🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Храни: Троен скок за сектора

Само една компания отчита загуба през миналата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Гепардите в сектора са най-разнообразни, а пет фирми са с трицифрен ръст на приходите.

Хлебни, млечни и месни продукти, риба, консерви, ядки - портфолиото на най-динамичните за 2016 г. малки и средни предприятия в хранителния бранш е разнообразно. Пет фирми в топ 20 за сектора отчитат трицифрени ръстове на продажби в сравнение с 2015 г. Пет дружества са с печалба над милион лева. Само една компания отчита загуби през миналата година.

Продукти от птиче месо

Лидер в класацията със скок на приходите от над 474 процента през 2016 е "Ависпал" - с. Чубра, Ямбол - производител на патешки продукти. Според Търговския регистър съдружници във фирмата са Пенка Цанова Стойкова и фирма "Фюнекс" с едноличен собственик Пламен Колев Петков. По данни на компанията тя изнася над 90% от продукцията. Заради случаите на птичи грип, констатирани в края на 2015 г., през миналата година Франция - най-големият производител и консуматор на патешко и гъше месо, наложи ограничения, които удариха сериозно местните производители. Кризата обаче даде шанс на българските птицевъди, които са в топ 3 на световните износители на foie gras (втлъстен черен дроб). "В България също бяха открити огнища на птичи грип, но ние не бяхме засегнати. Това ни позволи да работим максимално добре и да изнасяме без проблем продукцията", коментира Светльо Патарински, мениджър качество във фирмата. Той обясни скока в приходите с "добро стечение на обстоятелствата", както и с факта, че "Ависпал" е затворила цикъла (има собствена люпилня и кланица) и "работи добре от години с едни и същи подизпълнители" - от пет до десет ферми, на които възлага угояването на птиците.

"Би Ес БЕКС" - с. Черна гора, община "Братя Даскалови", Стара Загора (5-о място), също предлага пилешки и патешки продукти. Компанията е собственост на Борислав Георгиев Спасов и Красимира Маринова Вълкова и е сред петте в топ 20, които отчитат трицифрен ръст на продажбите (163.75%).

Шестата в класацията - "Булчикън", също е в сектора на птицевъдството. Фирмата е създадена през 2004 г. като част от "Видексим холдинг". Разполага със собствени ферми за отглеждане на бройлери и кланица за бели меса в Славяново и Севлиево. Дружеството продава в търговски вериги и изнася в Малта, Франция, Румъния, Гърция, Македония и др.

Месопреработка

Втори в класацията е "Месокомбинат Разлог" със скок на приходите през миналата година от над 333%. Съдружници във фирмата са Васка Георгиева Бележкова и Мария Георгиева Бележкова. Компанията се занимава с месодобив, месопреработка и производство на колбаси и деликатеси. От документи в Търговския регистър става ясно, че едноличният търговец "Сарай 73 - Георги Бележков" продава фирмата си на Васка и Мария Бележкови, след което "Месокомбинат Разлог" продава продукцията си с марката "Сарай 73", която е на пазара от 1992 г. "Бизнесът е семеен. Компанията инвестира непрекъснато в нови машини и развитие на пазара. Имаме собствени магазини в Разлог, Банско и София, продаваме и в някои вериги", коментира Васка Бележкова. По думите й пазарът на месо се подбива от някои производители, заради които незаконното клане на животни се увеличава. Дружеството има собствена ферма за говеда и очаква одобрение по проект за европейски субсидии, чиято реализация ще доведе до разширяване на производството.

В сектора на месопреработката е и "Хладилна база за дивечово месо" (10). Тя е построена в Лозница, Разградско, през 1989 г. Предприятието е специализирано в замразяването, преработката и производството на полуфабрикати от дивечово месо. Компанията се занимава и със замразяване на плодове. Собственици на капитала на дружеството са Кирил Търев и Петър Петров. Дружеството е сред петте в топ 20, които през 2016 отчитат печалба над милион (1.076 млн. лв.).

