🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Облекло и текстил: Растеж като по шев и кройка

Осем от компаните в топ 20 в сектора са с български собственици, останалите са на чуждестранни инвеститори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
207 млн. лв. са общите приходи на компаниите в топ 20

Между 22 и 200% скачат приходите на топ 20 най-бързо растящи малки и средни компании в от сектор "Облекло и текстил" в класацията. Четири дружества отчитат трицифрен ръст на продажбите през 2016 в сравнение с 2015 г., седем отчитат между 50 и 99%. Само едно предприятие в класацията е работило на загуба през миналата година. Осем от компаниите в топ 20 са с български собственици, останалите са на чуждестранни инвеститори.

Лидерите

Лидер в класацията за сектора е "Континентал къмпани", която отчита 199.7% ръст на приходите. Фирмата е регистрирана в Петрич, но производствената й дейност е в Кърджали.

Едноличен собственик на капитала е "Ди Джи Пи" ЕООД на Димитриос Георгиос Авгеринакис. Компанията е създадена преди три години и произвежда спортни панталони и горно облекло. Заетите са 40, уточниха от дружеството. "Континентал къмпани" работи на ишлеме, като на свой ред възлага поръчки на подизпълнители в България, Албания, Македония и Гърция. Основните пазари на "Континентал къмпани" са ЕС и САЩ. Дружеството е сертифицирано по международния стандарт ISO 8000 за система за управление на социалната отговорност и постоянно подлежи на одити за условията на труд и заплащане. По данни на фирмата тя има одобрен проект за субсидия по европрограма, което ще й позволи да се разшири и да поеме изпълнението на още повече поръчки. Очакванията на компанията са, че 2017 ще бъде дори по-добра от 2016 като финансов резултат.

Втората фирма в класацията е фирма ХКС - с. Кърналово, община Петрич, и също е на гръцки собственик - Стилианос Хараламбос Ксантопулос. Дружеството има два производствени цеха, оборудвани със съвременни машини и технологии, с капацитет 1.2 милиона бройки на година. Компанията произвежда готово облекло - тениски, рокли, блейзери, гащеризони, якета, пуловери, поли и др. ХКС е сертифицирана по международния стандарт ISO 14001: 2004 за системи за управление на околната среда, както и по ISO 9001: 2008 за системи за управление на качеството и е преминала успешен одит по BSCI - Бизнес инициативата за социално съгласие. През 2016 г. фирмата отчита 175.7% ръст на приходите в сравнение с предходната година. ХКС е компанията с най-високи приходи като абсолютна стойност (27.267 млн. лв.) и с най-голяма печалба (4.160 млн. лв.) в топ 20 за сектора.

Гръцка собственост - на Димитриос Финтирикос, е и регистрираната в Петрич фирма "Аннитекс 1", която се подрежда на трета позиция в класацията "Гепард" за сектор "Облекло и текстил". Приходите й надхвърлят 136% и достигат 11.311 млн. лв.

С трицифрен ръст на приходите (123.4%) е и "Ричмарт" - Русе, която е четвърта в класацията. Фирмата е собственост на Мартин Данчев Йорданов и произвежда мъжки костюми, включително и по индивидиуална поръчка (Made to measure), с марката Richmart. "Съчетаването на личните предпочитания с възможностите на индустриалното производство позволява цената да бъде конкурентна и достъпна", заяви при презентиране на услугата собственикът Мартин Йорданов. По оценка на компанията бизнес моделът й за костюми по поръчка е успешен, защото е тестван с партньори от над 30 държави. Пак по данни на дружеството то е с капацитет над 1000 облекла на ден. В компанията работят консултанти и специалисти от Италия, Германия и Холандия.

Между 50 и 99% скок

С 91.5% ръст "Загора чорап" е на пето място в таблицата. Фирмата е основана през 2004 г. в Стара Загора като част от "ICS груп", която е сред най-големите производители на чорапи и конци в Турция. По данни на дружеството "ICS груп" изнася за Западна Европа и САЩ именно чрез "Загора чорап". Опаковането на експортните продукти и осигуряването на качествения им контрол също се извършва в старозагорското дружество. Компанията е единствената, която отчита загуба (-1.138 млн. лв.) през 2016.

