🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мебели и дървообработка: Победители с традиции

Само при лидера скокът на приходите през 2016 надхвърля 100% в сравнение с 2015 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.

"През миналата година инвестирахме над 3 млн. лева в нов производствен цех с мощност 4 тона на час, което увеличи два пъти капацитета ни."

Камен Косев, управител на "Екотекника"

Производители с дългогодишни традиции влизат в топ 15 за сектор "Мебели и дървообработка" в класацията "Гепард" за най-бързо растящите малки и средни предприятия за 2016 г. Само при една фирма – лидерът "Екотекника", скокът на приходите през миналата година надхвърля 100% в сравнение с 2015 г. Четири дружества в класацията отчитат ръст между 50% и 92%, а останалите - между 15% и 33%. Всички 15 компании в таблицата са завършили с печалба 2016 г., като "Екотекника" е лидер и по този показател.

Горски лидер

С над 117% ръст на приходите през 2016 "Екотекника" - Свищов, оглавява класацията за динамичните дружества в сектора. Компанията отчита 10.876 млн. лв. приходи, които като абсолютен размер й отреждат трето място в топ 15.

Фирмата е най-големият собственик на гори в България с основен клиент "Свилоза". Тя е и един от основателите на Българската технологична платформа на горския сектор. Освен устойчиво стопанисване на собствените горски масиви компанията произвежда дървесни пелети.

"През миналата година инвестирахме над 3 млн. лева в нов производствен цех с мощност 4 тона на час, което увеличи два пъти капацитета ни", коментира Камен Косев, управител на "Екотекника". По думите му потреблението на пелети в страната расте с около 20-30% всяка година, тъй като все повече клиенти осъзнават предимствата им. "Очакванията са, че през 2017 г. ще постигнем по-добри резултати от 2016", обобщи Косев.

С производство на пелети се занимава и фирма "Трон" ЕООД – с. Дунавци, Казанлък (6-о място). През годините компанията се развива в различни сектори: селско стопанство, добив на инертни материали, дърводобив, транспорт, пътностроителни машини. От средата на 2014 г. произвежда пелети от иглолистна и широколистна дървесина. По данни на фирмата тя преработва годишно не по-малко от 35 000 куб.м дървесина с тенденция за растеж всяка година. Фирмата оглавява таблицата с приходи от 13.351 млн. лв. и е втора в топ 15 по размер на отчетената през 2016 г. печалба – 3.758 млн. лв.

В топ 3

С ръст на приходите от близо 92% на втора позиция е "Кос Хол - 1" - Костандово, Пазарджик. Фирмата е създадена през 1992 г. и произвежда дървени палети по зададен размер, европалета, скари, бокспалета и др. Освен това се занимава с дърводобив и преработка, както и с хотелиерство. "Разполагаме с производствена база на 50 декара площ, със сушилня и съвременни машини, както и със собствен транспорт за добив на дървесина и за доставки до клиенти. Строим фабрика, назначаваме хора. Не страдаме от липса на пазар", коментира собственикът Костадин Холянов.

Дългогодишен производител на стандартизирани европалета и транспортни опаковки за индустрията е и третата - "ИТА България" - София, която отбелязва 77.6% ръст на приходите през 2016. Предприятието е основано през 1992 г. като част от международна компания с представителства в Австрия, Унгария, Румъния и България. Производствената база е в Плевен. Дружеството произвежда и изделия за диви животни и домашни любимци (къщички, аксесоари, хранилки, клетки), както и градински артикули, изработени от дърво, метал, текстил. Освен това търгува с употребявани палети.

Мебели

Мебелната фабрика К2 – гр. Добрич, заема 4-о място в класацията с ръст на приходите от 67.6%. Произвежда мебели и архитектурни елементи за хотели, бизнес сгради, молове, банки, летища и други по собствен дизайн, както и по поръчка на клиенти. В производството на тези мебели се включват елементи от метал, стъкло, огледало и др. Фирмата разполага с дизайнерско бюро. Компанията е на пазара от 1992 г., когато започва с производство на мебели по индивидуални поръчки. Две години по-късно под името "Секвоя" ООД се разраства и разширява дейността си. През 2002 г. следва ново преименуване - на "БМК Секвоя" ООД, увеличение на персонала си и обновяване на машинния парк. От 2007 г. компанията се нарича К2 ООД. През всичките години след създаването си дружеството инвестира в увеличаване на капацитета, покупка на високопроизводителни машини за корпусна мебел, разширяване на производствената база. През 2010 г. открива цех за изработка на боядисани и лакирани мебели, а през 2013 - линия за производство на пакетирани мебели.