В класацията има още една фирма от месопреработващия бранш - "Финес-2" ЕООД – с. Брод, Димитровград (13). Компанията има фирмени магазини в Стара Загора, Хасково и Димитровград и е трета в топ 20 по размер на печалбата за 2016 (1.707 млн. лв.).

Миди, риба, рапани

Със скок на приходите от над 313% "Бългериън уайт шелс" - Черноморец, заема трета позиция за 2016 г. в сектор "Храни". Дружеството е специализирано в улова, пречистването, опаковането и износа на диво уловени бели пясъчни миди от вида Donax Trunculus, наричани също Tellina. Мидите се събират по южния бряг на Черно море. "Разполагаме с производствена база, разположена в Черноморец, с преработвателен капацитет 15 тона на ден. Инвестирахме два милиона лева в нови машини, предложихме и нов продукт - пастьоризирани, охладени, вакуумирани миди. Основните пазари са Италия и Испания, цялата продукция е за експорт", коментира собственикът Светозар Василев. По думите му първото шестмесечие на 2017 не е било добро за компанията заради тежката зима, но след това екипът е успял да навакса и очаква продажбите да достигнат миналогодишните нива. "Ние сме от шест години на този пазар и имаме претенции, че го създадохме и че развиваме успешно целия сектор, защото преди нас никой не използваше като храна, нито продаваше зад граница тези мекотели", обобщи Светозар Василев.

Седмата в класацията - "Фиш инвест" - Монтана, стартира дейност през 1998 г. с един язовир на концесия. С годините компанията разширява дейността си, като наема други язовири, купува рибовъдното стопанство в Монтана и взема под наем това в Брусарци. По данни на дружеството то е сред най-големите производители в страната на шаран, толстолоб, бял амур, бяла риба, щука. През 2012 г. фирмата изгражда пъстървово стопанство с люпилня в Монтана, което достига капацитет 300 000 килограма годишно за консумация и 1.5 млн. броя зарибителен материал. Година по-късно дружеството печели проект по оперативна програма "Развитие на сектор "Рибарство", който му позволява да изгради садково стопанство в язовир Огоста, за да разнообрази производството с нови видове риба, предлагани целогодишно. Съдружници в компанията са Валентин Спасов Димитров, "Кей Ен Ай", Кирил Петров Рапонски, "К И К".

Осмата в класацията – фирма "Електа" - Варна, също е в сектора на рибовъдството. Фирмата е създадена през 1995 г. като малка фабрика за преработка на рапани. През 2003-2004 г. построява модерно рибопреработвателно предприятие, което предлага морски дарове във всички разновидности – пресни, замразени, мариновани, пушени, веяни.

Още една компания - "Север-Експорт" ООД (19), е специализирана в улова и преработката на риба и рибни продукти, както и на замразено месо от рапани. Освен това фирмата внася и преработва различни видове видове риба от САЩ, Канада, Норвегия, Испания, Гърция и Турция. Маринованите и пушените продукти на компанията се продават с марките "Север-Експорт" и "Варна фиш". "Север-Експорт" е създадена през 1995 г. от Йордан Харасимов. Административните, производствените и хладилните помещения са изградени върху собствена земя с площ 15 000 кв.м в Южната промишлена зона във Варна. Заетите през 2016 са 98, но по данни на дружеството по време на летния сезон те достигат до 150. "Север-Експорт" отчита най-високата печалба за 2016 - 2.678 млн. лв., в топ 20 за сектора.

Хляб и ядки

С трицифрен скок на приходите през 2016 (202.93%) е и "Ню бейкъри" – Шумен (4-то място). Компанията е собственост на Мартин и Красен Каменски, които през 2013 купуват шуменския хлебозавод. През 2014 "Ню бейкъри" печели проект по програма "Конкурентоспособност" с бюджет малко над 3.520 млн. лв., от които 1.760 млн. лв. са безвъзмездни. Средствата са вложени за строително-монтажни работи и изграждане на системи с ВЕИ, за доставка на технологично оборудване и на подемно-транспортна техника. През 2016 дружеството отчита загуба.

