🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-печелившите компании: Благодатна година

Най-високи показатели имат заводите за лекарства, софтуерните компании и телекомите

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от проекта К100: Най-големите компании в България. Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Благодатна година. Такава изглежда 2019 г. през призмата на корпоративните гиганти от новата класация "Капитал 100", както и през разреза на най-рентабилните 50 сред топ 300 големи дружества. Те продължават да генерират солидни печалби - средно 23.5% от всеки 1 лв. приход през 2019 г. спрямо 21 на сто година по-рано.

Показателят обаче започва да се свива спрямо миналогодишната извадка на 50-те най-печеливши компании, които постигнаха рекордните 25% норма на печалба. Ако се извади и вече традиционното изключение "Български енергиен холдинг" (БЕХ), средните нива на рентабилност падат значително до едва 20.5%.

Въпреки това големите компании в България показват силна година, като две трети от тазгодишните членове на класацията увеличават крайния си резултат за 2019 г. Останалата една трета свива печалбата си, а в повечето случаи и рентабилността си.

Общо през годината 50-те корпоративна гиганта са генерирали 14.4 млрд. лв. приходи, ръст от 9%, а печалбите им нарастват с 24% до 3.4 млрд. лв.

Завръщането на изкривената енергетиката

На лидерското място в класацията тази година се завръща БЕХ. Печалбата на холдинга на индивидуална база скача с 60%, а рентабилността му се увеличава до главозамайващите 81%. Причината тази година обаче не е в нови рекордни дивиденти от дъщерните дружества на холдинга, последните всъщност са по-малко спрямо 2018 г. с 18.5%, а в реинтеграция на стари обезценки на заеми към свързани лица. Това е изцяло еднократен и реално неоперативен ефект по линия на субсидирането на дъщерните компании с финансов ресурс. Тази реинтеграция помага на цялата група да изплува от значителната загуба през 2018 г., подкрепена и от намалените разходи за въглеродни квоти за ТЕЦ "Марица-изток 2" и по-малкото технологични разходи по линия на преноса и търговията с природен газ. Все пак БЕХ ограничава част от финансовите си разходи с рефинансиране на огромните си дългове на по-добри нива, което вече има постоянен ефект върху крайния финансов резултат на компанията и групата.

Доста напред в класацията се връщат и други представители на енергийния бранш, и в частност на групата на БЕХ като "Булгартрансгаз" и АЕЦ "Козлодуй". И двете компании удвояват печалбата си през 2019 г. и почти удвояват маржа си на печалба.

Флагманът на групата остава АЕЦ "Козлодуй", който през 2019 г. активно се възползва от свободен пазар на енергия и реализира рекордни количества ток на високи цени на енергийната борса. Заради ограничения брой продавачи (АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, и трите от групата на БЕХ) и заради монополизирането на купувачите на ток основно около групата на Христо Ковачки, цената на тока на енергийната борса е лесно манипулируема. Резките й скокове и спадове през 2019 г. и съмненията за манипулирано предлагане на енергия на борсата и за нагласени търгове извън нея показват това. В крайна сметка основен печеливш е АЕЦ "Козлодуй", който на практика субсидира замаскирането на проблемите в държавните мини в Маришкия басейн.

От изкривената картина на енергетиката вече изпъква и в класация на най-печелившите корпоративни гиганти топлоцентралата на почетния председател на политическа партия ДПС Ахмед Доган - ТЕЦ "Варна". След като политикът я купи от CEZ централата започна да печели пари благодарение на намесата на държавата и подарените й договори за поддържане на студен резерв за сметка например на собствената й ТЕЦ "Марица-изток 2". Така, без да работи, от договори за студен резерв с държавната "Електроенергиен системен оператор", ТЕЦ "Варна" постига завидната норма на печалба 43% през 2019 г. спрямо отрицателен финансов резултат година по-рано. Всъщност взиране в отчета показва, че половината от резултата е от счетоводна операция, вероятно покрай отделянето на активи към пристанището на ТЕЦ-а.

Извън държавната енергетика силна година имат и частните централи "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1". И двете подобряват и приходите, и рентабилността си благодарение на повече продадена електроенергия, най-вече за износ, и повече продадени въглеродни емисии.

