🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строителство: Залезът на големите европари

Инвестициите са единствено по линия на санирането и частните жилищни проекти

След трудната 2016 г., за която предприемачите малко или много бяха подготвени, идва период на оптимизъм
След трудната 2016 г., за която предприемачите малко или много бяха подготвени, идва период на оптимизъм
След трудната 2016 г., за която предприемачите малко или много бяха подготвени, идва период на оптимизъм    ©  Цветелина Белутова
След трудната 2016 г., за която предприемачите малко или много бяха подготвени, идва период на оптимизъм    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.

Изминалата 2016 г. се разви точно според очакванията на бранша - спадът в строителството засегна всички, но най-вече онези, зависими от европейско финансиране за инфраструктура. Милиардите за окончателни разплащания на европроекти от периода 2007 - 2013 секнаха през 2015 г., големи пътни, жп и ВиК обекти почти липсваха и така инвестициите на пазара се оказаха единствено държавните пари за саниране и частни жилищни комплекси. Според данни на Камарата на строителите в България (КСБ) строителната продукция през 2016 г. е била на стойност 11.2 млрд. лв., което е с 37% по-малко спрямо година по-рано. Данните се потвърждават от класацията за най-динамично растящите средни и малки строителни фирми: приходите на топ 25 в категорията са се увеличили от 76 млн. лв. до 190 млн. лв., но това е спад в оборотите от 30 на сто спрямо лидерите в сектора година по-рано.

Според анализа на КСБ след силната 2015 г. индустрията се е завърнала към отрицателен баланс заради едва сега започналото договаряне на европроекти и липсата на инвестиции в инженерното строителство. То е най-зависимо от държавно и европейско финансиране и би трябвало политиките на държавата да са в посока развитие именно на този отрасъл, смятат от КСБ. Държавата и общините се постараха да компенсират спада на строителите, като раздаваха ударно поръчки за саниране и за текущи ремонти на пътни отсечки, но обемите им няма как да компенсират отлива на европейски пари и отлагането на големи проекти като магистралите "Хемус" и "Струма". Според данни от регистъра на Българската банка за развитие (ББР), договорените средства за саниране през 2016 г. са около 80 млн. лв., а разплатените - близо 33 млн. лв. - суми, които нямат нищо общо със заявките за пик на разплащанията от милиардната програма.

Подем за жилищния сегмент

В тази сложна обстановка най-устойчиви се оказаха онези предприемачи, които заложиха на собствени инвестиции и на съживяването на жилищния сегмент, отчитащ двуцифрен ръст втора поредна година. Делът му формира около 11 на сто от приходите в целия строителен сектор, но изгледите са, че ще продължава да расте. По данни на компанията за недвижими имоти Unique Estates през 2016 г. цените на жилищата са нараснали с 12 на сто в София и с между 8 и 10% в по-малките градове.

Ясна тенденция за подем на строително-инвестиционния пазар отчитат и от Националния регистър за ново строителство и реконструкции (bcc.bg). Започнатите нови сгради в страната са с 4.126 млн. кв.м разгъната застроена площ, което е 24% ръст на годишна база. Жилищното строителство бележи най-значимо увеличение в абсолютни стойности, а в процентно изражение новите офис сгради се увеличават със 130%. Оживление има и в строителството на хотели в столицата, както и в индустриалното строителството из страната през 2016 г.

Най-динамичните в строителството

Класацията на най-динамичните фирми в строителството е показателна за това как държавното финансиране и порочните модели изкривяват пазара. Явлението е характерно не само за големите играчи с ВИП достъп до поръчки за инфраструктура, но и за категорията на малките и средните фирми с обороти до 20 млн. лв. На челните места са компании ("Строителство и саниране инженеринг консулт"), чиято звезда изгрява заедно с милиардната програма за саниране. Нищо чудно съдбата им да последва тази на свързваната с депутата Делян Пеевски и несъществуваща вече "Водстрой 98" - краят на програмата и на безвъзмездното финансиране да е и краят на компанията.

Извън лошите примери в класацията са фирми с по-здравословен модел на развитие - такива, които разчитат на частни инвестиции, специализирани във високото и жилищното строителство. В класацията се открояват още тясно специализирана компания за изграждане на животновъдни ферми, както и такава за отдаване на строителна техника и механизация. Макар картината за целия сектор да не е розова, фирмите в топ 10 на класацията отчитат добри резултати. Приходите им са нараснали с над 250% - от 84.5 млн. лв. до 240 млн. лв., отчетената печалба е близо 30 млн. лв., а заетите на постоянен трудов договор са се увеличили с 25%.

