🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговия с автомобили, части и сервиз: На висока скорост

Растежът на автомобилния сектор в България доведе до скок на приходите на всички по веригата - от дилъри до търговци на авточасти

Дистрибуторът на авточасти "Интер карс България" продължава да расте
Дистрибуторът на авточасти "Интер карс България" продължава да расте
Дистрибуторът на авточасти "Интер карс България" продължава да расте    ©  Велко Ангелов
Дистрибуторът на авточасти "Интер карс България" продължава да расте    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Лидер по растеж през 2016 г. е "Автомотор", която е дъщерна фирма на вносителя на Citroen "Автомотор корпорация".

Автомобилният сектор в България продължава да расте, което означава по-добър бизнес за всички по веригата - от дилърите и автокъщите, през сервизите до търговците на части. От една страна, продажбите на нови коли са скочили с двуцифрен ръст през 2016 г., от друга - тези на употребявани също запазват растежа си и огромната си преднина - около десет на всяка регистрация на нов автомобил са на коли втора ръка. Повишението се вижда и в секторната класация на "Гепард" за най-динамичните фирми в търговията с автомобили, сервизи и части. Общите приходи на двадесетте компании в подреждането са скочили средно със 49% до 319 млн. лв. В класацията има най-различни дружества от бранша и почти всички са на печалба и увеличават персонала си.

Все повече коли

Лидер по растеж през 2016 г. е "Автомотор", която е дъщерна фирма на вносителя на Citroen "Автомотор корпорация". През 2016 г. компанията обедини 13 регионални и специализирани дружества от групата - сред тях са сервизи, дилъри и др. След преобразуването приходите на фирмата са скочили с над 115% до 11.6 млн. лв., като повишение има във всяко направление - продажби на коли (425 бр.), автомобилни части (с 34%), сервизен труд (с над 110%) и др. За 2017 г. "Автомотор" също очаква значително повишение във всяка дейност.

Втора в класацията е бургаската "Елиа транс България", която се занимава с продажба и сервизиране на нови и употребявани ремаркета и полуремаркета. Компанията е на българския пазар от 2002 г. и е вносител на германските марки Meiller и Кögel. Приходите на компанията са скочили със 110% до 7.3 млн. лв.

На трето място е миналогодишният лидер в секторната автокласация на "Гепард" - русенската "Ес транс", която продължава да расте. След скока на оборота й от 200% през 2015 г. сега ръстът е нови 80% до 20.2 млн. лв. Компанията, която е дилър и сервиз на Nissan и Great Wall, има и няколко магазина за авточасти.

Четвърта е официалният вносител и дилър на Suzuki - "Миркат". Компанията е повишила оборота си с 63% до 13.3 млн. лв. благодарение най-вече на продажбите на нови автомобили - с 57%, от 160 на 251 коли. Увеличение има и в другите дейности: рент-а-кар, сервизни услуги и оперативен лизинг. В същото време компанията продължава да е на загуба.

Продължава доброто представяне на "Княжево сървиз", в която основен акционер е "Титан сървис". Фирмата обслужва камионите, които чистят София, на "Титан" и ЗМБГ. След като през 2015 г. повиши приходите си с 45% до 7.5 млн. лв., сега растежът е с нови 53% до 11.5 млн. лв. Рентабилността на "Княжево сервиз" остава изключително добра - над 41%. Компанията продължава да увеличава и персонала си. Сервизите явно имат добра година - оборотът на други представители на бранша - "Старс ауто 2008" и "ДНВ-Проспийд", са скочили съответно с 44% и 42%.

Още и още части

В секторната класация няма много фирми с чуждестранни собственици, но една от тях е тази с най-високи приходи в тазгодишното подреждане - дистрибуторът на автомобилни части "Интер карс България", която е част от полския лидер в Централна и Източна Европа Inter Cars. След като отчете растеж от 106% през 2015 г., сега компанията увеличава оборота си с още 45% до 82 млн. лв. Целта на фирмата е през 2017 г. да стане №1 в бранша, като измести дългогодишния лидер "Евро 07".

Участник в подреждането е и друг голям търговец на авточасти - "Ауто плюс България", което само още повече доказва колко бурно се развива секторът. Приходите на дружеството са скочили с 50% до 58.3 млн. лв. Компанията има 22 обекта в България, от които три склада и 19 магазина.

В тазгодишното подреждане на "Гепард" присъстват и редица специализирани търговци на автомобилни компоненти. Сред тях са дилърът на гуми "Маргел-М", чиито приходи скачат с 43%, както и компаниите за акумулатори "Ауто батери трейд" и "Старт трейдинг".

Също както и "Ес транс", в класацията присъстват и други регионални дилъри на нови автомобили. Врачанската "Тит" продава моделите на Renault и Dacia, а приходите й се покачват с 48%. "Венци - Велико Търново" пък е дилър на Toyota, като оборотът й е нараснал с 30% до 4.16 млн. лв.

След като през 2015 г. основният представител на сектора за камиони беше вносителят на MAN "МВБ трак енд бъс България", сега в класацията се включва вносителят на тежкотоварни машини Volvo - "Волво груп България". Компанията увеличава оборота си с 39% благодарение на ръста в продажбите на камиони с 69% през годината.

Персоналът

Компаниите в класацията са увеличили средно персонала си с малко над 3% до общо 875 души. Най-голям екип има "Ауто плюс България" - 232 (спрямо 219 през 2015 г.), което се обяснява с многото обекти и складове на дружеството. На другият полюс е търговецът на авточасти от Монтана "Елит кар трейдинг", който е намалил служителите си от 40 на 17 души.

Макар и само две дружества в топ 20 да са на загуба, общата рентабилност е ниска. Общата печалба е 8.7 млн. лв. при приходи от 319 млн. лв. Най-висока печалба (и рентабилност) има "Княжево сървиз".

Според данните за регистрациите в КАТ продажбите на автомобили продължават да растат и през тази година - само за първите шест месеца броят на леките коли е скочил със 130 хил. нови и употребявани леки автомобили. Което показва, че и 2017 г. ще е добра за фирмите от сектора.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jdj51841854 avatar :-|
    jdj51841854

    Няма нищо общо с реалността. Преди да пишете проверявайте данните. Злепоставяте се пред вашите читатели.

    Нередност?
  • 2
    mul1426175987394222 avatar :-|
    Milen Stefanov

    Е, това са официалните данни. Ако имате информация за "реалността" - напишете или дайте линк за да се осведомим.

    Нередност?
Нов коментар