И друга фирма в топ 20 - "Дъ бейкърс" – Шумен (14), е собственост на Мартин и Красен Каменски, както и на Георги Атанасов Каменски. Дружеството предлага традиционни и екзотични ядки с марките "Жени" и HULIGAN и отчита над 40% ръст на продажбите през 2016.

"Елит - П" – Пловдив (20) също произвежда печени, пържени и сурови ядки с марката "Елит". Компанията предлага също сушени плодове, пуканки и сладки изделия и извършва услуги по пакетиране на ядки и сушени плодове за други фирми.

Вино, биодесерти, сирене, консерви

Деветата в топ 20 - "Балкантабако" - Старосел, Пловдив, е специализирана в производството и търговията на вино. Избата притежава собствени лозови масиви и е част от комплекса за винен и СПА туризъм "Старосел".

С ръст на приходите от 53.5% "Роо брандс" заема 11-а позиция в класацията. От 2012 г. фирмата произвежда суровите биодесерти Roobar, които се продават в 46 страни на 4 континента. Петдесет и един процента от дружеството са собственост на "Смарт органик" АД - най-големият дистрибутор на биохрани и напитки в България. През декември миналата година "Смарт органик" и "Роо брандс" получиха заем от 2 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Сумата е част от плана на компаниите да изградят собствена фабрика за 3.3 млн. евро в софийския квартал Княжево, обясни Яни Драгов, основател на "Смарт органик". Идеята е компаниите да съберат производството и дейностите по пакетиране и съхранение в една локация. Новата фабрика ще позволи да се гарантират максимално високи хигиенни стандарти и най-високо качество на храните.

На 12-а позиция в топ 20 е "Компас" – с. Комарево. Компанията е специализирана в производството на месни, месно-зеленчукови, безмесни и рибни консерви с марката "Компас" (Compass) и е сред петте в таблицата, които през 2016 отчитат печалба над милион (1.357 млн. лв.). Фирмата е създадена през 1996 г. и стартира производството си в малко собствено предприятие. Днес производството й се осъществява в модерна база с площ над 7000 кв.м. През 2016 г. дружеството пусна на пазара най-новата си продуктова линия от безмесни пастети Compass Vegetal. А през 2017 навлиза в нова ниша – производство на стерилизирани рибни продукти. "Компас" е втора в топ 20 по брой на заетите през 2016 - 136. Дружеството е сред петте в топ 20, които през 2016 отчитат печалба на милион (1.357 млн. лв.).

Първа по брой на заетите (158) в класацията за хранителния сектор е "Ойропак" – Попово (15-о място). Част от дейността на дружеството включва съхранение и преработка на слънчогледово семе, изкупуване и износ на слънчоглед.

Производителят на млечни продукти с марките "Киана", "Самораново", "Бай Данчо" - "Галком" – с. Самораново, е 16-и в талблицата. Производствените мощности на предприятието са разположени на собствен терен в полите на Рила планина.

На 17-о място е фирма "Илтекс" – Варна, която произвежда консервирани храни за домашни любимци. Компанията разполага със собствено модерно производствено предприятие и работи под собствени марки, а също и за private labels на възложители. Дружеството е сред петте в топ 20, които през 2016 отчитат печалба на милион (1.275 млн. лв.).

С 40% ръст на приходите "Еко фуудс – БГ" - София, се класира 18-а. Компанията произвежда плодове и зеленчуци и продукти от тях, които по информация на дружеството не съдържат консерванти, стабилизатори, оцветители и примеси.

* Таблицата е коригирана на 22 ноември 2017 г.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

Все още няма коментари
Нов коментар