На първо място в класацията е софийската "Ковел-про", еднолична собственост на Велизар Пенков Копчев. Тя увеличава приходите си над пет пъти - от малко под 1 млн. лв. през 2015 г. до 5.155 млн. лв., а отчетената печалба е 606 хил. лв. Персоналът й се е увеличил от 13 на 20 души. В рамките на обединението "Академия 2017" ДЗЗД "Ковел-про" е избрана да извърши цялостно обновление и модернизация на Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" за малко над 2 млн. лв. от новата европрограма за регионално развитие. В обединението влизат още "Архонт" ЕООД и "Диана комерс 1". Поръчката обаче е спечелена едва през октомври тази година заради жалби, а за предишните проекти на компанията липсва всякаква информация. От регистрите на обществените поръчки става ясно, че "Ковел-про" е участвала в един голям търг за близо 14 млн. лв. - на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" за изграждане на научноизследователски център за изследване на Черно море в Бургас. "Ковел-про" е била в обединение със "СМК Монтажи", "Бул акуа" и "Ваника 2". Търгът е спечелен от "Щрабаг". Собственикът Велизар Копчев не беше открит за коментар.

Второ място е за споменатата вече "Строителство и саниране инженеринг консултинг" (ССИК), чиито приходи са се увеличили от 2.9 млн. лв. до близо 14 млн. лв. От Регистъра на обществените поръчки става ясно, че тя самостоятелно е спечелила поръчки за саниране за близо 7 млн. лв . - основно в Благоевград, но и в Карлово, Казанлък, Асеновград, Пазарджик, Белоградчик и др. Освен това фирмата участва и в обединения, с които е печелила поръчки за саниране в София, Гълъбово, Велинград и др. В момента едноличен собственик на компанията е 25-годишната Елизабет Мариус Урукова - дъщеря на бившия футболист Мариус Уруков, а майка и Цветанка е известна като бившата жена на певеца Веселин Маринов. Преди това обаче фирмата мени няколко пъти собствеността си - основана е през 2005 г. като дъщерна на "ГБС инженеринг", през 2009 г. е прехвърлена на управителя Янко Димитров Янков, през 2012 г. на Петкана Петрова Николова, а през 2016 г. на 25-годишната Елизабет.

По-любопитно е името на Янко Янков, който има участие в още четири фирми за строителство и проектиране, които редовно печелят поръчки за обследване и строителни дейности в Благоевград. През 2015 г. Янков е назначен от благоевградския кмет Атанас Камбитов за зам.-кмет по строителството - заради опита му и добрата им съвместна работа - както твърди Янков пред местните медии. През лятото на тази година Янков подава оставка след инцидент с паднало скеле на саниран блок, като по чудо при инцидента няма пострадали. Санирането се извършва от свързваната с ДПС "Техно енерджи", която освен това се е явявала на търгове със "Строителство и саниране инженеринг консултинг". ССИК освен това купува терена на бившата автогара в Благоевград, където планира да строи комплекс с офиси, жилища и търговска част. На посочените в сайта на компанията номера затваряха телефона или твърдяха, че има грешка и там няма офис на строителна фирма.

На трето място в класацията е варненската "Изолации", чийто обороти растат 4.5 пъти - от 1.1 млн. лв. през 2015 г. до 5.2 млн. лв. през 2016 г. Неин едноличен собственик е Светослав Жеков, който има участие в още над 10 компании. Занимава се основно със строителство и инвестиционна дейност. "Нямаме обществени поръчки, ние сме типични представители на бранша, които оцеляват на пазара", коментира той. "Изолации" е създадена през 2005 г. и оттогава изпълнява редица проекти, свързани с фирми около собствениците и групата на "Химимпорт". Компанията е работила по централата на Централна кооперативна банка във Варна, а през 2016 г. изпълнява проекта за реконструкция на крайбрежната алея в морския град. Възложител е концесионера на варненския плаж - "Лазурен бряг - 91", свързан с "Холдинг Варна" и "Алея първа". Проектът е сравнително малък - за 150 хил. лв., уточнява Светослав Жеков. Той е за ремонт на фасадите на старите Централни морски бани, подмяна на дограмите, поставяне на хидроизолация, укрепване на покривите и др. Най-големият проект в портфолиото на компанията е за жилищен комплекс във варненския квартал "Левски" с разгъната застроена площ 17 000 кв.м. Светослав Жеков уточни, че с инвестиционната дейност се занимава предимно компанията му "Адвансд истейт", чийто най-нов проект е за сграда със смесено предназначение на столичния бул. "Цар Борис III". Фирмата има инвестиции и в Банско. "Ще ми се да отделя инвестиционната дейност от строителната и да се откажа от строителството. Най-големият проблем за мен е работната ръка", коментира още Жеков.