Шестата в таблицата - "ВиоМода" - Пловдив, също е чуждестранна инвестиция – на "ВиоМода ГмбХ", Австрия. Компанията е специализирана в производството на дрехи за спортни брандове от водоустойчиви и дишащи материи. По данни на фирмата досега тя е инвестирала около 500 хил. евро в обновяване на машинния си парк. Това й позволява да предоставя изцяло завършен продукт - от първата сурова рисунка до финалната кройка с прототип и крайно производство. Производственият капацитет на "ВиоМода" е 120 000 бройки годишно. Фирмата успешно изнася във Финландия, Норвегия, Швеция, Италия, Германия, Австрия и др.

С чуждестранен собственик е и "Галп" – Кюстендил. Дружеството е притежание на Рикардо Гауденци и се занимава с шиене на саи за обувки с материали за клиента и с производство на обувки и пантофи. От Доклада за дейността става ясно, че компанията притежава пет цеха и 10 поточни линии и че през 2016 е увеличала обема на производството си с 68%. От "Галп" посочват също, че съществува риск от загуба на квалифициран персонал и че предприятието "непрекъснато изпитва необходимост от кадри". Дружеството е второ в топ 20 по размер на отчетената печалба през 2016 (4.057 млн. лв.), както и второ по брой на заетите през миналата година (242).

С ръст от 66.7% "Мак" - Габрово, заема 8-о място. Дружеството е публично и произвежда памучни и тип памучни тъкани. По данни на фирмата през 2016 г. тя е произвела 1923 хил.м готови тъкани (срещу 1787 хил.м през 2015), а относителният дял на износа е нараснал до 55.43% срещу 32.39% през 2015 г.

Семейната фирма "Джоди 1" – Сливен, е на 9-а позиция със скок на приходите 56.2% Компанията е основана от Донка Илиева през 1993 г. и отначало произвежда мъжки и дамски спортни екипи за вътрешния пазар. През 2000 г. обаче се насочва към работа на ишлеме на дамска и мъжка конфекция. Предприятието е специализирано в изработка на класически панталони и поли. Разполага с екип за моделиерна, което му дава предимство при поемане на поръчки и възможност да предлага готов продукт.

Гръцка собственост е и десетата в топ 20 - "Воя Фасион" – с. Еленово, Благоевград. Фирмата произвежда горно облекло и е притежание на Николаос Кириаку. През лятото на тази година беше съобщено, че дружеството възнамерява да строи шивашка фабрика в Благоевград върху терен около 4.5 дка. Предвижда се новата сграда да бъде разположена върху 2875 кв.м, като собственикът е декларирал пред общината, че в нея ще работят 184 души. Николаос Кириаку има и друга фирма в България – "Воя енерджи", регистрирана преди шест години с предмет на дейност производство и търговия на ел. енергия, строителство и строително-монтажна дейност.

"Катерини текстил" – Перник (11), също е с гръцки собственик - Атанасиос Лукас Сотирхос. Компанията произвежда бельо и бански костюми и отчита 50.2% ръст на приходите през 2016. Дружеството е на трето място в топ 20 по брой на заетите през 2016, които са 239.

Между 20 и 42% скок

Девет фирми в топ 20 за сектора са с ръст на приходите до 50% през 2016. "Маринели билд" ЕООД – София (12), предлага класически мъжки облекла – костюми, сака, панталони, ризи, връхни якета и палта, т-шърти, блузи, пуловери, вратовръзки, както и аксесоари от естествена кожа и благородни метали. Компанията е притежание на Мая Александрова Антова, чийто баща създаде "Агресия груп". Дружеството е на първа позиция в топ 20 по брой на заетите през 2016, които са 245.

С малко над 37% ръст плевенската фабрика за плетива "КНМ текстил" се класира на 13-о място. Тя е специализирана в производство на машинно плетени класически пуловери, жилетки и други изделия във високия ценови сегмент. Миналата година компанията изпълни проект по оперативна програма "Конкурентоспособност"и внедри машини от най-висок клас на стойност 500 хил. евро. Дружеството, което е наследник на френския производител Hygor SARL с повече от 25 години опит в текстилната промишленост, изгради нова текстилна фабрика за плетива в Плевен, като с това на практика премести бизнеса си изцяло в България. Строителството на производствения комплекс на компанията започна в края на 2014 г. и приключи в средата на 2016. Проектът се финансира от Societe Generale Експресбанк и Регионалния фонд за градско развитие по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA. Построени са две нови сгради - производствена база с прилежаща административна сграда с обща разгъната площ над 3000 кв.м и склад с площ близо 1000 кв.м в Западната индустриална зона на Плевен. Десетгодишният инвестиционен кредит в размер над 1.7 млн. евро е използван основно за премахването на съществуващия неизползван сграден фонд, част от бившия държавен завод за текстил "Саня", облагородяването на района, конструкция и оборудване на нова енергийно ефективна производствена база с модерна визия, уточниха от компанията. Фирмата има осигурен пазар и изградени трайни взаимоотношения с водещи европейски компании в текстилната промишленост като френската Aaron с международно разпознаваемия бранд American Vintage. Произведената в Плевен продукция е предназначена изцяло за износ и захранва 140 магазина по цял свят.

