позиция, представителите на софийския бизнес като цяло отстъпват в общата класация по рентабилност. През миналата година те успяват да заемат едва една трета (32) от местата в подреждането, докато през 2015 г. броят им в топ 100 беше 40, а през 2014 г. – 43. Географското разпределение на останалите компании в челната стотица обаче се запазва – с лек превес на представителите на Южна България. Техният брой е 36, докато дружествата от северната част на страната успяват да заемат 32 от позициите в класацията.

В регионалното разпределение на бизнеса извън София има леко разместване – Пловдив отстъпва на Варна. През 2016 г. общо 13 компании от морската столица намират място сред най-печелившите спрямо 12 от Пловдив и региона. С по шест представители в топ 100 на най-рентабилните са Бургас, Плевен и Стара Загора.

Печелившите сектори

За втора поредна година най-печелившият сектор сред най-динамично растящия малък и среден бизнес е този на строителството и недвижимите имоти. Броят на компаниите с дейност в тези области през 2016 г. е 16, като намалява леко спрямо миналогодишните 19 представителя на сектора в топ 100.

Следващата най-многочислена група е тази на дружествата от сектора на туризма – общо 14. Традиционно силно присъствие в лидерската стотица на най-рентабилните имат и компаниите, които се занимават с търговия (общо 11). Представителите на сектор "Химия" са девет, следвани от осем технологични фирми и седем компании с дейност в областта на селското стопанство.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

Все още няма коментари
Нов коментар