🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пътешествие към върха

Туроператорът "Сън сприй холидейз" оглави класацията в сектор "Туризъм" с ръст на приходите над 340%

"Ръстът също така идва и от услугите, които нашите клиенти са ползвали. Пътуванията им през миналата година са се увеличили значително," разказва Александра Сойкова
"Ръстът също така идва и от услугите, които нашите клиенти са ползвали. Пътуванията им през миналата година са се увеличили значително," разказва Александра Сойкова
"Ръстът също така идва и от услугите, които нашите клиенти са ползвали. Пътуванията им през миналата година са се увеличили значително," разказва Александра Сойкова    ©  Николай Дойчинов
"Ръстът също така идва и от услугите, които нашите клиенти са ползвали. Пътуванията им през миналата година са се увеличили значително," разказва Александра Сойкова    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.

Визитка

Име: "Сън сприй холидейз"

Създадена: 1997 г.

Сектор: Туризъм

Собственик и управител: Мария Костова
Компанията отчита увеличение и събитията, които организира по поръчка на клиентите си - конференции, бизнес срещи, презентации, тийм билдинги, фирмени партита.

По време на командировка човек обикновено е фокусиран върху това, което трябва да свърши, отивайки в друг град или държава. Същевременно обаче има много организационни детайли, свързани със самото пътуване, за които трябва да се погрижи, а непредвидените ситуации не са изключение. Такъв тип партньорство предлага тазгодишният лидер в класацията "Гепард" за сектор "Туризъм" - туроператорът "Сън сприй холидейз". Компанията е специализирана в туристическо обслужване на бизнес клиенти, цялостно управление на корпоративните пътувания и провеждането на събития - конференции, семинари, бизнес срещи. През миналата година компанията има сериозно увеличение на приходите - с над 300%, като то се дължи на растеж по различни направления - привлечени нови клиенти, по-интензивни пътувания на настоящите, повече заявки за конференции и други корпоративни събития.

Тясна специализация

"Сън сприй холидейз" е на българския пазар от 1997 г., като едноличен собственик на капитала на дружеството е Мария Костова, която е и управител. Компанията развива бранда "Сън сприй травъл партнер" и е фокусирана върху обслужване на корпоративни клиенти. Дружеството работи с множество фирми, чиито служебни пътувания и събития организира. "Ние можем да предоставим всяка услуга, включително хотелски настанявания, самолетни билети, рент-а-кар, организиране на тийм билдинги, конференции, презентации, партита и всякакви събития", разказва Александра Сойкова, старши консултант "Пътувания" в компанията. "Сън сприй холидейз" е представител за България и на организацията International Travel Partnership, която има филиали по целия свят и чрез която могат да се резервират различни туристически услуги.

Растеж във всички направления

Данните от класацията "Гепард" показват, че през миналата година "Сън сприй холидейз" регистрира сериозен ръст на приходите. За 2016 г. оборотът на компанията е 7.1 млн. лв., което е увеличение над 340% на годишна база. От дружеството казват, че това се дължи на всички направления. От една страна, компанията е разширила клиентската си база - през 2015 г. тя е обслужвала пътуванията и събитията на 178 фирми, докато през 2016 г. техният брой вече е 200, тоест има над 10% ръст на годишна база. Сред фирмите, партньори на туроператора, има малки компании и големи дружества, сред които "Билла", "Виваком", Уникредит Булбанк, Вeiersdorf, LG, Provident и др., сочат данните на компанията. "Ръстът също така идва и от услугите, които нашите клиенти са ползвали. Пътуванията им през миналата година са се увеличили значително", разказва Александра Сойкова. Компанията отчита увеличение и събитията, които организира по поръчка на клиентите си. Такива са конференции, бизнес срещи, презентации, тийм билдинги, фирмени партита. Сред клиентите на компанията има такива, които изпращат в командировка свои служители за дълъг престой, например при работа по конкретен проект, както и такива, които ползват услугите и за посрещането на чуждестранни гости в България. Данните за 2016 г. показват, че увеличението на пътуванията е както за командировки в страната, така и за такива в чужбина. Сферите, при които този ръст е най-висок, са компании от фармацевтичния и технологичния сектор.

Нови услуги

Освен пълния пакет от услуги по организиране на служебни пътувания и събития в последните години има увеличение и на поръчките за друг тип допълващи услуги, казват от "Сън сприй холидейз". Такива са например подаръчните ваучери, които отделните компании поръчват като стимули и награди за своите най-изявени служители или пък ползват в различни маркетинг активности като награди от томболи за клиенти например. Компанията организира още и лични пътувания за служители на фирмите, с които работи, като към тази услуга също се засилва интересът. Същевременно от "Сън сприй холидейз" посочват, че се разнообразяват и събитията, които фирмите организират както за своите служители, така и за външни партньори. Именно покрай конферентния туризъм обаче са и най-големите предизвикателства, които компанията среща. Сойкова дава пример със събитие, което компанията е организирала в София с 600 гости от цял свят, но е било изключително трудно осигуряването на хотелско настаняване за всички, което да покрива изискванията на клиента. Подобни казуси компанията е имала и при организацията на събития в други градове на страната.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    xali avatar :-|
    ''zms15783''
    • - 2

    За първи път ги чувам. Но в този бранш никога не е късно да започнеш :-)

    Нередност?
  • 3
    uls39530211 avatar :-|
    babyroo
    • - 2

    Баси името? Некой е пущал Гуглето да транслира???

    Нередност?
Нов коментар