Още един турски инвеститор попада в топ 20 за текстилния бранш. Съдружници в "Си енд Си текстайлс" - Хасково (14), са текстилният гигант "Еуротекст текстил тиджарет лимитид ширкети", базиран около град Чорлу, и Айше Илкнур Челикйълмаз. Българското дружество произвежда текстилни влакна и безшевно облекло. По данни на компанията основните й клиенти са "Еуротекс текстил" - Турция, "Мега спорт интернешънъл", а основни доставчици на суровини, материали и дълготрайни активи са "Ротекс текстил" - Турция, "Инвиста" - Холандия, "Асахи касеи" – Германия.

Производителят на специални, ученически и униформени облекла "Свобода – 97" - Златоград (15), е с български съдружници - Влади Филипов Гиритлиев и Бояна Владева Гиритлиева. Компанията има цехове в Златоград, в с. Долен и в с. Старцево. Според доклада за дейността фирмата отчита тенденция на "търсене и увеличение на клиентите с еднообразни модели и определена сложност и с голяма серийност, което оказва благоприятно влияние върху производствения ритъм и води до по-висока производителност и по-висока работна заплата". През тази година усилията на съдружниците са насочени към въвеждане на нови технологии, по-бързо усвояване на нови модели и търсене на клиенти с по-големи поръчки.

"Брод трико" – София (16), е също фамилна фирма, основана от Георги Борисов Георгиев през 1990 г. и е част от "Брод и компания холдинг" на Георги Борисов Георгиев, Борис Георгиев Георгиев и Йордан Георгиев Георгиев. В началото дейността на "Брод трико" е основно търговска, но три години след учредяването собственикът закупува стaра текстилна фабрика и след основна реконструкция започва да развива производствена дейност в три направления - трикотажни прежди, горен трикотаж и конфекция. През 1997 учредява дъщерна търговска фирма "Брод трейд", която обслужва клиенти в областта на текстила в България. В края на 2007 г. холдингът купува фабрика за производство на трикотаж на в гр. Лъки и учредява "Брод Лъки" ЕООД. В началото на 2012 г. създава транспортната "Брод транс", която се занимава със спедиция на готовата продукция. Две години по-късно в Асеновград компанията построява фабрика за изработка на тениски и блузи от платове, а в началото на 2015 г. "Брод и компания холдинг" придобива германската GOLLEHAUG GMBH и притежаваните от нея марки трикотажни облекла GOLLEHAUG и YOUR CONCEPT.

На 17-о място в класацията е друга гръцка инвестиция - "С&П текстил" – гр. Сандански. Съдружници в компанията са Стилианос Димитриос Первенис и Петрос Вуцалас.

Чуждестранна инвестиция е и фирма "Фешън Айкон" - Перник (18), която е притежание на регистрираната в Кипър "Криймланд капитал". Дружеството произвежда дамско бельо и бански костюми с марката MED основно за гръцкия и френския пазар. Фирмата е трета в топ 20 по размер на отчетената през 2016 г. печалба – 2.642 млн. лв.

С ръст на приходите близо 30% "Линекс" - Бургас, заема 19-о място. Дружеството изработва дамски облекла - панталони, поли, сака и блузи, за европейските пазари. Съдружници в него са Димитър Вичев Вичев и Вичо Димитров Вичев.

Класацията завършва "Юръпиън бединг къмпани" – Дряново (20) - производител на на текстилни изделия за легла и мебели и на матраци. Едноличен собственик на капитала е "Ню мениджмънт" на Свилен Благоев Лозев.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

Все още няма коментари
Нов коментар