🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Няколко успешни компании в авточастите

Търговците на компоненти за автомобили са най-активни в секторната класация на "Гепард"

"Интер карс България" е една от най-бурно развиващите се компании в сектора с авточастите
"Интер карс България" е една от най-бурно развиващите се компании в сектора с авточастите
"Интер карс България" е една от най-бурно развиващите се компании в сектора с авточастите    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
"Интер карс България" е една от най-бурно развиващите се компании в сектора с авточастите    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Очакванията са растежът в сектора да продължи и следващата година.

Търговията и дистрибуцията на авточасти се оказва най-бързо развиващият се бизнес в секторната автокласация на "Гепард". Той има и най-много представители в топ 20. И сред тях има както големи и утвърдени играчи на пазара, така и малки семейни компании, които от години се справят на изключително конкурентния пазар.

Макар и точна прогноза за продажбите на авточасти да няма, секторът се оценява на над 470 млн. евро. И докато преди години той беше далеч по-фрагментиран с много и малки на брой участници, сега половината от оборота идва от по-големи фирми. Дългогодишният лидер "Евро 07" все още държи първото място в сектора, но е единственият сред топ компаниите, който отчита спад на продажбите. В същото време съвсем близко до него по приходи е един от представителите в секторния топ 20 на "Гепард".

"Интер карс България" е редовен участник в класациите на най-динамичните малки и средни компании. Причината е бурното развитие на фирмата от началото на дейността й в страната преди 6 години. През 2015 г. растежът й беше над 100%, а през миналата - над още 45%. За това време екипът изгради бизнес за над 80 млн. лв., който има 23 обекта в цяла България. Началото е през 2011 г., когато полската Inter Cars решава да отвори свое представителство в България. Тя е най-големият търговец на автомобилни части в Централна и Източна Европа с приходи от над 1.15 млрд. евро за миналата година.

Само на едро

За разлика от много други играчи в сектора "Интер карс България" залага само на търговия на едро. От своите складове в цялата страна тя доставя на магазини и сервизи. Компанията няма собствени обекти, а работи с местни партньори по градове под марката си. Тя им предоставя стоката, софтуера и ноу-хау, а те отговарят за разходите за поддръжката на обекта и наемането на служители и автомобилите за превоз.

Според Вихрен Богданов, управител на "Интер карс България", компанията ще продължи да расте и през тази година, като очакванията са приходите й да надхвърлят 110 млн. лв. През следващата година пък се очаква отварянето на нов централен склад в София, който да захранва целия български бизнес още по-бързо.

Друга голяма компания от сектора с впечатляващ растеж е "Ауто плюс България", чиито продажби са нараснали с почти 50% през миналата година. Растежът е впечатляващ, тъй като в годините преди това дружеството отчиташе почти равен оборот. Фирмата развива както търговия на едро, така и на дребно през магазините си в цялата страна. Под нейния бранд работят над 22 обекта, от които три склада и много магазини. Растежът се дължи и на добрите продажби извън страната, показва отчетът на дружеството. Расте и персоналът на "Ауто плюс", като вече надхвърля 230 души.

Специализиран ръст

Добър растеж бележат и специализирани търговци на авточасти и компоненти. Такъв е търговецът на автомобилни гуми "Маргел-М", който за няколко години се наложи като едно от разпознаваемите имена в силно конкурентния сегмент и един от лидерите на пазара на джанти. Приходите на дружеството са скочили с над 43% до 9.2 млн. лв. Фирмата има шест автосервиза в София и Стара Загора. Компанията планира растежът да продължи и през тази година, макар и с по-бавни темпове - над 10%.

Друг търговец е "Тарос трейд БГ", който е специализиран в продажбата на едрогабаритни авточасти, осветление и охлаждане за леки и лекотоварни автомобили. Фирмата работи както като доставчик за търговци, така и за крайни клиенти. За последните десет години компанията е доставила над 1 млн. части, а за 2016 г. продажбите й нарастват с 33% до 6.4 млн. лв.

Още една специализирана компания е търговецът на акумулатори "Ауто батери трейд", който е на пазара вече над 19 години. За последните шест години компанията е увеличила приходите си почти 4 пъти. Причината е в разширяването на магазинната мрежа - фирмата има пет обекта в София, Пловдив и Стара Загора, както и онлайн магазин.

Добри прогнози

Очакванията са растежът в сектора да продължи и през 2017 г., макар никой от бранша да не се наема с точни прогнози колко голям ще е той. Предпоставките са налице - всяка година автопаркът нараства със стотици хиляди употребявани автомобили, които трябва да бъдат обслужени. Въпреки дерегистрацията на много стари коли от КАТ търсенето на авточасти остава високо.

Все още няма коментари
Нов коментар