Мебели произвежда и "Кронос - Ко" – Пловдив (5-о място). Компанията е специализирана в производство на училищна мебел – столове, чинове, маси, бюра, катедри, както и на табла за информация, закачалки, пейки, стойки и други метални конструкции за физкултурни салони, съблекални и гардеробни. По данни на дружеството негови клиенти са не само търговци на мебели, но и фирми в областта на шивашката промишленост, електрониката, преработващата индустрия. За тях "Кронос - Ко" произвежда транспортни цехови колички, контейнери, работни маси, рекламни стелажи и етажерки. Дружеството предлага също тръбни мебели за дома, офиса, градината, болници и др. Фирмата е трета в класацията по размер на отчетената през 2016 г. печалба – 890 хил. лв.

Тридесет процента ръст на приходите през 2016 г. отреждат на "Ямбол Комерс" седмо място в таблицата. Компанията е собственост на "Стоково тържище - 99" АД, произвежда мебели и търгува с промишлени и селскостопански стоки и стоки за бита, а също и отдава сгради под наем. Деветдесет и четири процента от приходите през 2016 г. идват от продажбата на мебели, става ясно от годишния доклад за дейността, публикуван в Търговския регистър. Мебелите се продават под марката "Нов дом" в едноименната верига магазини. С 200 заети през 2016 г. дружеството се класира на второ място в топ 15 по този показател.

Началото на фирма "Братя Коцеви" - Велинград, е през 1994 г. с персонал от 5 души. Днес мебелната фабрика (8-а позиция) има затворен цикъл - собствен дърводобив, собствена първична обработка на дървесината, производство и търговия на мебели. Фирмата предлага мебели предимно от масивна дървесина – секции, кухни, спални, столове, скринове, маси и други, както серийно производство, така и по индивидуални проекти.

Столове от масивна дървесина – главно дъб, бук и бреза, произвежда и "Елимекс" - Иван Радевски" – Троян, (9-о място). Фирмата е основана през 1995 г., когато започва с малка фабрика в с. Добродан, а днес произвежда 10 хил. стола месечно, включително кресла и бар столове. Освен това предлага и винтидж колекция от виенски столове. По данни на компанията тя е единствената с опит и традиции при извиването на дървени детайли за столове. Производствените цехове на "Елимекс" са на площ 60 хил. кв.м. Дружеството разполага с модерен машинен парк и със собствени сушилни с 800 куб. метра капацитет. През 2015 компанията разшири производството си, като отвори цех в Банско. Освен това внася дървен материал от Украйна, където има собствен цех за преработка на дървесина. Близо 99% от продукцията заминава зад граница - Европа, САЩ, Япония, Израел, Канада. Дружеството е трето в топ 15 по брой на заетите през 2016, които са 196.

Мебелната фабрика "Голд-Аполо" - Русе (10), стартира производствената си дейност през 1999 г. с петгодишен опит в търговията на дребно с мебели. През следващите шест години компанията изгражда и стартира успешно четири производства: за корпусна мебел, матраци, мека мебел, пружинни пакети тип "Бонел".

По данни на дружеството то притежава собствена производствена база с площ над 13 000 кв.м. Търговската му мрежа на територията на страната включва над 150 партньори, които предлагат изделията в над 300 обекта. На външния пазар фирмата продава в Румъния, Македония, Гърция и Италия. Компанията е лидер в топ 15 по брой на заетите през 2016, които са 239, и на второ място по приходи – 11.976 млн. лв.

Близо 20% ръст на приходите през 2016 отреждат 11-о място на ЕТ "Благой Ангелов – Колорадо" - Пазарджик. Мебелната фабрика "Колорадо" започва с производство на матраци през 1997 г., а днес е производител и на мека и корпусна мебел (модулни системи за обзавеждане на дневни, трапезарии, спални, детски стаи и др.). През 2004 г. собственикът купува бившата кооперация за мебели "Свобода" с 18 000 кв. метра площ, а десет години по-късно – и нова производствена база в местността Якуба в Пазарджик с площ 12 542 кв. метра. Фирмата притежава регистрирани търговски марки - за производство на мебели "Колорадо" и за промишлен дизайн на мебели "Енира".

Мебелната "Ретроуют – Аксага" – Ямбол (12-а позиция), също е фирма с традиции в бранша - основана е през 1990 г. от инж. Соня Георгиева и започва работа с трима наети. Компанията, която е с ръст на приходите над 19%, се занимава с проектиране и производство на мека мебел за обзавеждане на жилища, офиси, заведения и хотели.

Тринадесетата в класацията - "Геномакс" - София, произвежда подматрачни рамки под търговската марка "РосМари". Компанията има собствени офиси с търговски складове в София, Пловдив и с. Замфирово, Монтана.

"Ай Би Интернационал дизайн" (14), е създадена през 2003 г. в Троян и произвежда маси за трапезарии от букова дървесина. По данни на дружеството то разполага с модерно техническо оборудване и продава в Европа, САЩ, Близкия изток.

С близо 16% ръст на приходите класацията завършва "Сталко" – Разлог (15) – производител на изделия от дървен материал. Съдружници в компанията са Дарина Николова Енева и Елени Христос Леопулу.

* Таблицата е коригирана на 22 ноември 2017 г.

Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар