🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Машини и оборудване: Постоянен растеж

Приходите на най-динамичните 20 фирми са скочили с над 50% до 309 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Очакванията са тази година секторът за машини и оборудване отново да бъде сред най-бързо растящите в българската икономика.

Секторът за машини и оборудване е един от най-бързо растящите в икономиката и заема все по-съществена част от българския БВП. Показва го и класацията "Гепард" на индустрията. Приходите на 20-те фирми в подреждането са скочили с над 50% до 309 млн. лв., а почти всички са на печалба (без една) и почти всички увеличават персонала си (без две).

Разнообразно присъствие

В топ 20 има най-различни фирми - от такива за индустриални системи, през компании за котли и сградна автоматизация, до производители на светодиоди. Положително е, че освен дружества на чуждестранни инвеститори немалко от участниците в топ 20 са с български собственици и продължават да растат за поредна година. Голяма част от тях изнасят за някои от най-конкурентните пазари в Западна Европа.

Лидерът "Норд" се занимава с металообработка и ремонтни дейности. Основните индустрии, с които работи, са химията, кораборемонтът, добивната промишленост и селското стопанство. В Девня компанията се простира на площ от 70 хил. кв.м, където има халета и възможности за производство и съхранение на едрогабаритни детайли и продукти. Приходите на компанията през 2016 г. са нараснали със 133% до 6.4 млн. лв.

На второ място е великотърновската "АК пластроник", която е наследник на Завода за запаметяващи устройства. Компанията произвежда електронно оборудване, фискални апарати, пластмасови детайли и др. и значителна част е за износ. От 2014 г. е собственост на шведската AQ Group, а очакванията са оборотът да продължи да расте и през тази година, тъй като част от производството беше преместено от Швеция към България. "Продължаваме да набираме персонал, тъй като има тенденция за увеличаване на поръчките", обяви изпълнителният директор Емил Николов пред "Капитал".

На трето място е софийската "Резидънс контрол", която произвежда оборудване и софтуер за алармени системи, най-вече комуникаторите между машините и охранителните компании. Компанията има производствен екип, както и програмисти. "Резидънс контрол" също така изнася за Северна Америка, Исландия и Малайзия. Компанията е с един от най-високите маржове в класацията: печалбата й за 2016 г. е 1.1 млн. лв. при приходи от 4.4 млн. лв., със 130% повече от предишната година.

На четвърто място е "Марели системс" от Благоевград, която се занимава с производство на котли и камини на пелети. Приходите на фирмата са скочили със 106% до 7.5 млн. лв., а дружеството е увеличило персонала си с почти 50%. Фирмата също така изнася в над 10 държави.

На пето място е фирма с италиански собственик. "О.М.С. Салери Истърн Юръп" е част от групата O.M.S. Saleri и едно от успешните предприятия във Враца. Българската фабрика за сферични кранове е единственото предприятие на групата извън Италия и от отварянето й през 2012 г. в нея са инвестирани над 10 млн. евро. Приходите на фирмата достигнаха 26.7 млн. лв. и тепърва ще продължават да растат, тъй като досега е завършен само първият етап на производствения проект. В момента служителите са над 60, а планът е броят им да достигне 150.

Челната шестица затваря компания, която отново от различен сегмент от предишните - "Оптикоелектрон груп" от Панагюрище. Тя произвежда оптикоелектроника за оръжейната индустрия, както и крайни потребители. Сред продуктите й са мерници за стрелба, наблюдателни и мерни прибори и комплекси за бронетанковата техника, термовизионни обективи, мобилни системи за наблюдение и защита, медицинско оборудване и др. Компанията е с български акционери и през последните години не е спирала да расте, като през 2016 г. оборотът й е скочил с 59% до 27.4 млн. лв.

Те пак са тук

Три компании от миналогодишната класация отново са намерили място сред най-динамичните в сектора за машини и оборудване. Производителят на светодиоди "Окта лайт България" е 51% собственост на производителя на акумулатори "Монбат". Останалите акции в дружеството са на българската "Октагон интернешънъл". Заводът в Годеч продължава да разширява производството на светодиоди. След инвестиции от 10 млн. евро приходите също растат - от 2.6 млн. лв. през 2014 г. до 6.8 млн. лв. през миналата година.

Друг повторен участник в Топ 20 на секторната класация е швейцарската "ЛЕМ България", която произвежда електронни компоненти и измервателни уреди. Тя откри завода си в София преди точно четири години, след като инвестира 3.2 млн. лв. в проекта. След скока от 100% на оборотът през 2015 г.,п рез миналата година повишението е допълнителни 41% до 39.1 млн. лв.

Третата компания, която отново е сред най-динамичните, е "Кяшиф" от Джебел. Компанията за хидравлични цилиндри достига оборот от 28 млн. лв., с 33% повече от предишната година, при печалба от 2.47 млн. лв. Компанията продължава да търси служители и тепърва ще увеличава персонала си.

Най-рентабилната компания в подреждането е "Ариете логистикс", която има производство и складови бази в Смолян. Клиенти са компании от автомобилната и други индустрии. Маржът на печалбата на фирмата е над 36% при приходи от 7.3 млн. лв. След нея е "Резидънс контрол" с марж над 25%.

В същото време общият брой на заетите в топ 20 е скочил с 19% до 1878 души. Лидерът тук е "Кяшиф", която е увеличила персонала си четири пъти.

Очакванията са тази година секторът за машини и оборудване отново да бъде сред най-бързо растящите в българската икономика. Което означава, че догодина в "Гепард" ще има нови отличници, тъй като все повече компании продължават да инвестират в разрастване на производството.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

Все още няма коментари
Нов коментар