Реалният печеливш сектор

Цели 60% от най-печелившите компании в класацията подобряват рентабилността си през 2019 г. Първи изпъква производителят на капки "Ромфарм компани", който се завръща с топ 3 с рентабилност над 50% при удвоена печалба през годината. Другите представители на фармацевтичния бранш - "Актавис" и "Софарма", постигат по-скромни резултати откъм рентабилност. При "Актавис" има лек спад (едва 0.08 пр.п. до 15.98%) в маржа на печалбата при свиване на приходите и печалбата на компанията, а при "Софарма" рентабилността се подобрява (с 1.82 пр.п. до 17.5%) при ръст и на приходите, и на нетната печалба.

Секторите с висока добавена стойност за икономиката като технологичния и производството на оборудване показват също силна година. Така например създадената в България и придобита от американската "Прогрес" софтуерна компания "Прогрес софтуер (Телерик)" продължава да показва завидни нива на рентабилност. Тя приключва 2019 г. с марж на печалбата от близо 40%. Показателят се понижава значително спрямо 2018 г., но това се дължи на еднократните ефекти завишили рентабилността година по-рано.

Силна година отчита и компанията за изнесени услуги "Колпойнт Ню Юръп", като освен че постига над 20% ръст в приходите и печалбата си, през 2019 г. подобрява и рентабилността си с 0.64 пр.п. до 13.6%.

Благодатна година отчитат и телекомите в страната. Най-силно се представя "Теленор България", чиято норма на печалба скача на цели 26% при 3% ръст в постъпленията през годината и 7% ръст в нетната печалба. Основен принос за целта има лидерската позиция на компанията на пазара на мобилни услуги с най-високия среден приход на потребител въпреки по-малкото допълнителни услуги в портфолиото на телекома. Именно поради по-ниския последен показател "Българска телекомуникационна компания" (БТК) изостава като рентабилност от "Теленор", макар да има изключително силна 2019 г. През изминалата година БТК, която освен мобилни предлага още фиксирани, тв и интернет услуги на клиентите си, отчита 4.6% ръст в приходите и 20% ръст в печалбата. Това се отразява в значително по-висока рентабилност за оператора от 12% на 13.8%, която обаче остава почти два пъти под тази на конкурента си в класацията на най-печелившите компании.

Плодородна година продължават да имат и представителите на логистичния бранш, и специално куриерският бизнес. Това се вижда от подобряването на резултатите и на "Еконт експрес", и на "Спиди" - двата лидера сред куриерите. През 2019 г. "Спиди" наваксва значително изоставането в рентабилността спрямо "Еконт" и повишава нормата си на печалба с цели 2.3 пр.п. спрямо 1.75 пр.п. ръст при "Еконт". Това се дължи на изпреварващия ръст както в постъпленията, така и в печалбата на "Спиди", като растежът и при двете компании е впечатляващ през 2019 г. - двуцифрен и за двата показателя.

При компаниите за производство на оборудване и техника обаче се наблюдава обратната тенденция, т.е. спад в рентабилността. От една страна, това се дължи на по-трудна година откъм приходи за компании като производителя на стени за катерене "Уолтопия" и на машини "М+С хидравлик". Първата отчита 15% спад в приходите си през 2019 г. и над 34% спад в печалбата за същия период, съответно рентабилността пада от 22.5% на 17.6%. Втората има 12% по-малко приходи и печалба през 2019 г., съответно запазва рентабилността си почти без промяна благодарение на балансирането на свитите постъпления с по-малкото разходи.

Производителят на медицинска апаратура "БТЛ индъстрийз", собственост на чешката BTL, обаче свива значително рентабилността си - от 21.7% на 16.3%, въпреки 80-процентовия ръст в приходите си. Компанията не успява да укроти разходната си част предвид значително увеличените обеми на работа и така печалбата й расте два пъти по-бавно. Тя купува немалка част от суровините си от свързани с чешкия си собственик лица и продава произведената в България апаратура отново на свързани със собственика лица. Съответно последните няколко години, макар да расте изключително бързо, трупа и значителни обезценки на вземанията си от свързани лица, които се отразяват на рентабилността.

Именно овладяването на разходите спрямо представянето на приходите ще е ключово за всички компании през 2020 г. предвид започналото икономическо свиване вследствие пандемията от COVID-19. Натрупаните буфери в благодатни години като 2019 г. ще са важни за устойчивостта на големите корпоративни гиганти в трудните времена.

Все още няма коментари
Нов коментар