На четвърта позиция е компанията "Инвест билдинг - Силистра", която е специализирана в строителството и монтажа на животновъдни ферми. "Високият ни ръст през 2016 г. се дължи основно на два нови големи обекта: модерна кланица за прасета, агнета и телета и модерна свинеферма (в района на Силистренско - бел.авт.). Ултрамодерната нова кланична база, чието изграждане започнахме през 2016, е с най-съвременни технологии, енергийно ефективна и с минимални вреди за околната среда. Свинефермата също е изградена чрез иновативни технологии за автоматизиране на процеса и за хуманно отношение към животните", посочва управителят Николай Йорданов. Фирмата има договорени строежи, като по-големите от тях са модерни магазини за месо, животновъдни ферми и други.

Пета позиция в класацията е за софийската "Менкаура" на Димитър Атанасов. Оборотът й се увеличава от 2 млн. лв. на почти 7 млн. лв. Атанасов посочва, че най-големият обект на компанията за 2016 г. е търговски център в кв. "Борово, но фирмата работи по редица жилищни и производствени сгради, включително в Мюнхен, Германия. Тя има и няколко договора за саниране - в Левски, Благоевград, Стара Загора и Белене. През тази година и предстои изграждане на офис сграда на столичния бул. "Цар Борис III".

На шесто място с ръст на оборотите от близо 240% е компанията "Зигурат" на Пламен Минков, която в най-голяма степен се е възползвала от раздвижването на пазара на жилища. Оборотът й расте от 1.2 млн. лв. до 4.3 млн. лв., а служителите й се увеличават почти 1.5 пъти - от 29 на 40 души. "Зигурат" е наета да довърши няколко замразени по време на кризата жилищни комплекса. Единият е бившият "Уинслоу гардънс", сега познат под името "Елизиум". Новите инвеститори са "Юнион асетс", част от "Юнион груп", които откупиха проекта през 2014 г. от Райфайзенбанк. Пламен Минков уточни, че през 2016 г. е завършен първият етап от комплекса и работата по него продължава. Междувременно "Елизиум" печели наградата "Сграда на годината" в категорията жилищни комплекси. "Зигурат" работи и по довършването на комплекс "Грийн парк", отново в "Манастирски ливади". Той също е замразен по време на кризата през 2009 г., а преди смяната на собствеността проектът е познат под името "Алегро". Третият голям проект на "Зигурат" е оранжерия в района на Сандански на "Мелиса фрукт". По думите на Пламен Минков съоръжението е едно от най-модерните у нас, използвани са леки конструкции, материали и технологии от Финландия и Франция, като българският изпълнител е сглобил оранжерията с помощта на чуждестранни експерти. Оранжерията има одобрено финансиране от Програмата за развитие на селските райони, стойността й е над 1.2 млн. евро.

Оптимизъм за бъдещето

След трудната 2016 г., за която предприемачите малко или много бяха подготвени, идва период на оптимизъм. Предстоят големи проекти в жп инфраструктурата, финансирани от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Освен това се очаква Министерството на околната среда да обяви поръчки за над 1 млрд. лв. в сектор "Води". От бранша се надяват програмата за санирането да продължи и през новата година, като сега се очаква да бъде одобрен нов милиард за финансирането й.

При пътищата вероятно ще започне строежът на две отсечки от магистрала "Хемус", ще продължат две по "Струма" и вероятно един от тунелите преди Кресна. Няколко големи фирми ще продължат и вече възложените станции от третата линия на метрото. В частния сектор се наблюдават увереност и оптимизъм. Оживлението в офис строителството и хотелите в столицата, както и в индустриалното строителството из страната през 2016 г. ще продължи и през новата година.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baby_doll avatar :-|
    еМа
    • - 6
    • + 2

    Ако правилно разбирам е проблем защо едни фирми работят и печелят пари? Леко язвително ми звучи, бъркам ли?

    Нередност?
  • 2
    venziko avatar :-|
    venziko
    • - 5
    • + 1

    Бъдещето е в дигиталната икономика и технологите.там трябва да се насочват парите https://www.youtube.com/watch?v=T5F38nCbUSs

    Нередност?
Нов коментар